понеділок, 26 лютого 2018 р.

Будова і функції сечивидільної системи. Матеріал для учнів 8 класу.

  


Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів

Сечовидільна система людини: особливості будови, життєво-важливі функції, значення
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
Для поняття і уявлення, як влаштований організм і як працює сечовидільна система людини, необхідно звернутися до анатомії.
Вона дає уявлення про органи, що формують сечовидільну систему, і про процеси, що відбуваються в них.
Знання про будову тіла людини дозволяють пояснити патологічні стани і збої в роботі системи.
Зміст
Нирки
Група органів, що утворюють сечовидільну систему, що служить для формування сечі у людини і її виведення з організму. Першим ми розглянемо парний паренхіматозний орган яскраво-коричневого кольору – нирки, які виконують важливу функцію очищення крові від шлаків та інших шкідливих речовин.
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
Будова нирок людини
Нирках відведена провідна роль у сечовивідному процесі, вони першими приступають до роботи, і як фільтр, залишають корисні для організму речовини, позбавляючись від сміття.
Після надходження в шлунок води або іншої рідини, починається процес травлення, плавно переходить в нижні відділи, де відбувається всмоктування через стінки необхідних речовин та виведення кінцевих продуктів.
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
У багатьох людей можуть виникнути проблеми з нирками, але деякі навіть не знають, як називається лікар, що лікує нирки. Читайте на нашому сайті, що лікує уролог і нефролог і навіщо звертатися до дієтолога при ниркових хворобах.
Щоб уникнути таких неприємних захворювань як опущення нирки, нетримання сечі, слід заздалегідь подбати про своє здоров’я. Про те, як зміцнити м’язи тазового дна, читайте тут .
А тут http://mkb2.ru/terminyi/parenhimyi-pochek-diffuznyie-i-ochagovyie.html ви дізнаєтеся про те, що таке паренхіма нирок і які типи патологій можливі при ураженні цієї ниркової структури.
Будова і розташування нирок
В нормі у людини є дві нирки, що розташовуються праворуч і ліворуч від хребта в задній стінці очеревини. Нирка має бобовидную форму і надійно захищена прозорою волокнистої мембраною від можливих травм і інфекцій.
Постійне розташування нирок в поперековій області забезпечується достатньою кількістю жирової і сполучної тканини, яка утримує орган на своєму місці.
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
Місце розташування нирок у людини
Розміри нирки можуть бути в межах 10-12 див. З внутрішньої сторони в нирку направляються кровоносні судини, і в тому ж місці виходять сечоточники.
Будова сечовидільної системи людини
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
Видільна система людини
Сечовід і його функції
Сечовід являє собою м’язовий орган у формі порожнистої трубки довжиною 25-30 см і діаметром до 10-12 мм. Всі розміри суто індивідуальні, і в більшій мірі залежать від генетики.
Основною функцією сечоводу є з’єднання нирки з сечовим міхуром, що має два отвори для цього. Оточені сполучною тканиною, сечоводи не змінюють свого розташування.
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
Будова сечовода
Рух сечі по сечоводу відбувається за допомогою скорочення м’язів, розташованих в його стінках. Як тільки заповнюється сечовий міхур, сечоводи закриваються через що виник тиску. Такий пристрій системи перешкоджає зворотному току сечі.
По сечоводах сеча відправляється в сечовий міхур, слугує своєрідним резервуаром, звідки вона викидається в уретру при виникненні певної ситуації.
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
Кожній людині корисно знати про анатомію і фізіології нирок і сечовивідних шляхів. Якщо ви знаєте, як функціонує ваш організм, ви можете діагностувати у себе деякі хвороби самостійно.
Про порушення діурезу у дітей та вагітних ви прочитаєте в цій статті. Який фізіологічний об’єм добової сечі вважається нормою, а коли можна говорити про патологію?
Сечовий міхур
Сечовий міхур знаходиться в тазовій частині і служить для збору сечі. Його стінки утворює м’язова тканина, завдяки чому він вільно розтягується в залежності від обсягів вхідної рідини. Наповнений міхур зміщується вгору, підтягуючись в черевну порожнину.
Сечовидільна система людини, будова та функції основних органів
Як же відбувається у людини позив до сечовипускання? За цей процес відповідають особливі рецептори в стінці сечового міхура, які відправляють в мозок сигнал, як тільки рідини стане більше чверті.
Уретра
Будова уретри різне у чоловіків і жінок, а також є свої особливості у дітей. Довжина жіночої становить 4 см, а чоловіча досягає 20 див. Вона є ще й органом статевої системи, служачи каналом для виведення сперми.
Короткий опис статті: видільна система людини Сечовидільна система реалізує важливу функцію утворення сечі і виведення продуктів метаболізму з організму людини. Нирки позбавляють організм від солей і шкідливих мікробів, здатні очистити кров від токсичних речовин. сечовидільна система людини,будова сечовидільної системи людини

Немає коментарів:

Дописати коментар