вівторок, 3 листопада 2020 р.

Фізичні явища. Різноманітність. Матеріали для учнів 5 класу.

 







Виконати завдання



Різноманітність фізичних явищ..

Поміркуйте, хто

із тварин — кінь, ластівка чи вуж —може рухатисянайшвидше.

Механічні явища

(мал. 32) відбуваються з тілами під час їхнього руху. Так називають переміщеннятіл одне відносно одного. Рухаються стрілки і маятник годинника, тече вода в річці, летить літак, з гори спускається лижник, Земля обертається навколоСонця — все це приклади механічних явищ. Прицьому кожне тіло рухається по-різному: одне швидше, інше повільніше, одне на довші відстані, інші —на коротші. Та й тривалість руху кожного різна.

Механічні явища — явища, пов’язані з рухом тіл. До руху застосовують такі характеристики, як швидкість, шлях, час.

Однією з характеристик механічних явищ є швидкість руху тіла. Щоб обчислити швидкістьруху тіла, треба пройдений тілом шлях поділитина час, протягом якого воно рухалося. Подібні задачі ви неодноразово розв’язували на уроках математики в початковій школі.

Нерухомих тіл немає. Навіть будинки, гори, каміння рухаються разом із Землею навколо Сонця та беруть участь у добовому обертанні Землі.

Тепловими явищами

називають явища, які супроводжуються нагріванням або охолодженням тіл. Танення льоду, випаровування води, утворення криги, нагрівання чайника — приклади теплових явищ (мал. 33). Підчас нагрівання температуратіла підвищується, а внаслідок охолодження —знижується.

Тепло завжди передається від більш нагрітого тіла до менш нагрітого. Наприклад, якщо в холодну чашку налити гарячий чай, то вона нагріється.

Повітря — надійний захисник Землі від надмірного нагрівання Сонцем. Завдяки повітрю на Землі не буває великої різниці між денною і нічною температурою. Чого не скажеш про Місяць,у якого немає «повітряної ковдри». Тому вденьна Місяці температура може бути -1-130 °С, а вночі -160 °С.

До якої температури потрібно охолодити воду, щоб вона перетворилася на лід?

До якої температури потрібно нагріти воду, щоб вонаперетворилася напару?

Світлові явища.

Світять Сонце, електрична лампа, свічка, маяк на березі моря. Все це — джерела світла, від яких поширюються світлові промені.Світло поширюється прямолінійно, про що свідчить утворення тіні.

Світлові явища — це явища, пов’язані з поширенням світа.

Природними джерелами світла є Сонце і зорі, блискавка і полярнесяйво, а серед рукотворних джерел — різноманітні освітлювальніприлади. Існують тварини, які світяться, наприклад деякі медузи,глибоководні риби і жуки (пригадайте світлячків). Незабутнім світловим явищем є веселка на небі.Поширення променів Сонця найкраще спостерігати в густому лісічи парку (мал. 34).

Світлові явища мають важливе значення в живій природі. Ми бачимо тіла завдяки тому, що світлові промені відбиваються від них ісприймаються нашим зором.

Звукові явища.

Говорить учитель, шумить ліс, гримить грім, співаєпівень, грають на бандурі — все цеприклади звукових явищ (мал. 35,див. с. 59). Звук бандури з’являєтьсятоді, коли бандурист торкаєтьсяструн. Струни здійснюють коливальні рухи, ці рухи передаються повітрю, поширюються ним на певнувідстань, і їх вловлює вухо людини.

Життя тварин не обходиться без звукових явищ. Звук допомагає їм

вчасно відчути наближення ворогів, повідомити інших тварин про небезпеку, привернути до себе увагу.

Крім розглянутих явищ, існують ще електричні та магнітні. Причини цих явищ ви будете вивчати науроках фізики. Ми ж розглянемо намал. 36 і 37 (див. с. 60), де ці явищамають місце у природі та як їх використовує людина в побуті.

Блискавка є наслідком природного електричного явища, що виникає між хмарами під час грози. Ми ж з вами маємо справу з набагатоприємнішими проявами цих явищ,коли вмикаємо електричну лампучи праску, телевізор чи холодильник.

При вимкнутому вимикачі лампа не горить. Відсутні і явище, і йогонаслідок. Натискаючи на кнопку,ми відкриваємо шлях електричномуструму до лампи, і вона загорається.

Магнітні явища, що зображені на мал. 37 (див. с. 60), ви спостерігали. Напевно, дехто з вас прикрасивдомашні холодильники картинка-ми-магнітами. Завдяки магнітномуявищу вони можуть висіти як завгодно довго і не відпадати.

Магнітні явища — це явища притягування тіл до магніту. Магніти здатні притягувати до себе тіла,до складу яких входить залізо.

Магнітні явища використовують у медицині. Наприклад, магнітотерапія — безболісна процедура, користь від якої відчутна. Під дією магнітнихсил зростає опірність організму різним захворюванням. Магніти є елементами магнітних застібок,деяких замків, тач-ключів для вхідних дверей.

Перевірка знань

1. На які групи поділяють фізичні явища?

2. До яких явищ належить утворення льоду?

3. Якими органами чуття ви можете сприймати фізичніявища: а) теплові (помірне нагрівання); б) світлові; в) звукові; г) механічні?

4. Запишіть у зошит, до яких явищ належать зазначені явища: мчить потяг, гримить грім, учень пускає «сонячногозайчика», котиться м’яч, світить ліхтар, випарюють розчинсолі. Приклад якого з відомих вам фізичних явищ відсутній? Наведіть власний приклад фізичного явища.

5. Учні засперечалися про те, копійки якої вартості притягуються до магніту. Думки розділилися. Одні вважали, що1,2 і 5 к., другі — що 10, 25 і 50 к., а треті сказали, що цеметалеві вироби, тому вони всі притягуються до магніту.

Перевірте експериментально описане явище і знайдіть правильну відповідь.

6. Для теплових явищ має значення, з якої речовини виготовлене тіло. Поцікавтеся у членів своєї родини, з чоговиготовлені ваші чайник чи каструлі. Що роблять дорослі,аби взимку тепло вашої квартири не передавалося холодному повітрю на вулицю?

 

Це матеріал з підручника Природознавство 5 клас Ярошенко, Бойко

 


Немає коментарів:

Дописати коментар