суботу, 28 листопада 2020 р.

Планети. Матеріал для учнів 5 класу.

 



Давай пригадаємо, на які групи поділяються планети Сонячної системи.
Перша група — це земна група, до якої входять Меркурій, Венера, Земля, Марс.
Друга група — це планети-гіганти, до них відносяться: Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.
Зупинимось на другій групі, і розглянемо ближче всі планети-гіганти. Чому ж їх назвали гігантами? Давай з'ясуємо!
Почнемо з найбільшої планети Сонячної системи.
 
Це п'ята планета від Сонця — Юпітер. Її розміри приблизно в 11 разів більші за нашу планету. Названий Юпітер в честь верховного божества, володаря небес, світу і гроз, царя богів. Через велику віддаленість від Сонця температура на поверхні сягає -130°С. Учені вважають, що поверхня на Юпітері газоподібна, а в центрі є ядро. Довкола планети спостерігаються хмари, утворюючи темні та ясні смуги. У Юпітера 66 супутників.
 
Юпітер.jpg
 
Шоста та друга за розмірами планета Сонячної системи — Сатурн. Назвали її на честь давньоримського бога родючості й землеробства. Сатурн майже в 10 разів більший за Землю. Цю планету важко сплутати з іншими. Навколо неї обертається безліч кілець з уламків гірських порід, льоду і пилу. Ширина кілець величезна, десятки тисяч кілометрів, а товщина — не більше кілометра. Температура на планеті близько 170°С. У Сатурна 62  супутника.
 
Сатурн.jpg
 
Уран — сьома планета Сонячної системи. Ця планета вперше виявлена за допомогою телескопа. Названа на честь давньогрецького бога, який символізував небо. Уран має деяку особливість, його ще називають крижаним гігантом. Це тому, що на планеті є велика кількість льоду. Вся поверхня вкрита, в основному, льодом і скелями. Уран — найхолодніша планета, температура сягає майже 224°С. А ще, він вирізняється серед інших планет тим, що він обертається ніби лежачи на боці. 27 супутників має Уран.
 
Уран.jpg
 
Другий «крижаний гігант», та восьма планета від Сонця це — Нептун. Найвіддаленіша планета від центра Сонячної системи. Названа на честь бога моря. Нептун також має кільця — два широких і два вузьких. Середня температура на планеті становить 210°С. Його маса в 17 разів перевищує масу Землі. Нептун має 14 супутників. 
 
Нептун.jpgПланети земної групи

Учені вважають, що Сонячна система виникла приблизно 4,5 млрд.років тому із газу та пилу. До складу Сонячної системи входить 8 планет. У свою чергу вони поділяються на групи:
  • Планети земної групи;
  • Планети-гіганти.
Зверни увагу!
До планет земної групи входять: Меркурій, Венера, Земля, Марс.
До групи планет-гігантів входять: Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.
Ще є загадкова планета Плутон. Вона не належить до жодної з груп. За хімічним складом він подібний до планет-гігантів, а за розмірами — до планет земної групи. Це дев'ята та найдальша планета  від Сонця. Плутон обертається навколо власної осі так як Уран та Венера в зворотному напрямку.
 
Плутон2.png
 
Давай розпочнем нашу космічну подорож по планетах. Почнемо з планет земної групи, або їх ще називають карликовими планетами.
І розпочнемо ми з найближчої планети до Сонця — Меркурій.
 
Меркурій — найближча до Сонця планета і найменша в Сонячній системі.
Названа в честь давньоримського бога торгівлі. За виглядом він подібний до Місяця, за розмірами і масою також. На цій планеті, так як і на Місяці, є гори й кратери. Оскільки ця планета розташована найближче до Сонця, то спостерігати за нею дуже важко, Меркурій ніби «купається» у сонячних променях. Його поверхня нагрівається вдень до +400°С, вночі — 200°С. Супутників у Меркурія не знайдено.
 
Меркурій.jpg
 
Наступна планета — найближча до нас сусідка. За яскравістю вона третя, після Сонця і Місяця. Це друга планета від Сонця — Венера. Так її назвали на честь давньоримської богині кохання і краси. Побачити її можна навіть неозброєним оком. Венера з розміром трохи менша за Землю. Також її називають найгарячішою планетою, незважаючи на те, що вона знаходиться далі від Сонця, ніж Меркурій. Температура на її поверхні може сягати +460°С. Це тому, що вона має густу атмосферу з вуглекислого газу. У Венери, так само як і в Меркурія, супутників не виявлено.
 
Венера.jpg
 
Третя планета від Сонця — Земля. Це єдина планета на якій є життя. Її ще називають Блакитною, або Зеленою планетою.  Вона є найбільшою планетою із земної групи. Назва «Земля» утворена від стародавнього слов'янського кореня «зем», що означав «низ», «ґрунт». Вона єдина має повітряну оболонку — атмосферу, яка захищає від радіоактивного випромінювання з космосу. Ти знаєш, що на Землі сприятливі умови для життя різноманітних живих організмів. Від Сонця наша планета отримує достатню кількість світла й тепла. Має природний супутник — Місяць.
 
Земля.jpg
 
Марс — четверта планета за віддаленістю від Сонця. Її назвали на честь давньоримського бога війни. Схожа на Землю, але холодніша і менша за розміром. Ще її називають «червоною планетою», через великий вміст заліза в ґрунті. Поверхня на планеті — це пустелі, долини, кратери, гори. На Марсі розташована найвища відома гора Сонячної системи — Олімп, висота 27км. Має два супутника.
 
Марс.jpg

Немає коментарів:

Дописати коментар