неділю, 26 січня 2020 р.

Видозміни листка. Матеріал для учнів 6 класу.


                                         

Видозміни листка


Пригадайте видозміни коренів і пагонів. У листків вони теж зустрічаються .Видозміни пов’язані з виконанням якої-небудь нової функції, а також пристосуванням до умов середовища.
                         
Листки можуть перетворюватися на вусики, допомагаючи рослинам чіплятися  за опору. Такі вусики мають, наприклад, горох, квасоля і віка (мал. 1).
У барбарису деякі листки перетворилися на колючки й виконують захисну роль – оберігають рослини від поїдання тваринами (мал.2). У кактусів колючки, крім захисної функції в умовах нестачі вологи зменшують випаровування води (мал.5).
Сухі луски захищають внутрішні частини бруньок від механічних ушкоджень, пересихання, низьких чи високих  температур (мал.3).
У деяких  рослин посушливих місць у листках під зеленими фотосинтезуючими клітинами розташована водоносна тканина.  Такі листки запасають воду в період дощів і економно витрачають її під час посухи. Листки таких рослин товсті та соковиті, наприклад, у алое й агави (мал.6).
Всі знають, що тварини живляться рослинами. Але знаєте  ви, що деякі рослини живляться тваринами? До відомих 550 видам плотоїдних рослин, або комахоїдних, добавляються нові знайдені види. Це незвичайні рослини здатні до фотосинтезу,  але тим  із них, котрі мешкають на бідних грунтах,  не вистачає  важливих поживних речовин, таких, як азот. Комахи являються важливим доповненням до раціону цих голодних рослин.
Кожна рослина полює за добичу по різному. У деяких є капкани, які закриваються, інші заманюють  свою здобич в слизькі ловушки  або на клейкі поверхні, звідки неможливо вибратися.
У нашій країні на торф’яних болотах росте невелика рослина росичка(мал.7). ЇЇ листки вкриті численними червонуватими волосками, на яких виділяються крапельки рідини. Ця рідина приваблює комах . Вони сідають на листок і відразу приклеюються. Тоді волоски росички починають загинатися,  накривають комаху, притискаючи її до пластинки листка. Протягом кількох днів росичка перетравлює і всмоктує тіло комахи. Коли волоски випрямляються ,  на листку залишається тільки порожній панцир,  який здуває вітер.
Можливо  одне з відомих плодоїдних рослин – це венерина мухоловка (мал. 8). Ця рослина висотою до 30 см зустрічається на торф’яних болота в Північній Америці. У венериної мухоловки блискучі, ярко зафарбовані листя, по краях яких знаходяться залози, які виділяють нектар – спокуса, проти якого комахам важко втриматися. Тут і ховається небезпека,  так як в середині кожного листка є три  волоска. Коли комаха доторкається до них, стулки  листка захлопуються. Щоб жертва не втекла , зубці по краях листка смикаються, як щелепи залізного капкану.
Найбільші ловчі пристрої серед усіх рослин - хижаків має один з видів непентеса (мал.9),  який поширений на Калімантані. Його «глечики»,  які являють собою видозмінені листкові пластинки, мають величезні розміри – до 50 см у довжину і мають об’єм до 4 літрів. Говорять, що в них потрапляють навіть пацюки. Як же улаштована така ловушка?
Кожний листок рослини нагадує глечик і має  дах,  який захищає від потрапляння  дощової води. Яскраве світло та величезна кількість нектару в глечику приваблює комах, але  краї у глечика слизькі . Намагаючись дістати  нектар,  комаха сковзає в глечик. Спрямовані у низ волоски в середині глечика не дають комасі вибратися . До того ж нектар містить наркотичну речовин,  яка одурманює жертву.
Мал. 10. Рускус ( а – філодій ;б – листок; в – плід).
Ще одна видозміна листка є у рослини рускуса - філодій (мал. 10). Філодій – це черешок листка, який перетворився в плискате листоподібне утворення і виконує функцію листка.
Тести
1. Видозміни листка  є вусики
а) у винограду;
б) огірка;
в) гороха;
г) суниці.
2. Видозміни  листка є колючки
а) у глоду;
б) дикої яблуні;
в) барбарису;
г) шипшини .
3. Комахоїдні рослини полюють на здобич тому, що у грунті  не вистачає
а) кальцію;
б) азоту;
в) кисню;
г) магнію.
4. Видозмінюються листки
а) для того, щоб Їх не впізнали;
б) для виконання нових функцій;
в) з метою пристосування до умов середовища.
5. Філодій є
а) у непентоса;
б) у мухоловки;
в) у росички;
г) у рускуса.
6. Соковиті листки мають
а) агава;
б) віка;
в) бруньки берези;
г) алоє.
7. Чому сонечко так «образило» кактус, що не дало йому листя?
а) для захисту;
б) для зменшення випаровування;
в) для полювання на комах.

Немає коментарів:

Дописати коментар