неділю, 10 квітня 2016 р.

Форми поведінки тварин.Матеріал для учнів 7 класу.

 


                                                   Стратегії поведінки тварин 
 Будь-яка поведінка кота і коника, коня,і рака, ящірки, людини завжди спрямована на досягнення твариною певної мети. Найчастіше ця мета пов'язана із задоволенням фізіологічних потреб - потреби в їжі, у безпеці, у комфорті тощо. У залежності від мети поведінки, виокремлюють виділити декілька стратегій поведінки. Які це стратегії? Чи є спільні риси в поведін-кових стратегіях різних тварин?
Що такс стратегія поведінки? Головні життєві завдання тварини - це її власне виживання і народження потомства. Поведінка тварин є одним з головних засобів, які забезпечують виконання цих завдань. Аби здобути їжу, сховатися від ворога, піклуватися про потомство, тварині зазвичай потрібно здійснити цілий набір послідовних дій, зазвичай розтягнутих у часі та розділених просторово. Такі набори дій,сирямованих на певну мету, мають називають стратегію поведінки. Залежно від мети поведінки, розрізняють кілька видів новедінкових стратегій.
Харчова поведінка. Усі поведінкові акти, що спрямовані на пошук їжі, намагання снодювати здобич, вибір здобичі об'єднують в харчову поведінку.
Птах кедрівка збирає горіхи ліщини, складає їх та прикриває зверху лишайниками, аби потім навіть під снігом знайти свої комори, леопард підвішує звою здобич на дерево і потім повертається до неї багато разів, аби поласувати м'ясом (мал. 48.1) - це все прояви харчової поведінки.
Полювання - теж одна з форм харчової поведінки. Одні хижаки, наприклад, богомоли, очікують здобич у засаді, інші, павуки, будують пастки. Деякі види тварин дуже розбірливі і віддають перевагу одному типу їжі, як, наприклад, коали, які харчуються лише листками евкаліптів. Отже, вони вибудовують стратегію своєї поведінки, ураховуючи цю особливість потреби в їжі. А є й менш розбірливі, які харчуються тим, що є в наявності, наприклад, опосум, які їсть все від комах до гнилих фруктів. І стратегія їхньої поведінки буде іншою.
Репродуктивна поведінка. Сукупність поведін-кових актів, які мають на меті пошук статевого партнера та успішне розмноження називають репродуктивною поведінкою.. До репродуктивної поведінки відносятьскладні шлюбні ритуали, підчас яких здебільшого самці, а в деяких видів, наприклад, у страусів, самки, винахідливо намагаються привернути увагу представників протилежної статі та схилити їх до парування. Л в лебедя красива шлюбна церемонія проходить вже після парування: самець и самка кружляють по воді, де відбулося парування, з розкритими крилами (мал. 48.2)
Б амфібій досить складні шлюбні ритуали. Весною у самців жаб, що прокинулися після зимівлі, важливе завдання - знайти мілку водойму, що добре прогрівається сонцем, і гучним кваканням закликати до неї самок. У кутках ротового отвору самців у цей час розвиваються спеціальні пристосування - резонатори (мал. 48.3). Роздуті резонатори підсилюють гучність квакання, щоб якомога більше самок почули закличні звуки і прибули до місця розмноження. У самців деяких земноводних у шлюбний період змінюється забарвлення. Так, самець поширеної в Україні гостромордої жаби стає світло-блакитним, демонструючи непоказним бурим подругам свої шлюбні наміри. У цю пору у водоймах збираються величезні скупчення жаб.
Ікрометання починається за сигналом самця: підстрибуючи до самки, він міцно стискає її передніми кінцівками. Без цього сигналу самка ікру не викидає. Утримуючи самку в обіймах, самець поливає сім'яною рідиною відкладену нею ікру.
Тритони не співають шлюбних пісень, самець намагається привернути увагу самки, демонструючи красивий гребінець на спині й виконуючи виразні шлюбні танці. Він відкладає на водорості капсулу зі сперматозоїдами, подібну до маленького прозорого пакетика. Самка поміщає її у свою клоаку. Там відбувається внутрішнє запліднення, і самка по одній викидає запліднені ікринки.
Батьківська поведінка. Поведінку тварин, що пов'язана з виведенням потомства, називають батьківською поведінкою. Турботливі батьки є серед усіх класів хордових тварин.Самець звичайного сома для свого потомства будує гніздо 3 водних рослин. Після запліднення ікри він оберігає гніздо, освіжає навколо нього воду, створюючи її потік швидкими рухами плавців, потім ще й стежить за малюками. Самка відомої ак-варіумістам тілянії збирає запліднену ікру в рот, де і виношує її. У роті вона ховає і мальків, якщо їм загрожує небезпека. У самців морського коника для виношування ікри та оберігання мальків є спеціальна сумка.
Амфібії зазвичай байдужі до свого потомства, але турботливі батьки трапляються і серед них. Безхвоста амфібія суринамська піна виношує запліднену ікру на власній спині. Під час розмноження клоака в самки випинається, утворюючи довгий яйцеклад, який самець загортає їй на спину. Він удавлює ікринки в сильно набряклу спину самки так, що кожна опиняється у власній комірці. Усі стадії розвитку - від зиготи до маленької амфібії - відбуваються на спині самки. Це триває до 12 тижнів, і весь цей час самка носить на собі дорогоцінний вантаж.
Насиджування яєць птахами самкою чи самцем, або двома разом, є типовим прикладом батьківської поведінки. Після вилуплення пташенят починається стадія вигодовування. За характером турботи про потомство птахів ділять на дві групи - гніздові та виводкові. Пташенята гніздових птахів вилуплюються безпомічними, не здатними самостійно видобувати їжу, і батьки їх вигодовують (мал. 48.4). Такими є всі хижі птахи. В виводкових птахів, навпаки, пташенята вилуплюються здатними самостійно годуватися вже в перші години та слідувати за батьками (мал. 48.5). До виводкових птахів належать гуси, кури, гагари.
Захисна поведінка. Протягом усього життя тваринам багатьох видів загрожують хижаки. Як наслідок в поведінці майже всіх видів тварин є хитрощі, що зменшують вірогідність бути з'їденими. Такі поведінкові пристосування називають захисною поведінкою.
Найпростіша стратегії такої поведінки - це зачаювання і втеча Проте іноді в тварин спостерігаються протилежні способи захисту - як-от у малої вухастої сови та метелика-бражника (мал. 48.6; 48.7). Тварини обох видів ведуть нічний спосіб життя, а підчас денного відпочинку покладаються здебільшого на своє захисне забарвлення. Здатність зберігати при цьому повну нерухливість посилює дію цього дивовижного камуфляжу. Якщо хижак все ж таки виявить сову, вона в момент безпосередньої небезпеки залякує ворога, клацаючи дзьобом і хлопаючи крилами. Бражник у такій самій ситуації дотримується більш витонченої поведінки. Він змахує передніми крилами, демонструючи плями на задніх крилах, що нагадують очі. Це зазвичай зупиняє хижака і дає метелику змогу влетіти.
Однією з форм захисної поведінки є стратегія «кращий захист - це напад», як в голубої сойки та віргінського пугача. Підчас зустрічі з віргінським пугачем, набагато більшим та сильнішим од неї, войовничо налаштована маленька сойка починає нападати на нього. Очевидно, що маленька сойка не в змозі зашкодити великому пугачу. Навпаки, пугач як хижак, який харчується маленькими пташками, являє величезну загрозу для сойки. Проте стратегія сойки виявляється дієвою! Справа в тому, що в пугача практично немає серйозних ворогів, і досвід відповіді на такі нахабні напади в нього відсутній. Хижак збентежений, і тому природна реакція нападу на маленьку пташку не спрацьовує. Пугач найчастіше улітає в інше місце.
Комфортна поведінка спрямована на догляд за власним тілом, підтримання його чистоти. Кожен з нас бачив, як звичайна хатня муха чистить лапками голову, крила, як обтрушується собака, виходячи з води, як кішка вмивається і вилизує і своїх новонароджених дітей. Це все приклади комфортної поведінки.
Увесь комплекс дій, спрямованих на догляд за хутром, включаючи також доторки різних особин при спілкуванні, у ссавців називається грумінгом. Найкращим прикладом взаємного догляду за шкірою та хутром є мавпи. Догляд за хутром, відшукування комах - це заспокійливі жести. Цією справою мавпи здатні займатися годинами, причому даний процес дуже захоплює всіх оточуючих. Одна мавпа підходить до іншої й починає знімати з неї паразитів, розчісувати хутро руками. Потім ролі міняються і друга мавпа чистить першу.
Дослідницька поведінка. Окрім поведінки, що безпосередньо пов'язана з задоволенням фізіологічних потреб, у тварин спостерігається цікавість до навколишнього середовища, не пов'язана з пошуком їжі чи статевого партнеру. Таку поведінку називають дослідницькою.
Систематично досліджуючи свою ділянку, тварина одержує інформацію про місцезнаходження харчових ресурсів, потенційних шлюбних партнерів, схованок від хижаків, і така інформація може стати в нагоді і врятувати життя в критичний момент. Однак, якщо тварині не вистачає їжі, води, вона налякана або збуджена, її дослідницька поведінка може не проявитися, оскільки вона зайнята задоволенням фізіологічних потреб.
Отже, всі перелічені стратегії поведінки в тварин так чи інакше мають пристосувальний характер: вони спрямовані або безпосередньо на виживання або на виведення потомства.
1. Прочитайте уважно текст параграфу і складіть його план.
2. Розділіть роботу з товаришем: виберіть з наведених у параграфі ті зі стратегій поведінки, які вас зацікавили найбільше. Знайдіть ще по одному прикладу до кожної з вибраних вами стратегій.
3. Прочитайте уважно частину параграфу про батьківську поведінку. Чому, на вашу думку, батьківська турбота притаманна саме хордовим тваринам?
4. Проаналізуйте захисну поведінку вухастої сови і метелика-бражника. Для яких тварин краще зачаїтися, а які надають перевагу втечі, як це пов'язано з розміром та будовою тварини?
5. За допомогою тексту з'ясуйте, чи правильним є припущення про недоцільність та безглуздість дослідницької та комфортної поведінки тварин.
1. Що таке стратегія поведінки?
2. Які поведінкові стратегії ви знаєте? Наведіть приклади різних стратегій поведінки в різних груп тварин.
3. Реалізація яких поведінкових стратегій є для тварини першочерговою, а яких - ні?
4. Чи пов'язана турбота про потомство в тварин з кількістю нащадків?
Подумайте і відповідь проілюструйте прикладами.
5. Чому хижі птахи завжди гніздові, а рослиноїдні - виводкові? Поміркуйте над цим.
6. На вашу думку, чи має значення грумінг для побудови соціальної структури в зграях мавп?
7. Поспостерігайте за вашими хатніми тваринами. Яка поведінка кота, собаки, папуги або хом'ячка є захисною, репродуктивною, дослідницькою або комфортною?

1 коментар: