Захворювання органів травної системи
Перед тим як перейти до вивчення захворювань травної системи людини, пригадайте, які органи входять до її складу. Які мікроорганізми живуть у травній системі людини? Які паразитичні організми можуть проникати в організм людини через травну систему?
Травна система є одним зі шляхів потрапляння в організм людини збудників інфекцій, токсинів (отруйних речовин, що виробляються живими клітинами або організмами) та небезпечних речовин. Тому дуже важливим є дотримання правил профілактики шлунково-кишкових хвороб. Захворювання органів травлення описано в таблиці.
Захворювання органів травної системи
• Назва «ботулізм» виникла від латинського слова «ботулюс» — ковбаса. Це захворювання вперше описали як наслідок вживання в їжу кров’яних ковбас ще у XVIII ст.
• Ботулотоксин, який спричиняє розвиток ботулізму, використовується в медицині для виготовлення косметичних засобів (наприклад, ботоксу).
Небезпечними захворюваннями травної системи є харчові отруєння, сальмонельоз, дизентерія, холера, ботулізм, гельмінтози. Для їх попередження важливо дотримуватися правил особистої гігієни та здійснювати відповідні профілактичні заходи.
Перевірте сво'і знання
1. Укажіть причини виникнення й характер протікання дизентерії.
2. Що спричиняє харчові отруєння?
3. Перелічіть заходи профілактики глистових захворювань.
4*. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунково-кишкових захворювань?
5*. Чи можна отруїтися продуктами, які були куплені на ринку або в магазині?
Узагальнення за темою <иТраИ>ленняу>
Виконайте тести, оберіть одну правильну відповідь
1 Розщеплення речовин на прості сполуки називається:
а) травленням в) харчуванням
б) виділенням г) диханням
2 ' Кількість типів зубів у людини:
а) 32 б) 28 в) 9 г) 4
3 Ферменти, що містяться в слині, розщеплюють:
а) білки в) вуглеводи
б) жири г) амінокислоти
4 Подрібнену, змочену слиною їжу язик проштовхує:
а) до шлунка в) глотки
б) стравоходу г) кишечника
5) Середовище шлунка:
а) нейтральне в) кисле
6) лужне г) слабколужне
6 Хлоридна кислота виділяється:
а) у шлунку в) тонкому кишечнику
б) ротовій порожнині г) товстому кишечнику
7 Усмоктування продуктів розщеплення відбувається:
а) в шлунку в) товстому кишечнику
б) тонкому кишечнику г) сліпій кишці
8 Жовч виробляється:
а) жовчним міхуром в) підшлунковою залозою
б) дванадцятипалою кишкою г) печінкою
9 Травні ферменти соку підшлункової залози розщеплюють:
а) жири й білки в) тільки жири
б) жири й вуглеводи г) жири, білки й вуглеводи
10 Орган, у який відкривається протока підшлункової залози:
а) шлунок в) товстий кишечник
б) тонкий кишечник г) сліпа кишка
11 Укажіть назви органів, які зображені на малюнках.
![](https://narodna-osvita.com.ua/uploads/zadorozhniy-8-bio/zadorozhniy-8-bio-17.jpg)
12 Розгляньте зображення органа на малюнку. Поясніть, які особливості будови цього органа дозволяють йому ефективно виконувати свої функції.
![](https://narodna-osvita.com.ua/uploads/zadorozhniy-8-bio/zadorozhniy-8-bio-18.jpg)
13 Установіть відповідність між захворюванням та причинами його виникнення.
1) гельмінтоз а) потрапляння в організм токсину, який
2) ботулізм виробляють паличкоподібні бактерії
3) карієс б) потрапляння в організм бактерій з групи
4) сальмонельоз сальмонел
в) потрапляння в організм паразитичних червів
г) потрапляння в організм дизентерійної палички
д) руйнування покривів зубів під дією бактерій або фізичних чи хімічних чинників
14 Розгляньте зображення органа на малюнку. Поясніть, які захворювання можуть його вражати і як їх можна попередити.
![](https://narodna-osvita.com.ua/uploads/zadorozhniy-8-bio/zadorozhniy-8-bio-19.jpg)
Травна система є одним зі шляхів потрапляння в організм людини збудників інфекцій, токсинів (отруйних речовин, що виробляються живими клітинами або організмами) та небезпечних речовин. Тому дуже важливим є дотримання правил профілактики шлунково-кишкових хвороб. Захворювання органів травлення описано в таблиці.
Захворювання органів травної системи
Захворю вання | Причини виникнення та симптоми | Заходи профілактики |
Карієс | Виникає внаслідок руйнування покривів зубів під дією бактерій або фізичних чи хімічних чинників. Ознаки карієсу: утворення дірок у зубах | Дотримання правил гігієни зубів та ротової порожнини, повноцінне харчування |
Харчові отру єння | Виникають унаслідок потрапляння до організму з їжею отруйних продуктів. Ознаки отруєння: біль у животі, блювота, пронос, головний біль, запаморочення | Уживання в їжу тільки якісних продуктів. Відмова від уживання незнайомих продуктів |
Сальмо нельоз | Виникає внаслідок потрапляння до організму бактерій із групи сальмонел від хворих людей або тварин. Також джерелом зараження можуть бути зовні здорові люди, які є носіями інфекції. Ознаки сальмонельозу: біль у животі, блювота, пронос, головний біль, запаморочення | Уживання в їжу тільки якісних продуктів, не заражених бактеріями (м'яса, молока, яєць), дотримання правил особистої гігієни |
Ботулізм | Виникає внаслідок потрапляння до організму токсину, який виробляють палички ботулізму. Ці бактерії інфікують м'ясні, овочеві й рибні консерви, солону й копчену рибу, ковбасу. Ознаки ботулізму: біль у животі, головний біль, запаморочення, блювота, запори, порушення зору, мовлення, ковтання й дихання | Уживання в їжу тільки якісних продуктів і тільки відповідно до терміну їх придатності. Відмова від уживання консервів з банок, які роздулися. Дотримання правил зберігання й кулінарної обробки продуктів |
Захворю вання | Причини виникнення та снміпоми | Заходи профілактики |
Дизен терія | Виникає внаслідок потрапляння до організму дизентерійної палички (бактеріальна дизентерія) або дизентерійної амеби (амебна дизентерія). Ознаки дизентерії: слабкість, нездужання, нудота, іноді блювота, пронос, підвищення температури | Дотримання правил особистої гігієни, миття та правильна кулінарна обробка продуктів |
Холера | Виникає внаслідок потрапляння до організму холерного вібріона через молоко, воду, продукти або предмети, з якими контактував хворий. Збудник холери може траплятися в природних водоймах. Ознаки холери: сильний пронос, блювота, можливі судоми | Дотримання правил особистої гігієни, миття та правильна кулінарна обробка продуктів |
Гель мінтози (глистові захво рюван ня) | Виникають унаслідок потрапляння до організму паразитичних червів — глистів. Залежно від виду гельмінта (паразита) розвивається ураження того або іншого органа з відповідними симптомами. Загальними ознаками є втрата ваги, нездужання, дратівливість | Дотримання правил особистої гігієни, уживання в їжу тільки якісних продуктів, які пройшли кулінарну обробку |
• Ботулотоксин, який спричиняє розвиток ботулізму, використовується в медицині для виготовлення косметичних засобів (наприклад, ботоксу).
Небезпечними захворюваннями травної системи є харчові отруєння, сальмонельоз, дизентерія, холера, ботулізм, гельмінтози. Для їх попередження важливо дотримуватися правил особистої гігієни та здійснювати відповідні профілактичні заходи.
Перевірте сво'і знання
1. Укажіть причини виникнення й характер протікання дизентерії.
2. Що спричиняє харчові отруєння?
3. Перелічіть заходи профілактики глистових захворювань.
4*. Які заходи профілактики є загальними для всіх шлунково-кишкових захворювань?
5*. Чи можна отруїтися продуктами, які були куплені на ринку або в магазині?
Узагальнення за темою <иТраИ>ленняу>
Виконайте тести, оберіть одну правильну відповідь
1 Розщеплення речовин на прості сполуки називається:
а) травленням в) харчуванням
б) виділенням г) диханням
2 ' Кількість типів зубів у людини:
а) 32 б) 28 в) 9 г) 4
3 Ферменти, що містяться в слині, розщеплюють:
а) білки в) вуглеводи
б) жири г) амінокислоти
4 Подрібнену, змочену слиною їжу язик проштовхує:
а) до шлунка в) глотки
б) стравоходу г) кишечника
5) Середовище шлунка:
а) нейтральне в) кисле
6) лужне г) слабколужне
6 Хлоридна кислота виділяється:
а) у шлунку в) тонкому кишечнику
б) ротовій порожнині г) товстому кишечнику
7 Усмоктування продуктів розщеплення відбувається:
а) в шлунку в) товстому кишечнику
б) тонкому кишечнику г) сліпій кишці
8 Жовч виробляється:
а) жовчним міхуром в) підшлунковою залозою
б) дванадцятипалою кишкою г) печінкою
9 Травні ферменти соку підшлункової залози розщеплюють:
а) жири й білки в) тільки жири
б) жири й вуглеводи г) жири, білки й вуглеводи
10 Орган, у який відкривається протока підшлункової залози:
а) шлунок в) товстий кишечник
б) тонкий кишечник г) сліпа кишка
11 Укажіть назви органів, які зображені на малюнках.
![](https://narodna-osvita.com.ua/uploads/zadorozhniy-8-bio/zadorozhniy-8-bio-17.jpg)
12 Розгляньте зображення органа на малюнку. Поясніть, які особливості будови цього органа дозволяють йому ефективно виконувати свої функції.
![](https://narodna-osvita.com.ua/uploads/zadorozhniy-8-bio/zadorozhniy-8-bio-18.jpg)
13 Установіть відповідність між захворюванням та причинами його виникнення.
1) гельмінтоз а) потрапляння в організм токсину, який
2) ботулізм виробляють паличкоподібні бактерії
3) карієс б) потрапляння в організм бактерій з групи
4) сальмонельоз сальмонел
в) потрапляння в організм паразитичних червів
г) потрапляння в організм дизентерійної палички
д) руйнування покривів зубів під дією бактерій або фізичних чи хімічних чинників
14 Розгляньте зображення органа на малюнку. Поясніть, які захворювання можуть його вражати і як їх можна попередити.
![](https://narodna-osvita.com.ua/uploads/zadorozhniy-8-bio/zadorozhniy-8-bio-19.jpg)
Немає коментарів:
Дописати коментар