пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

Значення рослин для життя на планеті Земля .Матеріал для учнів 6 класу.

  



Значення рослин у житті людини і в природі. Роль рослин у природі та житті людини


Рослини нас годують, одягають, зігрівають, радують погляд в кімнатних колекціях, букетах і флористичних композиціях. Види, що становлять зелене убрання нашої планети, здатні до утворення органічних сполук з виділенням в атмосферу Землі кисню. Велике значення рослин в житті людини, в природі, господарської діяльності населення. Розглянемо основні напрями практичного використання і пізнавальну роль цієї великої групи живих організмів.

Зелене диво природи

Рослини можна зустріти всюди: в лісі, полі, на дні океану, у краплі води і на вершині гори. Серед цієї групи живих істот виділяються одноклітинні і багатоклітинні організми. Наука, що вивчає рослини, їх будова, поширення та систематику, - ботаніка. Сукупність усіх видів рослин, які зустрічаються на певній території, - це флора.
значення рослин в житті людиниІснують три життєві форми. Вони відрізняються за зовнішнім виглядом: дерева, чагарники і трави. Різна тривалість життя характерна для однорічників, двулетников і багаторічників. Є на Землі велика група спорових організмів - це водорості, мохи, плауни, папороті. До насіннєвим відносяться голонасінні і квіткові. Ці рослини використовуються людиною з незапам'ятних часів.




Російський учений К. А. Тімірязєв писав, що зелені клітини діють як «Прометей, який викрав вогонь з неба». Промені Сонця немов законсервовані в енергії створених рослинами органічних речовин. Тімірязєв, який вивчав хлорофіл і роль рослин у природі та житті людини, назвав зелених мешканців планети «посередниками між небом і землею». Вчений припускав процес утворення в зелених клітинах цукру і крохмалю - фотосинтез. Це грецьке слово в перекладі означає «з'єднання на світлі» і відноситься до особливого способу харчування - автотрофне. Живі істоти-автотрофи створюють з неорганічних речовин органічні сполуки за допомогою енергії світла (Сонця або штучного освітлення). Організми людей і тварин не пристосовані до такого процесу, тому потребують рослинах.
роль рослин у природі та житті людини

Фотосинтез

Коріння поглинають з ґрунту воду і мінеральні солі, через мікроскопічні отвори в листках проникає вуглекислий газ з повітря. Ці неорганічні речовини в результаті хімічних реакцій фотосинтезу входять до складу цукру і крохмалю. Процес зумовив неминуще значення рослин у природі та житті людини. Суть фотосинтезу відображає схема: 6СО2 + 6Н2О - С6Н12Про6 + 6О2. Відбуваються в рослинах та інші хімічні реакції, утворюються різні речовини (крохмаль, целюлоза, білки, жири, лігнін, вітаміни, смоли та багато інших). Вони споживаються самим рослиною, важливі в раціоні і лікуванні людини, її чотириногих друзів - тварин.

Роль рослин у природі та житті людини

Автотрофні істоти важливі для всього життя на Землі. Значення рослин визначається такими особливостями хімічних процесів в зелених клітинах:
  • спосіб харчування, при якому поглинається, використовується для реакцій енергія світла;
  • виділення кисню, необхідного для дихання людини, тварин і самих рослин;
  • утворення органічних речовин;
  • поглинання вуглекислого газу, великий вміст якого шкідливо для людини і тварин.
значення рослин у природі та житті людиниНа Землі відбувається обмін речовинами і енергією в окремих спільнотах і в масштабах всієї планети. Існують короткі і довгі харчові ланцюжки, вони утворюють мережі живлення:
  • лісові трави - заєць - ліса;
  • нектар і пилок квіток - бджоли - осоед (птах) ;
  • конюшина - теля - людина.
Значення зелених рослин у природі та житті людини - участь у кругообігу води, кисню, азоту, вуглекислого газу та інших сполук. Наприклад, багатоклітинні живі істоти не здатні до засвоєння молекул азоту з повітря і грунту. Елемент необхідний для створення білка - найважливішого "будівельного матеріалу" і поживної речовини.
На коренях бобових рослин утворюються бульби, що складаються з азотфіксуючих бактерій. Вони засвоюють азот, який міститься в повітрі, що наповнює порожнечі в ґрунті, перетворюють його в сполуки, доступні для бобових рослин. Це симбіоз - корисне співпрацю різних живих істот. Коли рослини відмирають, грунт збагачується сполуками азоту, вони можуть засвоюватися живими коренями. Для людини бобові культури - важливе джерело білка. У сільському господарстві вони використовуються в якості зеленого добрива.
роль рослин у житті людини

Зелені рослини і склад повітря

Значення рослин у природі та житті людини дуже різноманітне. Так, фотосинтез, азотфіксація і транспірація (виділення водяної пари листям) впливають на склад повітря. Випаровування допомагає зеленому організму уберегтися від перегрівання. Завдяки рослинам, повітря більш свіжий, чистий, прохолодний і вологе:
  • зелені клітини на світлі поглинають з атмосфери вуглекислий газ і виділяють кисень;
  • листя здатні до транспірації, регулюють вміст водяної пари в навколишньому повітрі;
  • рослини затримують пил, сажу та інші забруднення, шкідливі для людини;
  • фітонциди, які виділяються листям, згубно діють на хвороботворні мікроорганізми.

значення рослин в житті

Пізнавальне значення рослин в житті людини

Викопні рештки суперечка, пилку, відбитки листя і скам'яніла деревина дозволяють вченим з'ясувати, якою була природа мільйони років тому, робити висновки про зміну життя на Землі. За річним кільцям в деревині можна судити про клімат в різні роки. Є рослини-барометри, вони розпускаються в сонячну погоду і закривають квітки перед негодою. На листі кали, бальзаміну перед дощем з'являються крапельки води. Рослини часто використовуються в дослідах представниками різних галузей науки. Наприклад, екологи, вивчаючи хімічний склад клітин і тканин, судять про забруднення середовища проживання.
Рослини служать матеріалом для селекційної роботи, для дослідження способів передачі спадкової інформації. Є курйозні випадки, коли рослини ненавмисно використовували в дослідах і здійснювали важливі відкриття. Наприклад, англієць Роберт Бойль випадково відкрив індикатори, крапнувши хімікатами на садові фіалки у вазі. Рослини служать прообразом для створення складних технічних пристроїв, інженерних конструкцій (біоніка).
пізнавальне значення рослин в житті людини

Рослини і промисловість

Зелені клітини діють як акумулятори сонячної енергії. Вона запасається в хімічних зв'язках органічних молекул. Ліси, що вкривали землю в далекі геологічні епохи, дали початок покладам кам'яного вугілля. До копалиною продуктам фотосинтезу також відносяться нафта, торф, природний газ, горючі сланці.



Різноманітність рослин, значення рослин в житті людини пов'язані з широким застосуванням на підприємствах харчової, лісохімічної, целюлозно-паперової, текстильної, фармацевтичної та інших галузей промисловості. Продукти лісозаготівлі - цінна сировина для виробництва меблів, будматеріалів, гидролизного спирту, камфори та інших речовин. За скромними підрахунками, людство знає 20 тис. Способів застосування деревини. Найбільш древні - спалювання для отримання тепла, зведення будівель, парканів, виробництво паперу.
значення зелених рослин у природі та житті людини
Цінною сировиною для промисловості є волокнисті сільськогосподарські культури (бавовник, льон, джут, коноплі та інші). Джерелом отримання натурального каучуку служить тропічне дерево гевея. Парфумерія, косметика не обходяться без ефіроолійних рослин.

Сільське господарство та озеленення

Значення рослин у житті людини пов'язано з використанням в їжу, для виробництва продуктів харчування, прикраси населених пунктів і приміщень. За видами сільськогосподарського використання виділяють наступні групи:
  • злакові культури (пшениця, рис, ячмінь, жито, кукурудза та інші) ;
  • зернобобові (горох, соя, квасоля, боби) ;
  • плодово-ягідні (яблуня, вишня, смородина, малина та інші) ;
  • цукристі (цукрова тростина, цукровий буряк) ;
  • овочеві (томат, огірок, перець та інші) ;
  • олійні (соняшник, ріпак, льон) ;
  • декоративні (бузок, троянда, хризантема, астра та інші).

різноманітність рослин значення рослин в житті людини

Зернові та зернобобові культури

Харчове значення рослин в житті людини важко переоцінити. Вчені підрахували, що приблизно 2/3 раціону населення різних країн становлять продукти рослинного походження. До корисних речовин відносяться білки, вуглеводи, жири, вітаміни, органічні кислоти.
Рослини вживаються в їжу в свіжому і переробленому вигляді цілком або тільки їх окремі частини. Значна концентрація поживних речовин відзначена в зернах хлібних злаків. Це універсальне джерело вуглеводів, білків і жирів. Із зерен отримують борошно для випічки хлібобулочних виробів, виробляють макаронну і круп'яну продукцію. Цінуються в кулінарії і дієтичному харчуванні насіння зернобобових рослин.

Овочеві, плодово-ягідні та цукроносні культури

Рослини накопичують органічні сполуки про запас в плодах, цибулинах і бульбах, рідше - в стеблах, листках і кореневищах. Значення рослин у житті і харчуванні людини визначається тим набором сполук, які запасаються в соковитих частинах. Найбільше клітинного соку з вітамінами та іншими розчиненими речовинами міститься в плодах, цибулинах, бульбах і листі овочів, фруктових дерев і ягідних культур.
плодове дерево
Під час теплової обробки руйнуються деякі цінні сполуки, наприклад вітаміни. Тому лікарі-дієтологи рекомендують більше споживати свіжих овочів і фруктів. Є групи людей, повністю перейшли на харчування рослинами - вегетаріанці і вегани.
Значення рослин у житті людини полягає в багатстві вітамінного набору. Плоди, листя, кореневища і насіння містить багато важливих з'єднання. Найбільше в рослинах вітамінів, які відносяться до груп А, В, С, Е, К. Це речовини, що регулюють обмін речовин в зеленому організмі, а також в тілі людини, тварини. Відсутність або нестача біологічних каталізаторів призводить до захворювань. Наприклад, нестача вітаміну С, яким багаті свіжі овочі та фрукти, викликає ураження ясен і всього організму людини - цингу. Боротися з гіпо- й авітамінози складно, легше запобігти ці небажані стану, споживаючи свіжу рослинну продукцію.
Вирощують культури, накопичують в органах значна кількість солодкого сока- його згущують, випарюють і отримують цукор. Жирні кислоти насіння і плодів важливі як складові частини харчових масел. Вино, пиво, чай, кава, какао і фруктові соки отримують з плодів, ягід, овочів, насіння і листя.

Лікарські рослини

Крім перерахованих вище напрямків, що характеризують роль рослин у житті людини, є альтернативна медицина, яка використовує дикорастущее і культурні види. Лікарські рослини містять важливі з медичної точки зору з'єднання:
  • алкалоїди та глікозиди - надають регулюючий вплив на діяльність органів і систем;
  • дубильні речовини - володіють терпкими і антимікробними властивостями;
  • вітаміни і мікроелементи - незамінні для обміну речовин;
  • ефірні масла - мають протизапальну і дезінфікуючу воздействіе;
  • органічні кислоти - впливають на травлення, стан шкіри, волосся;
  • флавоноїди - регулюють міцність кровоносних судин;
  • фітонциди - діють проти мікробів.
лікарська рослина адоніс весняний
Таким чином, роль рослин у житті людини полягає в здатності синтезувати речовини, необхідні для життєдіяльності. Медикаменти, одержувані з рослинної сировини, діють м'якше, рідко надають побічні впливу, в порівнянні з синтетичними речовинами. Лікувальні властивості притаманні сотням представників флори, особливо цінуються такі види:
  • береза європейська (нирки, листя, береста, сік) ;
  • шипшина коричний (несправжні плоди) ;
  • подорожник великий (листя) ;
  • валеріана лікарська (Корінь) ;
  • ромашка аптечна (суцвіття) ;
  • липа дрібнолиста (квітки).
трав'яний збір
Без рослин немислимо існування людства, тому зелене убрання планети потребує раціональному використанні, дбайливому ставленні та поновлення.

1 коментар:

  1. ваша инфармацыя памагла мне во многом паэтаму я очень благодарен вам за помащ

    ВідповістиВидалити