четвер, 24 вересня 2020 р.

Різноманітність кишковопорожнинних. Матеріал для учнів 7 класу.

 




Виконати завдання

 

Тип Кишковопорожнинні (Coelenterata)

Тип Кишковопорожнинні (Coelenterata) головним чином морські тварини, рідше прісноводні, що ведуть сидячий або плаваючий спосіб життя. До них відносяться одиночні і колоніальні поліпи, а також медузи. Всього відомо більше 10 тис. видів кишковопорожнинних. Вони поєднують у собі ознаки примітивної організації з рисами спеціалізації до малоподвижному або нерухомого способу життя. Вони мають радіальної симетрією, двуслойность будови, наявністю кишкової порожнини і нервової системи. Назва типу пов'язане з розвитком у них кишкової, або гастральной, порожнини.

Специфічними ознаками типу є: наявність жалких клітин, які мають значення органів захисту і нападу, і розвиток з метаморфозом. Для кишковопорожнинних характерна пелагічна Двошаровий личинка - планула. Рідше розвиток прямий. Всі кишковопорожнинні мають гастральний тип будови, тобто схожі на гаструли, і являють собою двошаровий мішок з гастральной порожниною всередині. Але у зв'язку з різним чином життя вони існують у двох морфо-екологічних формах - поліп і медуза. У ряді випадків кишковопорожнинні утворюють колонії з поліпоідние або медузоідная особин.


Різноманітні форми кішечнополосних
Малюнок 1. Різноманітні форми кішечнополосних.

Тип Кишковопорожнинні (Coelenterata) поділяють на три класи: клас Гідроїдні (Hydrozoa), клас Сцифоїдних (Scyphozoa), клас Коралові поліпи (Anthozoa).


Клас Гідроїдні (Hydrozoa)

Підклас гідроїди (Hydroidea) об'єднує колоніальні і одиночні форми поліпів, а також гідроїдних медуз. Колонії поліпів можуть бути мономорфних (однотипними) і диморфних, рідше поліморфними, але без спеціалізації медузоідная особин, що спостерігається в класі сифонофор. Життєвий цикл гідроїди частіше за все з чергуванням статевого і безстатевого поколінь (медуза - поліп). Але є види, що існують тільки у формі поліпа або медузи.

Всього до гідроїдних належать близько 4 тис. видів. Клас поділяється на два підкласи: підклас гідроїди (Hydroidea) і підклас Сифонофори (Siphonophora).

Підклас гідроїди (Hydroidea) об'єднує колоніальні і одиночні форми поліпів, а також гідроїдних медуз. Колонії поліпів можуть бути мономорфних (однотипними) і диморфних, рідше поліморфними, але без спеціалізації медузоідная особин, що спостерігається в класі сифонофор. Життєвий цикл гідроїди частіше за все з чергуванням статевого і безстатевого поколінь (медуза - Поліп). Але є види, що існують тільки у формі поліпа або медузи.


Гідроїдні медуза.


Малюнок 2. Гідроїдні медуза.


Підклас Гідроїдні (Hydroidea) підрозділяється на кілька загонів.

Загін Лептоліди (Leptolida) - переважно морські колоніальні поліпи. Рідко зустрічаються поодинокі форми. Серед підряду лімномедуз відомі прісноводні види. У колоніях є поліпоідние і медузоідная особини. Колонії виділяють органічний скелет.

Багато морських гідроїди утворюють густі зарості на дні. Вони відносяться до організмів-обростувачів, поселяються на днищах кораблів, підводних спорудах. Останнім часом з колоній гідроїди отримують біологічно активні речовини. У тому числі з поліпів роду Obelia, широко зустрічаються в Середземному, Чорному морях, отримують речовину обелін, що використовується в медицині для біодіагностики. Підзагін лімномедуз (Limnomedusae) характеризується переважанням медузоідная покоління. Зустрічається прісноводна медуза (Craspedocusta). До лімномедузам відноситься морська отруйна медуза - крестовічок (Gonionemus), що зустрічається в морях Далекого Сходу. У лімномедуз фаза поліпів короткочасна.


Морська отруйна медуза - крестовічок (Gonionemus).


Малюнок 3. Морська отруйна медуза - крестовічок (Gonionemus).


Загін Гідрокоралли (Hydrocorallia). Це морські колоніальні поліпи з вапняним скелетом. Медузоіди недорозвинені. Їх скелети відомі у викопному стані з кембрію і силуру.

Загін Хондрофори (Chondrophora). Морські плаваючі тварини.

Загін Вітрильники (Velella). Представник - морський кораблик. Це великий плаваючий поліп, звернений щупальцями вниз. З його хітіноідной гідротекі утворюється трикутний порожнистий вітрило, що утримує поліпа подібно поплавцю біля поверхні води. На нижній поверхні поліпа відбруньковуються гонофоров або медузи.

Загін Трахіліди (Trachylida) включає гідроїди, що існують у формі медузи, рідше у формі поліпа. У більшості видів у життєвому циклі відсутня поліпоідние покоління. Трахімедузи - морські плаваючі форми. У складі загону чимало паразитують видів.

Загін Гідри (Hydrida) - поодинокі прісноводні поліпи, розвиваються без чергування поколінь. Представник - прісноводна гідра (Hydra vulgaris).


Гидра


Рисунок 4. Гидра.


Підклас Сифонофори (Siphonophora)

Сифонофори - поліморфні колоніальні гідроїди. Сифонофори відрізняються від поліморфних морських гідроїдних поліпів (Leptolida) тим, що у них різноманітність особин в колонії пов'язано з функціональною диференціюванням не тільки поліпоідние особин, але і медузоідная.

Сифонофори - виключно морські плаваючі колоніальні гідроїди. Вони різноманітні за формою і розмірами. Найбільш великі з них досягають 2-3 м в довжину, а дрібні - близько 1 см.

Кожна колонія сифонофор складається зі стовбура, на якому розташовуються окремі особини, які виконують різні функції.


Сифонофори фізалія, Португальський кораблик


Малюнок 5. Сифонофори фізалія, Португальський кораблик (лат. Physalia physalis)

Клас Сцифоїдні (Scyphozoa)


Сцифоїдні, або сцифомедуз, - група морських кишковопорожнинних, спеціалізованих до плаваючого способу життя. Велика частина їх життєвого циклу проходить у формі плаваючих медуз. Фаза поліпа в життєвому циклі короткочасна або відсутній.

Загальний план будови сцифомедуз збігається з таким у гідромедуза. Але сцифомедуз мають суттєві відмінні особливості.

Як правило, сцифомедуз крупніше гідромедуза, з сильно розвиненою мезоглея. У них немає вітрила, і вони пересуваються шляхом скорочення стінок парасольки. На відміну від гідроїдних, у сцифомедуз більш розвинена нервова система з відокремленими гангліями, складніше органи почуттів, що утворюють комплекси - ропаліі.

Число видів сцифомедуз невелика, всього близько 200 видів. Проте їх чисельність у морях буває дуже високою. Так, в Південно-Китайському морі в період тропічних дощів, коли багато зноситься органіки в море і розвивається безліч планктонних організмів, прибережні води переповнені медузами. Вони є об'єктами промислу в Китаї та Японії і використовуються в їжу.

Сцифомедуз надзвичайно різноманітні за формою і розмірами. Найбільша медуза Cyanea arctica мешкає в полярних морях і досягає 2 м у поперечнику, а її щупальця звішуються вниз на 20-30 м. Це яскравозабарвлені медуза з сильно кишковопорожнинними властивостями. Найбільш широко поширена медуза морське блюдце - Aurelia aurita, великі екземпляри якої досягають 40 см в діаметрі. Цей вид з нестрекающімі властивостями. Це уплощенная медуза з абсолютно прозорим тілом, і тільки виділяються за кольором рожеві або фіолетові підковоподібні гонади.


Медуза Cyanea arctica


Малюнок 6. Медуза Cyanea arctica


У більшості сцифомедуз спостерігається метагенез - чергування статевого і безстатевого покоління. Однак поліпоідние покоління з безстатевим розмноженням короткочасно. На відміну від більшості морських гідроїдних поліпів, у яких в життєвому циклі переважає поліпоідние покоління, у сцифоїдних переважає медузоідная (статеве) покоління. Це свідчить про зростання ролі статевого процесу у сцифоїдних.
У класі Сцифоїдні виділяють п'ять загонів сцифомедуз.

Загін Флагомедузи (Semaeostomeae). Численні види медуз зі сплющеними парасольками і численними щупальцями. Представниками цього загону є види роду Aurelia і Cyanea.

Загін корнероти медузи (Rhizostomida). Великі медузи з опуклим парасолькою, активно плаваючі. Ротові лопаті зрослися, сильно гофровані і являють собою цедільний апарат для планктону, яким вони харчуються. У Чорному морі звичайна медуза-корнерот (Rhizostoma pulmo). У Японії та Китаї вживають в їжу корнероти медузу - Ропілему (Rhopilema esculenta).

Загін Корономедузи (Coronata) - переважно глибоководні медузи з поперечною перетяжкою парасольки. Ропаліі і щупальця розташовані на цоколях.

Загін Кубомедузи (Cubomedusae) з 4-гранні парасолькою, чотирма ропаліямі і чотирма щупальцями. Деякі види отруйні, небезпечні для людини.


Кубомедузи


Малюнок 7. Кубомедузи.


Загін Сидячі медузи (Stauromedusae). Представник - Lucernaria Люцернаріі прикріплюються до субстрату за допомогою ніжки, розташованої на аборальной поверхні медузи. Край парасольки утворює вісім виступів із щупальцями. Це активні хижаки. Люцернаріі по вигляду нагадують поліпів.


Люценарія


Малюнок 8. Люценарія.

Клас Коралові поліпи (Anthozoa)


Коралові поліпи - морські колоніальні, рідше поодинокі поліпи, розвиваються без зміни поколінь. Переважно мешкають в теплих тропічних морях, де температура води не нижче 20 ° С, і на глибинах не більше 20 м, в умовах рясного планктону, яким вони харчуються. Усього відомо близько б тис. видів коралових поліпів. Багато з них мають вапняний скелет і є ріфообразователямі.

Коралові поліпи, незважаючи на загальне схожість будови з гідроїдних, відрізняються від останніх наступними особливостями

- Розміри коралових поліпів більший і у них сильно розвинена мезогле

- У більшості видів добре розвинений кістяк (роговий або вапняний). Скелет може бути зовнішнім, утвореним ектодерми, або внутрішнім, що формується в мезоглее;

- Гастральная порожнину підрозділена перегородками-септах на камери. Є ектодермальна ковтка з джгутиковими борозенками-сіфоногліфамі, що забезпечують приплив води у гастральной порожнини;

- Гонади утворюються в ентодермі. Розмноження безстатеве і статеве. Розвиток з метаморфозом. Личинка - планула. Чергування поколінь немає;

- Є м'язові клітини, що утворюють поздовжні і поперечні м'язи;

- Нервова система утворює густе сплетіння на ротовому диску;

- Променева симетрія порушена і спостерігається перехід до двулучевой, АБО білатеральної, симетрії.


Кораловий поліпи.


Малюнок 9. Кораловий поліпи.

 
Розрізняють два підкласи сучасних коралових поліпів: восьмілучевие (Octocorallia) і шестипроменеві (Hexacorallia), між якими спостерігаються істотні відмінності в організації.   У перших завжди вісім щупалець; до них відносяться морські пера, червоний і білий корали. У шестипроменева число щупалець завжди кратно шести (актинії, мадрепоровие корали та ін.

Їх мішковідне тіло за допомогою підошви прикріплюється до підводних предметів (у одиночних форм) або прямо до колонії. Характерна особливість коралових поліпів - наявність скелета, який може бути і вапняним, або складатися з рогоподобного речовини і розташовується або всередині тіла, або зовні (у актинії скелет відсутня). Коралові поліпи, як і личить Кишковопорожнинні - справжні м'ясоїдні тварини.

Скелети загиблих колоній коралових поліпів утворюють знамениті коралові рифи і атоли.


Кораловий атол


Малюнок 10. Кораловий атол


Кишковопорожнинні є і об'єктами промислу. У їжу використовують медуз в засоленому вигляді. Їх промисел має місцеве значення, в основному в Японії і Китаї. Найголовніший промисловий інтерес представляють корали, з яких виготовляють прикраси, предмети мистецтва. Крім того, зараз популярно колекціонування коралових поліпів. Гілки коралів продають в якості сувенірів. Особливо цінуються червоний і чорний корали, вартість яких прирівнюється до напівкоштовних каменів. З них виготовляють ювелірні вироби. Коралові вапняки - прекрасний будівельний матеріал. Крім того, з них отримують вапно. Деяких гідроїдних поліпів добувають з метою одержання біологічно активних речовин для медицини.


Немає коментарів:

Дописати коментар