неділю, 1 листопада 2020 р.

Бактерії : будова та процеси життєдіяльності. Матеріал для учнів 6 класу.

 



Будова бактерій

Теорія:

Найчастіше бактерії мають вигляд паличок, товщина яких становить 0,5-1 мкм, а довжина 2-3 мкм. Гігантами вважаються бактерії, тіло яких в довжину досягає 30-100 мкм.
 
pic309.png
Сінна паличка (одна з найбільших бактерій)
 
pic310.png
 
Будова бактерії
Бактеріальні клітини оточені щільною оболонкою (клітинної стінкою), яка виконує захисну і опорну функції, а також надає бактерії постійну, характерну для неї форму. За складом і будовою клітинні оболонки бактерій істотно відрізняються від рослин і тварин.
 
Клітинна оболонка бактерії проникна: через неї поживні речовини вільно проходять до клітини, а продукти обміну речовин виходять у навколишнє середовище.
Часто поверх клітинної стінки бактерій виробляється додатковий захисний шар слизу — капсула.
Капсула захищає бактерію від висихання. Товщина капсули може у багато разів перевищувати діаметр самої клітини, але може бути і дуже невеликий.
 
На поверхні деяких бактерій є довгі джгутики (один, два або багато) або короткі тонкі ворсинки. Довжина джгутиків може у багато разів перевищувати розміри тіла бактерій. За допомогою джгутиків і ворсинок бактерії пересуваються.
 
Всередині клітини бактерії знаходиться густа нерухома цитоплазма, в якій містяться різні білки (ферменти) та запасні поживні речовини.
 
На відміну від інших одноклітинних організмів у бактерій немає ядра: їх ядерна речовина не відокремлена від цитоплазми оболонкою і розподілена в цитоплазмі.
Зверни увагу!
Клітини бактерій називають без'ядерними. За цією ознакою (та іншими) бактерій відносять до прокаріотів (доядерним організмам) і відрізняють від організмів, які мають оформлене ядро з ядерною оболонкою, — еукаріотів.

Немає коментарів:

Дописати коментар