суботу, 28 листопада 2020 р.

Значення дихання. Система органів дихання

 


Дихання. Будова і функції органів дихання  

1. Загальні уявлення про процес дихання та його значення

Загальні уявлення про процес дихання людини та його значення для функціонування організму. Дихання - невід'ємна ознака життя. Ми дихаємо постійно з моменту народження і до самої смерті, дихаємо вдень і вночі під час сну, дихаємо, коли здорові і коли хворі.

Дихання - складний безперервний процес, у результаті якого постійно поновлюється газовий склад крові та відбувається біологічне окиснення в тканинах.

Розрізняють зовнішнє, або легеневе, дихання, транспортування газів кров'ю і внутрішнє, або тканинне, дихання.

Зовнішнє дихання - це газообмін між організмом і навколишнім середовищем (вентиляція легень). Воно включає чотири форми газообміну:

1) між атмосферним повітрям і легенями (вдих);

2) між альвеолярним повітрям і кров'ю легеневих капілярів;

3) між кров'ю легеневих капілярів і альвеолярним повітрям;

4) між альвеолярним і атмосферним повітрям (видих).

Зовнішнє дихання здійснюється за рахунок активності апарату зовнішнього дихання.

До апарату зовнішнього дихання належать дихальні шляхи, легені, плевра, скелет грудної клітки та її м'язи, а також діафрагма, основна функція зовнішнього дихання полягає в забезпеченні організму киснем та вивільненні його від надлишку вуглекислого газу. Функціональний стан апарату зовнішнього дихання можна визначити за ритмом, глибиною і частотою дихальних рухів, дихальним об'ємом, показниками поглинання кисню й виділення вуглекислого газу.

Гази транспортуються кров'ю завдяки її здатності зв'язувати і вивільняти їх та різниці парціальних тисків, або напруги, газів.

Внутрішнє або тканинне дихання включає процеси використання кисню в реакціях окиснення (аеробний етап енергетичного обміну).

 

2. Будова і функції органів дихання

Систему органів дихання становлять легені, розміщені в грудній порожнині, і повітроносні шляхи: носова порожнина, носоглотка, гортань, трахея, бронхи.

Будова та функції органів дихання

Орган  Особливості будовиФункції
Носова порожнина
Дві половини (права та ліва), носові ходи (верхній, середній та нижній), стінка носової порожнини вкрита слизовою оболонкою з війчастим епітелієм, має густу сітку кровоносних капілярів. Слизові залози виділяють слиз і речовини, які знижують життєздатність бактерій. Нюхові рецептори розміщені у верхньому носовому ході.Очищення, зігрівання, охолодження, зволо­ження, знезаражуван­ня повітря, сприйман­ня запахів.  
Носоглотка
Поділяється на дві частини: носову та ротову.  Проходження повітря
Гортань
Порожнина, утворена хрящами, до яких прикріплені м'язи і голосові зв'язки гнучкі, пружні, волокна, які розміщені паралельно. Вони утворюють голосову щілину. Хрящ надгортанника прикриває гортань під час ковтання і не дає їжі потрапляти у дихальні шляхи.Проходження  повітря, утворення та фор­мування звуків мови.  
Трахея  Утворена 16-20 напівкільцевими хрящами, які з'єднані зв'язками. Задня стінка утворена гладенькими м'язами і прилягає до стравоходу.  Проходження повітря.  
БронхиПравий і лівий багаторазово розгалужуються утворюючи бронхіальне дерево. Утворені хрящовими напівкільцями (6-12 хрящових напівкілець).Проходження повітря.  
Легені  Права легеня утворена трьома частками, ліва - двома. Складається з легеневих міхурців - альвеол (діаметром 0,2-03 мм) Стінки альвеол утворені одношаровим плоским епітелієм й еластичними волокнами. Альвеоли вкриті сіткою кровоносних капілярів (мал. 3). Легені оточені плеврою. Легені оточені плеврою у якій міститься плевральна рідина.Відбувається газо­обмін між альвеоляр­ним повітрям і веноз­ною кров'ю.

 

Органи дихання
 
Оболонка носової порожнини із слизовими і залозистими клітинами
 

Легеневі пухирці (схема)

Питання для самоконтролю

1. Легені - це орган:

парний
непарний
2. Вхід до гортані під час ковтання їжі закривається хрящем:
щитоподібним
надгортанником
3. У людини кількість бронхів:
один
два
три
4. У носовій порожнині відбувається:
зігрівання повітря
дихання
5.  Виберіть правильну послідовність органів, з яких складається дихальна система:
носова порожнина, гортань, трахея, бронхи, легені
носова порожнина,трахея, гортань бронхи легені
6. Функція дихальної системи полягає:
у здійсненні вдиху і видиху
в окисненні органічних речовин
у постачанні в кров кисню та виділення з неї вуглекислого газу
7. У носовій порожнині не відбувається:
осушення повітря
зігрівання повітря
знезараження повітря
8. Трахея щодо стравоходу розташовується у грудній порожнині:
ззаду
ліворуч
спереду
10.  Гортань виконує такі функції:
зігрівання повітря
утворення та формування звуків
знезаражування повітря

Немає коментарів:

Дописати коментар