неділю, 8 листопада 2020 р.

Одноклітинні організми. Амеба протей. Матеріал для учнів 6 класу.

 


Будова амеби звичайної

Форма тіла амеби звичайної постійно змінюється, відбувається це через зміни її ложноніжок. Розмірами своїми амеба не перевищує і половини міліметра. Зовні тіло найпростішого покрито спеціальною мембраною – плазмалемою, всередині ж знаходиться цитоплазма з важливими структурними елементами.

Цитоплазма амеби має неоднорідну структуру і умовно ділиться на дві частини:

  • зовнішня – ектоплазма,
  • внутрішня, з зернистою структурою, ендоплазма, саме там зосереджені всі найважливіші органели, структурні частини одноклітинного організму.

будова амеби звичайної

Так виглядає будова амеби звичайної на малюнку.

Центральною частиною амеби, як, втім, і будь-якої іншої клітини, є, звичайно ж, ядро. У амеби воно знаходиться майже в центрі її тіла. Ядро володіє ядерним соком, хроматином і покрито оболонкою, що має численні пори.

Якщо спостерігати амебу звичайну під мікроскопом, то можна побачити що вона володіє численними ложноніжками, які ще називають псевдопотіями. Ці ложноніжки подібно віям інфузорії служать амебі для пересування.

Дихання амеби звичайної

Кисень необхідний для життєдіяльності амеби, вона отримує з води. Причому якщо людина й інші тварини дихають за допомогою легенів, то амеба дихає всім своїм тілом, кисень з води проникає через цитоплазму, сам процес дихання амеби полягає в окисленні киснем органічних речовин у мітохондріях. В результаті цієї реакції виділяється енергія, яка запасається в АТФ, а також попутно утворюється вуглекислий газ і знову вода. Енергія, запасена в АТФ, надалі витрачається на різні процеси життєдіяльності.

Середовище проживання амеби звичайної

Амеба звичайна живе в прісній воді канав, боліт, невеликих ставків. Може існувати в акваріумах, в цілому культуру амеби звичайної дуже легко розводити в лабораторних умовах.

амеба звичайна під мікроскопом

Так виглядає амеба звичайна під мікроскопом.

Харчування амеби звичайної

Як ми писали вище, амеба звичайна здатна пересуватися за допомогою своїх ложноніжок, у середньому швидкість пересування найпростішого становить 1 сантиметр за 5 хвилин. Під час свого руху амеби наштовхуються на інші дрібні об’єкти: одноклітинні водорості, бактерії, інші найпростіші організми. Якщо цей об’єкт досить малий, то амеба поглинає його. Як відбувається саме поглинання, амеба обтікає свою здобич з усіх боків, і через якийсь час вона вже опиняється всередині амебної цитоплазми.

Процес поглинання твердої їжі амебою біологи називають фагоцитозом. Поглинена їжа в цитоплазмі переробляється спеціальною травною вакуолею, яка, по суті, виконує функцію шлунку у амеби. Але і не тільки шлунку, так як ця ж травна вакуоль, викидає не переварені залишки їжі з цитоплазми назовні, тобто по суті виконує роль кишечника і того самого «м’якого місця».

схема питания амебы

Схема харчування амеби.

Цікаво, що крім травної вакуолі в тілі амеби є і так звана скорочувальна вакуоль, вона ж пульсуюча вакуоль. Вона являє собою пухирець рідини, який періодично наростає, а досягнувши певного розміру, лопається, звільняючи свій вміст назовні. Основне завдання скорочувальної вакуолі – регуляція осмотичного тиску всередині тіла амеби. Справа в тому, що через те, що концентрація речовин в цитоплазмі амеби вище, ніж в навколишній воді створюється різниця осмотичного тиску всередині клітини і поза нею. Хоча прісна вода і проникає в тіло амеби, її кількість завжди залишається в нормі, завдяки тому, що скорочувальна вакуоль відкачує надлишок води з цитоплазми найпростішого.

Розмноження амеби звичайної

Амеби розмножуються безстатевим розмноженням за допомогою поділу однієї клітини надвоє. Як і евглени зелені, амеби практично безсмертні, так як безперервно розмножуючись поділом вони живуть вічно. Якась амеба, яка ділиться зараз, може вести свій родовід від якоїсь амеби, яка ділилася ще в епоху динозаврів.

Сам процес розмноження – поділу амеби починається з мітотичного поділу ядра: з одного ядра утворюється два, які потім віддаляються один від одного. Паралельно з цим починає свій поділ і цитоплазма амеби. А ось скорочувальна вакуоль не розділяється, а залишається в одній з новоутворених клітин, у другій клітині-амебі вакуоль утворюється заново. Розмноження-поділ амеби відбувається досить швидко, його швидкість залежить від температури навколишнього середовища. У спекотні літні дні амеба може навіть ділитися кілька разів за день, а от з настанням зимових холодів частота поділу зменшується, а потім і зовсім припиняється. Щоб пережити зиму сама амеба перетворюється в цисту – покривається щільною подвійною білковою оболонкою.

Амеба

Значення амеби в природі і житті людини

Амеба важлива частина екологічної системи, так як саме вона відповідальна за регуляцію чисельності бактеріальних організмів в озерах і ставках. Також вона очищає воду від надмірного бактеріального забруднення, поглинаючи бактерії. У свою чергу, в харчовому ланцюжку амеба сама служить кормом для багатьох маленьких риб і комах.

Має свою користь амеба і для науки, вчені проводять над нею численні досліди і дослідження.

Немає коментарів:

Дописати коментар