неділю, 8 листопада 2020 р.

Травлення в ротовій порожнині. Матеріал для учнів 8 класу.

 





РОТОВА ПОРОЖНИНА. Травна система людини починається з ротової порожнини. Саме в ній відбувається смакове оцінювання їжі, її механічне подрібнення, зволоження слиною, перемішування та формування харчової маси для наступного її просування у стравохід.

Ротову порожнину формують губи, щоки, піднебіння та дно роту. У ротовій порожнині розташовані зуби та язик.

Зуби виконують функцію подрібнення їжі. Вони розташовані в комірках верхньої та нижньої щелепи. Загальна кількість зубів у дорослої людини — 32. У дітей (до 10-12 років) лише 20 тимчасових, або молочних, зубів.

За формою та функціями зуби поділяють на різці, ікла, малі та великі кутні.

Кожний зуб має типову будову. Основу зуба складає речовина дентин.

Коронкою називається верхня частина зуба, що виступає з ясен.

Коронка вкрита емаллю, руйнування якої можуть спричинити залишки їжі між зубами, вживання цукерок й одночасне споживання гарячої та холодної їжі.

Нижня частина зуба — корінь — укрита цементом. Великі корінні зуби на нижній щелепі мають по 2, а на верхній — по 3 корені. Решта зубів мають один корінь.

Коронка і корінь зуба складаються із твердих тканин, а його порожнина — з м’якої сполучної тканини, яка називається пульпою. У пульпу через кореневий канал входять кровоносні судини та нерви. Тут відбувається інтенсивний обмін речовин.

Емаль зуба — найміцніша тканина в організмі людини, але й вона може стиратись і тріскатися. Після того, як зуб виростає, тканина, що виробляє емаль, гине. Тому якщо емаль тріснула або її частина відкололася, то самостійно вона не відновлюється.

У новонародженої дитини немає зубів. Лише на 6-8 місяці життя починають прорізатися тимчасові, або молочні, зуби. Молочні зуби поступово випадають і до 10— 12 років замінюються постійними.

У ротовій порожнині відбувається подрібнення їжі та формування харчової грудочки. У цьому допомагає язик людини.

Язик — м’язовий орган, який вкритий слизовою оболонкою з розташованими в ній рецепторами. Язик бере участь у процесах перемішування їжі, ковтання, сприйняття смаку їжі, а також (разом із губами, щелепами та гортанню) — у відтворюванні різних звуків (мовленні).

Язик вкритий рецепторами та сосочками, за допомогою яких людина відчуває смак їжі.

Глотка — це м’язовий, лійкоподібний канал завдовжки від 12 до 14 см, у якому відбувається перехрест травних і дихальних шляхів.

М’язи глотки забезпечують ковтання їжі та її надходження у стравохід. Глотка бере участь у формуванні звуків.

Немає коментарів:

Дописати коментар