неділю, 19 січня 2020 р.

Будова стебла. Матеріал для учнів 6 класу.


Будова стебла

Стебло — осьова частина пагона. Він виконує різні функції: осьову, провідну, опорну, запасаючу. Зовнішня і внутрішня будова стебла обумовлена тими функціями, які воно виконує в житті рослини.


На поперечному перерізі гілки або спилювання дерева легко розрізнити наступні ділянки: кору, камбій, деревину і серцевину.
kambiy.png
Молоді (однорічні) стебла зовні покриті шкірочкою, яка потім замінюється корком, що складається з мертвих клітин, заповнених повітрям.
Шкірка і корок покривні тканини. Вони захищають розташовані глибше клітини стебла від зайвого випаровування, різних пошкоджень, від проникнення всередину атмосферного пилу з мікроорганізмами, що викликають захворювання рослин.
У шкірці стебла, як і в шкірці листків, є продихи, через які відбувається газообмін.
У пробці розвиваються чечевички — маленькі горбки з отворами, добре помітні зовні (особливо у бузини, дуба та черемхи).
Чечевички утворені великими клітинами основної тканини з великими міжклітинниками. Через них здійснюється газообмін.
Stroenie_Steblya.png
Під шкіркою і пробкою знаходяться клітини кори, утворені різними тканинами. Зовнішня частина кори представлена шарами клітин покривної та механічної тканин із потовщеними оболонками і тонкостінних клітин основної тканини, які можуть містити хлорофіл. Внутрішній шар кори, у складі якої багато клітин провідної тканини, називають лубом.
До складу лубу входять ситовидні трубки, товстостінні луб'яні волокна і групи клітин основної тканини.
Ситовидні трубки — це вертикальний ряд видовжених живих клітин, у яких поперечні стінки пронизані отворами (як у сита), ядра в цих клітинах зруйнувалися, а цитоплазма прилягає до оболонки. Це провідна тканина лубу, по якій переміщуються розчини органічних речовин.
Луб'яні волокна, видовжені клітини зі зруйнованим вмістом і здерев'янілими стінками, представляють механічну тканину стебла.
Приклад:
У стеблах льону, липи та деяких інших рослин луб'яні волокна розвинені особливо добре і дуже міцні. З луб'яних волокон льону виготовляють лляне полотно, а з луб'яних волокон липи — мочало і рогожу.
Щільний, найширший шар, що лежить глибше, — це деревина — основна частина стебла.
Деревина утворена клітинами різної форми і величини: судинами провідної тканини, деревинними волокнами механічної тканини і клітинами основної тканини.
Між корою та деревиною залягає камбій. Він складається з вузьких довгих клітин утворювальної тканини з тонкими оболонками. Завдяки їх поділу відбувається ріст стебла в товщину і творення на ньому річних кілець.
У центрі стебла знаходиться більш пухкий шар — серцевина, що складається з великих клітин основної тканини з тонкими оболонками, в яких відкладаються запаси поживних речовин. Від серцевини в радіальному напрямку через деревину і луб проходять серцевинні промені. Вони також складаються з клітин основної тканини і виконують запасаючу і провідну функції.
5085754.png
Приклад:
Серцевина добре помітна, наприклад, у осики, бузини та деяких інших рослин. У берези і дуба вона дуже щільна, і кордон із деревиною розглянути важко. У деяких рослин між клітинами знаходяться великі міжклітинні простори. Така серцевина дуже пухка.

Мікроскопічна будова стебла відображена у таблиці.
Шар  стебла
   З чого складається
Тип тканини
            Функції
1. Кора
   а) корок


 Містить відмерлі клітини.
Ззовні розташована шкірка з сочевичками.

 Покривна

1. Захист від надмірного випаровування вологи.
2. Захист від  проникнення пилу та мікроорганізмів;
3. Здійснення газообміну(через сочевички).
   б) луб
 Складається з:
а) луб'яних волокон;
б) ситоподібних трубок;
в) паренхіми
а) механічна;
б) провідна;
в) основна
1. Надання гнучкості та міцності стеблу (луб'яні волокна)
2. Забезпечення руху органічних речовин від листка до кореня (ситоподібні трубки).
2. Камбій
Побудований з клітини, які постійно діляться.
Твірна
1. Щорічне потовщення стебла
3. Деревина
Містить:
а) деревні волокна;
б) судини;
в) паренхіму

а) механічна;
б) провідна;
в) основна
1. Забезпечує рух води і мінеральних речовин від кореня до листків (судини).
2. Накопичення різних речовин (паренхіма).                             
4. Серцевина
Складається з великих тонкостінних, пухко розташованих клітин . Ряд таких клітин, який починається від серцевини і проходить у вигляді променя через деревину до кори, називають серцевинним променем.
Основна
1. Запасання поживних речовин.
2. Переміщення різних сполук між шарами стебла (серцевинні промені).

Розглядаючи деревину на поперечному зрізі, можна помітити, що вона складається із чергових світлих і темних концентричних кілець. Кожна пара кілець (світле і темне) утворюється впродовж року завдяки діяльності камбію і має назву  річне кільце. Навесні клітини камбію активно поділяються й утворюють клітини деревини великих розмірів. На поперечному зрізі вони мають вигляд світлого кільця. Влітку ж камбій формує значно дрібніші клітини.  Так виникає темне кільце. Взимку клітини камбію не діляться. Наступної весни його діяльність відновлюється і починає формуватись нове річне кільце. Таким чином, за річними кільцями можна визначити вік дерева.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар