середу, 7 лютого 2018 р.

Біосфера. Матеріал для учнів 11 класу.


                               Склад та межі біосфери.


Біосфера (від греч. bbs - "життя", spbaira - "куля") - одна з оболонок (сфер) Землі, склад і енергетика якої в істотних своїх рисах визначені роботою живої речовини. Давайте подивимося на малюнок 1, щоб побачити, як саме виглядає біосфера.
Pri6 23 1.jpg
Мал. 1 Біосфера
Термін введений Э. Зюссом в 1875 р., в результаті робіт В. І. Вернадського цей термін став означати усю ту зовнішню область планети Земля, в якій не лише існує життя, але яка в тому або іншому ступені видозмінена або сформована життям.
На малюнку 2 зображенні вчення про біосферу. Давайте їх уважно розглянемо. Учні, пропоную Вам відео 1 «Біосфера»


Pri6 23 2.jpg
Мал. 2 Вчення про біосферу
Біосфера включає тропосферу, гідросферу, літосферу.
Область сучасного мешкання живих організмів охоплює в середньому 1217 км - дещо менше на суші, більше в океані. Сфера випадкового попадання організмів і біогенних елементів коливається до 4050 км. На малюнку 3 зображені живі істоти біосфери.
 Pri6 23 3.jpg
Мал. 3 Ієрархія живих організмів в біосфері
Нижня межа біосфери в середньому лежить на глибині 3 км від поверхні суші і на 0,5 км нижче дна океану, хоча у бурових свердловинах живі мікроорганізми виявлені на глибині 4 км, а мікробіологічні залишки - до 7 км. В "чорних курцях" - виходах термальних вод на дні океану на глибинах в 3 км при тиску близько 300 атм (34 107 Па) виявлені живі організми при температурі 250 З (з підвищенням тиску при t > 100 З вода не кипить). Рослини піднімаються в гори до висоти близько 5 км. Далі царює вічний холод, але життя тут жевріє - мешкають деякі павукоподібні і мікроорганізми. Учні, подивіться на малюнок 4, щоб зрозуміти межі біосфери.
 Pri6 23 4.jpg
Мал. 4 Схема будови біосфери
Верхня межа біосфери знаходиться на висоті 2025 км на рівні озонового шару, що захищає усе живе від жорсткого ультрафіолетового випромінювання. Вище випадково залітають тільки спори грибів, бактерій.
Учні, пропоную Вам відео 2 «Біосфера»

Немає коментарів:

Дописати коментар