неділю, 11 лютого 2018 р.

Перший закон Вернадського. Матеріал для учнів 11 класу.

Закон глобальності життя (перший закон В.І. Вернадського)

  • Завдяки здатності живих організмів розмножуватись та розселятись життя на Землі поширене скрізь, де є умови для його існування. Органічний світ утворює тонку планетарну оболонку біомаси живих організмів і середовища їхнього існування – біосферу, яка зумовила геологічну історію земної кори, еволюцію рослин, тварин, мікроорганізмів, появу та існування людини.
  • Біосфера тісно взаємодіє з атмосферою, гідросферою і літосферою, обумовлюючи їхню еволюцію, забезпечуючи міграцію і колообіг речовин та енергії на планеті.
  • Біологічний колообіг речовин на Землі визначається взаємодією рослин, тварин і мікроорганізмів, глобальна роль яких зумовлена особливостями їхніх відносин з навколишнім середовищем.
  • Зелені рослини забезпечують атмосферу Землі молекулярним киснем та виконують космічну роль як акумулятори світлової енергії Сонця, здійснюючи первинний біосинтез органічних речовин на Землі. Рослини – початкова ланка трофічних ланцюгів у екосистемах.
  • Біосферна роль тварин пов’язана переважно з їхньою участю в екосистемах як проміжних, так і вищих ланок трофічних ланцюгів, які визначають переміщення речовин і енергії в біосфері. Тверді рештки викопних тварин входять до складу осадових порід.
  • Глобальна роль мікроорганізмів проявляється у таких процесах, як мінералізація органічних речовий, утворення низки гірських порід, ґрунтоутворення, а також у патогенній дії на інші організми.
Основне ядро закону глобальності життя – концепція біосфери як визначального чинника геологічної історії Землі.

Як з’явилися рослини на землі?

як з'явилися рослини на землі ?

  • . 1 Як з’явилися рослини на землі? Рослини — це найстародавніші істоти, які першими успішно колонізували морські простори і сушу, даючи поштовх до розвитку тваринний і їх поширенню у воді і на суші. Саме рослини сформували нинішній вигляд планети, створивши атмосферу, що захищає всіх живих істот на планеті від шкідливого ультрафіолету, а також родючий грунт. Існує багато теорій, як з’явилися рослини і як вони обжили планету. Перші рослини суші не мали коренів і селилися у кромки водойм, цими першими рослинами були куксонія і аглофітони, які представляли собою стебла з цибулинками нагорі, ці перші сухопутні рослини досягали всього 5 — 6 см в довжину. Саме ці перші рослини, вмираючи, сформували підгрунтя біля водойм і приблизно 400 мільйонів років тому у рослин почали з’являтися коріння, що дозволило рослинам отримувати воду і поживні речовини з грунту. Крім того, коріння рослин здатні проникати в камінь, руйнуючи його, і дають рослинам можливість виростати вище і більше.
  • . 2 На суші рослини розрослися і сформували родючий шар грунту і всю екосистему. Можна навести масу прикладів, як людина використовує рослини в своїх цілях, але реальний потенціал рослин все ще не розкритий повністю. Рослини колонізували сушу, бо їм був потрібний сонячне світло, і, звичайно ж, вуглекислий газ для виробництва сахарози, которою рослина використовує для харчування. Дивно, але кисень це практично продукт відходу від виробництва рослини, необхідної йому сахарози. Розвиваючись рослини, ставали все складніше, розвинули листя і міцну деревину, виростаючи у величезні ліси з лепідодендронів, борючись за місце під сонцем. Рослини в усі часи впливали на формування і розвиток видів тварин. Наприклад, від кількості кисню виділяється рослинами впливає на розмір комах, які мають дихальца, розкидані по всьому тілу, насичуючи внутрішні органи комахи киснем, і якщо кисню мало, комахи не можуть досягти великих розмірів.
  • . 3 Тварини вийшли на сушу саме через сахарози, вироблюваної рослинами, і в процесі еволюції виникло маса форм тварин. Якщо знати, як тварини впливають на рослини можна зрозуміти, що рослини мають потужний механізм пристосовності. Рослини в процесі еволюції набули масу способів захисту листя від травоїдних. Наприклад, поява динозаврів — зауроподів призвів до того, що рослини стали, такі як соковнікі обзавелися колючками і навіть почали виробляти токсини, наприклад, капсикум, щоб їх неможливо було їсти. Розглядаючи, як пристосовуються рослини для життя в тих інших умовах, відразу стає зрозуміло, що рослини це найбільш пристосовані організми на землі. У процес еволюції більшість рослин стали квітковими і почали використовувати комах як запилювачів. Рослини виростають на всіх територіях, де є вода і світло, необхідні для росту і розвитку рослин, яких в даний час налічується близько 320 видів.

Немає коментарів:

Дописати коментар