неділю, 27 вересня 2020 р.

Значення опорно- рухової системи. Матеріал для учнів 8 класу.

 

Презентація

Значення опорно-рухової системи, її будова та функції.

ОПОРНО-РУХОВА СИСТЕМА. Рухи тіла людини забезпечує опорно-рухова система, яка складається з скелета (системи кісток) та м’язів. Вони взаємопов’язані функціонально, тобто виконують однакові або схожі функції. Опорно-рухову систему називають ще й руховим апаратом.

БУДОВА ОПОРНО-РУХОВОЇ СИСТЕМИ. Опорно-рухова система людини складається з кісток і м’язів. Усі кістки, які сполучені між собою за допомогою сполучної тканини, утворюють скелет — пасивну частину опорно-рухової системи, а м’язи — активну її частину (мал. 65).

Скелет людини, хоч і подібний до скелета тварин, але має певні особливості. Вони пов’язані з прямоходінням і трудовою діяльністю людини. Скелет людини становить 1/5 — 1/7 частину загальної маси тіла.

М’язи людини відповідають за рухи частин її тіла або окремих органів. Серед них є скелетні, гладенькі та серцевий м’яз. Нараховують близько 656 скелетних м’язів. Активно скорочуючись, вони зумовлюють переміщення всього тіла або його частин у просторі.

Скелет людини складається з кісток, які, у свою чергу, складаються зі сполучної кісткової тканини, яка пронизана численними нервами, кровоносними та лімфатичними судинами.

Кісткова тканина. Основною структурною одиницею кісткової тканини є остеон. Кожний остеон має від 5 до 20 концентрично розташованих кісткових пластинок (.кал. 66). Вони нагадують собою вставлені один в один циліндри. Кожна пластинка складається із клітин і міжклітинної речовини. У центрі остеона міститься канал — канал остеона, через який проходять кровоносні судини та нерви.

До складу кісткової тканини входять органічні (ЗО %), неорганічні (60 %) речовини та вода (10 %). Основною органічною речовиною кістки є білок осеїн. Із мінеральних речовин у кістці найбільше солей кальцію та фосфору. Органічні речовини надають кістці гнучкості та пружності, а неорганічні — твердості та міцності.

Хрящова тканина, як різновид сполучної, покриває кінці кісток скелета, входить до складу носа, вуха, гортані, трахеї, бронхів, з’єднує хребці, утворює частину грудної клітини й таза, вкриває суглоби. Хрящова тканина зменшує тертя між поверхнями кісток, що з’єднуються; зберігає форму деяких органів і надає їм пружності. Хрящова тканина складається з хрящових клітин та міжклітинної речовини.

ФУНКЦІЇ ОПОРНО-РУХОВОЇ СИСТЕМИ. Опорно-рухова система не тільки забезпечує рух тіла у просторі, а й підтримує його у вертикальному положенні.

Скелет є каркасом людини, що забезпечує опору, надає форму та визначає розміри її тіла.

Кістки черепа, грудної клітини, таза захищають внутрішні органи, нерви та кровоносні судини від зовнішніх впливів. Так, кістки черепа захищають головний мозок, що міститься в порожнині черепа. Спинний мозок міститься у спинномозковому каналі та захищений хребцями хребта. Серце й легені містяться у грудній порожнині та захищені кістками грудної клітини. Нирки захищені в черевній порожнині м’язами спини і живота (див. мил. 67). Численні групи м’язів, оточуючи порожнини тіла, також захищають внутрішні органи людини.

Кістки скелета беруть активну участь у мінеральному обміні, адже вони містять мінеральні солі (солі кальцію, заліза, фосфору тощо) та мікроелементи (кальцій, фосфор, марганець тощо).

М’язи беруть участь у вуглеводневому обміні речовин. При фізичних навантаженнях та виконанні спортивних вправ глюкоза в м'язах людини розщеплюється до молочної кислоти.

У порожнинах плоских кісток (лопатках, тазових кістках) міститься червоний кістковий мозок, де утворюються клітини крові (еритроцити).

Опорно-рухова система людини складається з кісток скелету та м’язів, які функціонують у постійному зв’язку та взаємодії. Скелет — пасивна частина опорно-рухової системи, а м’язи — активна її частина.

Скелет і м’язи є опорними структурами та органами руху людини, які також захищають внутрішні органи від зовнішніх впливів.




Немає коментарів:

Дописати коментар