понеділок, 18 квітня 2016 р.

Комунікація і мова тварин. Матеріал для учнів 7 класу.





Собаки та коти не можуть спілкуватися так, як це роблять люди. Але всі вони здатні висловлювати своє ставлення до світу, свій настрій і бажання, використовуючи мову жестів. Освоївши ці основи комунікації і мови тварин, ви завжди зможете легко "розгадати" свого вихованця. Якщо ж ні - вам не уникнути образ і непорозумінь.

Лапи.
За допомогою лап "розмовляти" вміють як кішки, так і собаки . Але, ви не повірите, одні й ті ж рухи у них можуть і повинні трактуватися абсолютно по-різному. Піднімаючи злегка свою передню лапу, собака демонструє дружні почуття. Якщо при цьому вона нахиляє голову, розуміє її мову відразу почує: "Не знаю, чи хочу я з вами дружити, але я не є небезпечною". А гордо піднята голова і передня лапа на рівні вуха повідомляють, що собака впевнена в собі, довіряє людям, але не показує підпорядкування і при цьому чекає частування. У кішки ж піднята передня лапа попереджає про те, що тварина дуже сердиться і готове перейти до найрішучіших дій. Простягаючи лапу господині і злегка торкаючись до неї, кішка просить, щоб її приголубили. Побачивши вас, кіт піднімає, ставить на підлогу і знову піднімає передні лапи? Ви сподобалися, і вас сердечно вітають. До речі: якщо після цього ритуалу тварина повернулася до вас задом і підняло розпушилися хвіст - ви заслужили його поваги.
Губи.
Мімічні м'язи у кішок і собак не так розвинені, як у людини, але це зовсім не заважає нашим вихованцям висловлювати свої почуття. Кішка злегка відтягує верхню губу, принюхуючись до чого-небудь привабливому. А якщо собака підняла верхню губу так, що видно передні зуби й ікла - зараз буде бійка. І чим серйозніше налаштоване тварина, тим сильніше оголені його передні зуби. Це останнє попередження перед боєм, коли противнику дається шанс відступити. Проте собаки можуть показувати зубки, і, не збираючись кусатися: часто така широка 2голлівудская "усмішка говорить про те, що ви її сподобалися, вона готова з вами спілкуватися. Цікаво, що таке вітання собаки" приберігають "виключно для людей, як правило, зовсім не схильні дарувати посмішки своїм родичам.
Вуха.
І в кішечок, і у собак вуха - це універсальний інструмент для вираження різних емоцій. Вертикально підняті вуха - універсальний індикатор зацікавленості і у собак, і у кішок. Собака притискає вуха до до голови від бурхливої ??радості, коли її гладить господар. В іншому, вона робить те ж саме, відступаючи перед незнайомою людиною і висловлюючи своє занепокоєння. Якщо кішка склала вушка, а хвіст її робить круги, все разом це означає крайній ступінь роздратування. Вуха у кішки притиснуті до голови, хвіст витягнутий і застиг - недвозначне: "Іду на ви!" Коли ж вушка плоскі і відведені в сторони - кішка не проти пограти. Але якщо вони, до того ж, повертаються назад, значить, їх власниця дає зрозуміти, що вона не в дусі і краще залишити її в спокої. Відчуваючи небезпеку, кішка тримає вуха вгору і трохи вперед.
Пузо догори.
Ви вирушили гуляти з собакою, і ось, будь ласка: ваш чистий, доглянутий пес раз у раз норовить шмякнуться на спину. Він смикає лапами і самовіддано втирає в шерсть весь вуличний "парфум" . Не поспішайте його лаяти! Пес приймає положення "пузо догори" зовсім не для того, щоб слухати ваші докори. Він повідомляє про дуже важливі для нього речі. Якщо поблизу знаходиться інша собака, яка набагато більше і сильніше його, відкритий живіт означає, що ваш вихованець визнає її першість і не хоче завдавати їй занепокоєння. Напад на того, хто так відкрито, малоймовірно. Ваш пес не грязнуля, а дипломат. Цю безвідмовно діючу прийом собаки засвоюють ще в ніжному віці і завжди готові пустити її в хід. Якщо кататися на спині починає собака, якій ніхто не загрожує, значить, в її душі прокинувся мисливський інстинкт. Вона хоче замаскувати свій власний запах, який може її видати при наближенні до об'єкту полювання.
Кішка лягає на спину, показуючи живіт , коли вона всім задоволена і спокійна. Але якщо кішка приймається кататися в такій позі по підлозі, господарі можуть не сумніватися: у неї почалася тічка. Кот робить те ж саме, коли хоче звернути на себе увагу господарів. Помічено, що коти обожнюють вдаватися до такого роду "гімнастики", коли в будинку з'являються сторонні люди з ними статі. Або господиня на їхніх очах проявляє підвищену увагу до іншого тварині.
Хвіст.
Комунікація і мова тварин - справа неоднозначне. Чомусь прийнято вважати, що собака виляє хвостом, бажаючи показати свою дружелюбність. Це першим придумав явно той, кому ліньки було вникати в тонкощі, як розуміти тварин. Будь-який собака дуже здивується, якщо її познайомити з цією думкою. Насправді інтенсивний рух хвоста говорить тільки про порушення тварини, але не завжди свідчить про його гарному настрої. Собака, готова напасти, може швидко розмахувати хвостом, при цьому хвіст знаходиться у вертикальному положенні, а його руху нагадують тремтіння. І саме подрагивающим руху хвостом робить собака, яка відчуває свою перевагу перед суперником. При цьому, чим впевненіше почувається тварина, тим вище піднято хвіст.
Ви помітили, що ваш пес почав різко помахувати хвостом, затиснувши його між задніми ногами ? Терміново поспішайте на допомогу: собака дуже налякана, близька до паніки. А іноді молоді тварини таким чином можуть демонструвати всього-на-всього бажання пограти. Однак у такому разі запрошення до гри є тільки спробою зменшити передбачувану агресію з боку противника.
Руху котячого хвоста більш однозначні. Кішка б'є хвостом, готуючись до полювання. Ваша кішка спокійно сидить і начебто не звертає ні на що уваги. Але кінчик хвоста ворушиться - її щось сильно зацікавило, але вона не бажає показувати цікавості. Хвіст опущений і застиг - ознака розчарування і неприйняття того, що відбувається. А хвіст, обгорнутий навколо лапок сидить кішки, означає: "Я чекаю" або "Я спостерігаю". Залежно від ситуації.
Серед наших вихованців зустрічаються і такі, яким мало звичного для їх родичів мови жестів, і вони сміливо винаходять свої власні, інколи дуже виразні. Ось кілька прикладів. Господиня кішки цілий день сиділа за комп'ютером, занурена в роботу. Кішка нудьгувала і, нарешті, знайшла дієвий спосіб привернути до себе увагу. Щойно господиня включала комп'ютер, кішка стрибала на підвіконня і приймалася, що є сили, барабанити лапами по склу. А один не в міру розбірливий в їжі кіт, коли на його тарілку клали їжу, яка йому не подобалася, починав скребти лапами по підлозі навколо тарілки. Немов перед ним був лоток з наповнювачем для туалету, і він бажав якомога швидше все це зарити.

Немає коментарів:

Дописати коментар