понеділок, 13 січня 2020 р.

Практична робота для учнів 11 класу.

                                                  Практична робота 
Тема: " Порівняльний аналіз складу енерготоніків на основі інформації, поданої на етикетках"

                                                           Хід роботи
1. Виберіть кілька енергетичних напоїв, які ви будете порівнювати між собою, вивчіть інформацію з етикеток на ємкостях із цими напоями.
2.Проаналізуйте  склад напоїв і складіть порівняльну таблицю.


Назва енергетичного напою
Перелік речовин, які входять до складу
Шифри наявних харчових добавок
Потенційна шкода в разі   надмірного споживання
Adrenaline Rush



Burn



Red Bull



XXL



BULLIT





 3. Висновок:
 
    (  Додаткова інформація )
                           

Корисні чи шкідливі енергетичні напої?

Корисні чи шкідливі енергетичні напоїВажко собі уявити, але ще декілька років тому, енергетичні напої були невідомі широкому пласту покупців. Найсильнішим енергетиком вважалась звичайна кава, яку пили чашками, щоб прокинутися. На сьогоднішній день бум споживання енергетичних напоїв потрохи згасає, але існують певні категорії людей, які вживають енергетики повсюдно, особливо серед молодих людей, які не уявляють собі ранкову лекцію, нічну підготовку до іспитів або просто дискотеку без цього підбадьорливого напою.
Недостача енергії може спровокувати вас прийняти енергетичний напій. Але чи варто це робити? Популярність енергетичних напоїв така велика, тому що вони обіцяють заряд енергії на кілька годин. Але залишається питання, що приносять енергетичні напої більше для організму, шкоди чи користі? Постараємося відповісти.

Що являють собою енергетичні напої?

Енергетичні напої, енергетики, енерготоніки – це напої, які стимулють центральну нервову систему. Як правило, енергетичні напої містять поширені інгредієнти, такі як кофеїн, таурин і вітаміни групи В.
Кофеїн – основний компонент в енергетичних напоях, саме він допомагає тримати вас тонусі і активності.
Таурин – це тип амінокислоти, яка підсилює неврологічні функції.
Велика частина вітамінів групи B сприяють підвищенню м’язової активності, обміну речовин, нервової та інших функцій організму.

Деякі очевидні плюси енергетичних напоїв:

  • Імпульс енергії. Зробивши ковток напою, ви моментально починаєте почувати себе краще, активніше. Що, по суті, і є завданням цього напою. Загострюється пильність, це допомагає вам швидко підбадьоритися і зняти всяку втому для продовження майбутніх справ.
  • Додаткові потужності для тренування. Насправді, це не зовсім правильний напрямок тренувань. Але прийнявши їх, ви дійсно покажете кращі результати і можете довести тренування до межі своїх фізичних можливостей.
  • Легко-доступність. Зручність – це велика річ. Енергетичні напої легко придбати, адже продаються вони майже всюди. І все, що залишається зробити, це залпом його спустошити, отримавши джерело величезної кількості енергії.

Шкода енергетичних напоїв:

  • Може привести до збільшення ваги. Ці напої часто перевантажені цукром для миттєвого припливу енергії, яку дає глюкоза й сахароза. Цей цукор може привести до ожиріння і, отже, до дещо інших хронічних проблем. Таким чином, енергетичний напій може стати воротами для більш важких проблем зі здоров’ям.
  • Викликає звикання. Можна дуже легко звикнути до енергетичного удару, який штучно дає цей напій. Припинення регулярного споживання може також привести до нових симптомів, які можуть включати головний біль і перепади настрою.
  • Проблеми з серцем. Передозування напою може привести до проблем з серцем, включаючи нерегулярне серцебиття і підвищення артеріального тиску, в гіршому випадку до серцевої недостатності.
  • Психологічні проблеми. У довгостроковій перспективі це збільшує нервозність, може викликати часті судоми, а також може спровокувати безсоння.
  • Погіршення метаболізму. Напій може привести до серйозних метаболічних проблем. Вживаючи енергетичні напої, ви поглинаєте велику кількість цукру, вітамінів і інших добавок і у відповідь організм виробляє гормони стресу, щоб впоратися з цією ситуацією.

Як зменшити шкідливий вплив енергетиків на організм?

  • Встановити ліміт споживання.
  • Пити багато води.
  • Не можна пити енергетичні напої: дітям, вагітним або страждаючим серцево-судинними проблемами.
  • Не можна змішувати разом алкоголь і енергетичні напої.
Таким чином, знаючи всі плюси і мінуси, вирішуйте самі, варто чи не варто випити енергетичний напій наступного разу!

              
 

Шкідливість енергетичних    напоїв

Здавалося б, що просто газована вода – не містить наркотиків, піднімає настрій і покращує загальний тонус організму. Що може бути пога­ного? Виробники енергетичних напоїв обіграють їхні тонізуючі властивості у назвах: Adrenaline Rush, Non Stop, Erectus, Red Bull, Burn і в рекламних образах, обіцяючи нестримну веселість і неймовірні фізичні можливості. Проте, до кінця дію енерготоніків не вивчено, а смертельні випадки вже відомі.
Традиція використовувати енерготоніки для змішування міцних напоїв на дискотеках і в клубах виникла тоді, коли завсідники нічних закладів виявили, що якщо змішувати енергетичний напій і горілку, то вранці після бурхливої ночі почуваєшся не таким «розбитим». Таку комбінацію лікарі вважають однозначно небезпечною, адже кофеїн та алкоголь викликають проти­лежні ефекти — збудливий і гальмуючий. Якщо людина в стані легкого сп’яніння ви­пиває чашку кави або напій з помірним вмістом кофеїну, зовнішня вираженість сп’яні­ння знижується. Якщо ж лю­дина вже досить нетвереза, то в суміші алкоголю і напою з кофеїном першу скрипку почи­нає грати алкоголь. Виходить, що спочатку виникає ефект отверезіння, але потім сп’яніння повертається ще більшою мі­рою. Більше того, поєднання алкоголю й енерготоніку сти­мулює подальше вживання алкоголю.
Популярність енергетич­них напоїв росте з кожним днем. Протягом року продається мільярд банок енерготоніків! Дія однієї банки чудотворної рідини здатна «тримати» 3-4 години. Але не варто забувати про попередження, написане на банці — «Не вживати більше двох банок на день». Ось тільки написано це дрібними буквами, та й хто думає про наслідки, якщо це все весело, легко і доступно?!
Енергетичні напої різ­них марок відрізняються на смак, але містять схожий набір компонентів. Основними інгре­дієнтами є кофеїн, біологічно активні речовини з лікарських рослин і вітаміни. Таурин, який міститься в енерготоніках, по­ліпшує роботу серцевого м’яза. Карнітин підсилює обмін речо­вин. Женьшень і гуарана мають тонізуючі властивості. Мелатонін зазвичай використовують при різних формах депресій. Фолієва кислота поліпшує ро­боту головного мозку, а віта­міни групи В допомагають боротися з втомою. Проте лікарі стверджують, що насправді тон­ізуючий напій ніякої енергії організму не дає, а просто акти­візує внутрішні резерви, які, на жаль, не безмежні.
Окрім того, на нашому ринку можна побачити й енерготоніки, до складу яких входить і сам алкоголь (на­приклад, кєуо), але вони, на щастя, не настільки популярні у нас як, наприклад, у Росії.
Чим ще смакує молодь? Корінь мандрагори, білена, трави, відкриті ще індійцями Латинської Америки, але які сьогодні гордо називаються «травами нового тисячоліття». Природні стимулятори викли­кають стан сп’яніння різного роду. Наприклад, коктейль «Афродіта», в основі якого витяжка з трави Веllа Мuirа, горіх кола, селера і кардамон, робить вкрай чутливою шкіру і викликає приємні відчуття внизу живота. «Церебротонік» (гінкго, зелений чай, женьшень і гуарана) — могутній сти­мулятор, що повністю знімає бажання спати і надає можли­вість танцювати або сидіти за комп’ютером усю ніч.
Виготівники рослинних еліксирів отримують з кожним місяцем все більше і більше замовлень. Одночасно падає попит на наркотичну «хімію» типу екстазі. За кордоном багатьом відвідувачам клубів вже не вистачає щоденної дози напою, тому вони постійно відвідують біолавки, щоб ви­пити «Лунатонік» замість ран­кової кави. Прихильники «нату­ральних стимуляторів» упевнені, що в майбутньому ‘їх улюблений товар буде виставлено на по­лицях у супермаркетах, нічим не відрізняючись від решти продук­тів. Правда, поки невідомо, як впливає «алхімія», що увійшла до моди, на наше здоров’я.
Чим ще загрожує зловжи­вання енергетичними напоя­ми? Деякі з енерготоніків здатні виробляти звичку; ко­феїн, що міститься в таких напоях, стимулює нервову сис­тему, підсилює частоту серце­вих скорочень і підвищує тиск у судинах (діє, як допінг, що шкідливо особливо після серйозних фізичних наванта­жень). Кофеїн також є хорошим сечогінним засобом, і якщо після фізичних вправ, під час яких ми і так втрачаємо воду, (вона виходить у вигляді поту) випити ще й енергетичний напій, то ми ще посилимо її втрату. Такі напої не можна пити дітям і вагітним жінкам, крім того, вони протипоказані особам з серцево-судинними захворюваннями.
Так за рахунок чого працюють всі ці напої? їхній основний секрет вміщений в таких компонентах, як гуарана, таурін, L-кар-нитин, женьшень, ма-тєїн. Зазвичай енерго-тоніки містять одну з цих речовин або їх ком­бінацію, де один ком­понент підсилює інший.
Гуарана — це тро­пічна рослина з ви­соким вмістом кофеї­ну. Вона покращує об­мін речовин, збільшує розщеплювання жирів, тонізує, стимулює розумову діяльність і працездатність. Гуарана також зменшує біль в м’язах при фізичних навантаженнях.
L-карнитин — речовнина, яка підвищує результативність роботи, покращує серцеву дія­льність, активізує обмін речо­вин, знижує відчуття голоду. Цю речовину переносить жир в працюючі м’язи, завдяки чому відбувається зменшення жирового прошарку.
Матєїн — речовина, яка входить до складу знаменитого чаю мате. Цей компонент сприяє схудненню, оскільки ефективно усуває відчуття го­лоду і спраги.
Женьшень — екстракт зна­менитого кореня. Спектр йо­го дії надзвичайно широкий: він допомагає швидко забути про втому, сприяє кращій ро­зумовій концентрації, підвищує імунітет.
Таурін — дуже важлива амінокислота, здатна боротися зі стресом і додавати бадьорість. Таурін також знижує рівень хо­лестерину і цукру в крові.
Одна з найбільших проблем полягає в тому, що ми не знаємо достатньо про ефект комбіна­ції інгредієнтів в енергетичних напоях. Вважається, що багато інгредієнтів працюють у парі з кофеїном, щоб посилити його стимулюючу дію.
Як бачимо, не слід змі­шувати енергетичні напої з алкоголем!!!
Red Bull і горілка стали популярним коктейлем в барах через свою репутацію дрінку, який знімає депресивний ефект алкоголю і підвищує «кайф». І хоча людина й не почуває себе втомленою, вміст алко­голю в її крові залишається високим. Як результат, лю­дина може прийняти більшу кількість алкоголю. Дослід­ження порівнювало ефект алкогольних напоїв з алко­гольно-енергетичними коктей­лями. Було виявлено, що останні значно зменшують такі алкогольні симптоми, як головні болі, слабість, сухість в роті, погіршення координації рухів, хоча на такі тести, як вміст алкоголю в подиху і на об’єктивні тести та реакції, вони не впливали. Також ко­феїн в енерджі-дрінках зне­воднює організм, що може спо­вільнювати засвоєння алкоголю організмом.
Говорячи більш доступно, людина, яка змішує алкоголь з енерджі дрінками, не завжди розуміє, наскільки вона п’яна і наскільки п’яні інші. Тому часто вона може йти на подвиги, які їй не під силу, тим самим завдаючи шкоду собі та іншим. А взагалі раджу вам уважно читати інструкцію на упаковці і не пити більше од­нієї, максимум двох банок або пляшок енергетичних напоїв в день. І краще не вживати їх щодня, бо це може призвести до порушень роботи нер­вової системи. Особли­во це стосується кофєїноцвмісних напоїв: їх постійне вживання призводить до форму­вання залежності від кофеїну, виснаженню резервів нервової сис­теми, порушенню біо-ритмів. І чи готові ми безпідставно витрачати ресурси нашого організму, адже вони не безмежні?


























1 коментар: