Молекули. Звичне для вас тіло цукор-рафінад складається з речовини сахарози. Рафінад можна подрібнити до стану цукрової пудри, але вона, як і цукор-рафінад, матиме білий колір і солодкий смак, добре розчинятиметься у воді. Як і цукор-рафінад, цукрова пудра складається із сахарози.
А що змінюється, коли цукор-рафінад розчиняється у воді? На перший погляд, він зникає. Та, скуштувавши утворений розчин, ви відчуєте солодкий смак сахарози. Отже, сахароза нікуди не зникла. Просто завдяки розчиненню вдалося подрібнити сахарозу на невидимі частинки, що зберігають її властивості, зокрема солодкий смак. Учені назвали ці невидимі через свої надзвичайно малі розміри частинки речовини молекулами.
Молекула — це найменша частинка речовини, що визначає її властивості.
Пригадайте відомі вам докази існування молекул.
Мал. 16. Відстані між молекулами: а —у твердих; 6-у рідких; в — у газуватих речовинах
Уявити розміри молекули вам допоможе таке порівняння: молекула у стільки разів менша за яблуко, у скільки наша планета Земля більша за нього.
Багато речовин складаються з молекул. Це такі відомі вам речовини, як вола, кисень, олія, лимонна кислота, вуглекислий газ тощо.
Молекули однієї речовини однаковими розмірами, складом і властивостями. Як би близько молекули не розташовувалися, між ними завжди залишаються проміжки.
Причини відмінності між агрегатними станами речовини. Молекулі весь час перебувають у русі, діють одна на одну, притягуються і відштовхуються одна від одної. У твердих речовинах рух молекул незначний. Це пояснюється дуже малими відстанями між молекулами і сильним їх притяганням одна до одної (мал. 16, а).
У рідких речовинах відстані між молекулами в десятки разів більші за відстані у твердих речовинах, а притягання менше (мал. 16, б). Це дозволяє молекулам вільно переміщуватись одна відносно одної. Такі речовини легко перелити з однієї посудини з іншу.
У газуватих речовинах молекули розташовані на відстанях, що в тисячі разів більші, ніж у рідинах (мал. 16, в). На таких відстанях притягання дуже слабке. Тому ніщо не заважає їм швидко рухатися, вони легко переміщуються на значні відстані.
Дифузія. Про те, що молекули реально існують і рухаються, свідчить явище дифузії.
Дифузія — взаємне поширення частинок однієї речовини між частинками іншої.
Виконаємо дослід (мал. 17). Заповнимо хімічний стакан наполовину водою і додамо одну-дві краплі
йодної настоянки. (Йодну настоянку, що має коричневий колір, готують із твердої речовини — йоду, води та спирту і використовують для дезінфекції ран.) Спостереженням виявимо, що поступово вода набуває коричневого забарвлення, хоча стакан стоїть нерухомо і його вміст не перемішують. Тоді чому рідина у стакані зафарбувалася? Пояснюється це поширенням молекул йоду між молекулами води.
Явище дифузії доводить, що молекули рухаються. Ще швидше дифузія
відбувається в газах. Варто розпилити освіжувач повітря в одному кутку кімнати, як запах поширюється по всій кімнаті. Найповільніше дифузія відбувається у твердих речовинах.
На дифузію впливає температура. Чим вища температура, тим швидше відбувається дифузія.
Мал. 17. Дифузія молекул йоду у безбарвній прозорій воді
Скарбничка знань
Одним із методів вивчення природи є моделювання. Він полягає у створенні моделей та проведенні з ними експерименту.
Модель — штучне тіло, створене з метою дослідження властивостей певного тіла або явища. Так, глобус — модель нашої планети. Часто моделями виступають зменшені копії різних фізичних тіл живої і неживої природи. До моделей належать іграшкові машинка і літак, ракета і лялька.
Необхідність у моделюванні також зумовлюється тим, багато тіл і явищ неможливо безпосередньо спостерігати. Тоді їх замінюють моделями.
Немає коментарів:
Дописати коментар