Значення рослин у житті людини і в природі. Роль рослин у природі та житті людини
Зелене диво природи
Рослини можна зустріти всюди: в лісі, полі, на дні океану, у краплі води і на вершині гори. Серед цієї групи живих істот виділяються одноклітинні і багатоклітинні організми. Наука, що вивчає рослини, їх будова, поширення та систематику, - ботаніка. Сукупність усіх видів рослин, які зустрічаються на певній території, - це флора.Існують три життєві форми. Вони відрізняються за зовнішнім виглядом: дерева, чагарники і трави. Різна тривалість життя характерна для однорічників, двулетников і багаторічників. Є на Землі велика група спорових організмів - це водорості, мохи, плауни, папороті. До насіннєвим відносяться голонасінні і квіткові. Ці рослини використовуються людиною з незапам'ятних часів.
Фотосинтез
Коріння поглинають з ґрунту воду і мінеральні солі, через мікроскопічні отвори в листках проникає вуглекислий газ з повітря. Ці неорганічні речовини в результаті хімічних реакцій фотосинтезу входять до складу цукру і крохмалю. Процес зумовив неминуще значення рослин у природі та житті людини. Суть фотосинтезу відображає схема: 6СО2 + 6Н2О - С6Н12Про6 + 6О2. Відбуваються в рослинах та інші хімічні реакції, утворюються різні речовини (крохмаль, целюлоза, білки, жири, лігнін, вітаміни, смоли та багато інших). Вони споживаються самим рослиною, важливі в раціоні і лікуванні людини, її чотириногих друзів - тварин.Роль рослин у природі та житті людини
Автотрофні істоти важливі для всього життя на Землі. Значення рослин визначається такими особливостями хімічних процесів в зелених клітинах:- спосіб харчування, при якому поглинається, використовується для реакцій енергія світла;
- виділення кисню, необхідного для дихання людини, тварин і самих рослин;
- утворення органічних речовин;
- поглинання вуглекислого газу, великий вміст якого шкідливо для людини і тварин.
- лісові трави - заєць - ліса;
- нектар і пилок квіток - бджоли - осоед (птах) ;
- конюшина - теля - людина.
На коренях бобових рослин утворюються бульби, що складаються з азотфіксуючих бактерій. Вони засвоюють азот, який міститься в повітрі, що наповнює порожнечі в ґрунті, перетворюють його в сполуки, доступні для бобових рослин. Це симбіоз - корисне співпрацю різних живих істот. Коли рослини відмирають, грунт збагачується сполуками азоту, вони можуть засвоюватися живими коренями. Для людини бобові культури - важливе джерело білка. У сільському господарстві вони використовуються в якості зеленого добрива.
Зелені рослини і склад повітря
Значення рослин у природі та житті людини дуже різноманітне. Так, фотосинтез, азотфіксація і транспірація (виділення водяної пари листям) впливають на склад повітря. Випаровування допомагає зеленому організму уберегтися від перегрівання. Завдяки рослинам, повітря більш свіжий, чистий, прохолодний і вологе:- зелені клітини на світлі поглинають з атмосфери вуглекислий газ і виділяють кисень;
- листя здатні до транспірації, регулюють вміст водяної пари в навколишньому повітрі;
- рослини затримують пил, сажу та інші забруднення, шкідливі для людини;
- фітонциди, які виділяються листям, згубно діють на хвороботворні мікроорганізми.
Пізнавальне значення рослин в житті людини
Викопні рештки суперечка, пилку, відбитки листя і скам'яніла деревина дозволяють вченим з'ясувати, якою була природа мільйони років тому, робити висновки про зміну життя на Землі. За річним кільцям в деревині можна судити про клімат в різні роки. Є рослини-барометри, вони розпускаються в сонячну погоду і закривають квітки перед негодою. На листі кали, бальзаміну перед дощем з'являються крапельки води. Рослини часто використовуються в дослідах представниками різних галузей науки. Наприклад, екологи, вивчаючи хімічний склад клітин і тканин, судять про забруднення середовища проживання.Рослини служать матеріалом для селекційної роботи, для дослідження способів передачі спадкової інформації. Є курйозні випадки, коли рослини ненавмисно використовували в дослідах і здійснювали важливі відкриття. Наприклад, англієць Роберт Бойль випадково відкрив індикатори, крапнувши хімікатами на садові фіалки у вазі. Рослини служать прообразом для створення складних технічних пристроїв, інженерних конструкцій (біоніка).
Рослини і промисловість
Зелені клітини діють як акумулятори сонячної енергії. Вона запасається в хімічних зв'язках органічних молекул. Ліси, що вкривали землю в далекі геологічні епохи, дали початок покладам кам'яного вугілля. До копалиною продуктам фотосинтезу також відносяться нафта, торф, природний газ, горючі сланці.Різноманітність рослин, значення рослин в житті людини пов'язані з широким застосуванням на підприємствах харчової, лісохімічної, целюлозно-паперової, текстильної, фармацевтичної та інших галузей промисловості. Продукти лісозаготівлі - цінна сировина для виробництва меблів, будматеріалів, гидролизного спирту, камфори та інших речовин. За скромними підрахунками, людство знає 20 тис. Способів застосування деревини. Найбільш древні - спалювання для отримання тепла, зведення будівель, парканів, виробництво паперу.
Цінною сировиною для промисловості є волокнисті сільськогосподарські культури (бавовник, льон, джут, коноплі та інші). Джерелом отримання натурального каучуку служить тропічне дерево гевея. Парфумерія, косметика не обходяться без ефіроолійних рослин.
Сільське господарство та озеленення
Значення рослин у житті людини пов'язано з використанням в їжу, для виробництва продуктів харчування, прикраси населених пунктів і приміщень. За видами сільськогосподарського використання виділяють наступні групи:- злакові культури (пшениця, рис, ячмінь, жито, кукурудза та інші) ;
- зернобобові (горох, соя, квасоля, боби) ;
- плодово-ягідні (яблуня, вишня, смородина, малина та інші) ;
- цукристі (цукрова тростина, цукровий буряк) ;
- овочеві (томат, огірок, перець та інші) ;
- олійні (соняшник, ріпак, льон) ;
- декоративні (бузок, троянда, хризантема, астра та інші).
Зернові та зернобобові культури
Харчове значення рослин в житті людини важко переоцінити. Вчені підрахували, що приблизно 2/3 раціону населення різних країн становлять продукти рослинного походження. До корисних речовин відносяться білки, вуглеводи, жири, вітаміни, органічні кислоти.Рослини вживаються в їжу в свіжому і переробленому вигляді цілком або тільки їх окремі частини. Значна концентрація поживних речовин відзначена в зернах хлібних злаків. Це універсальне джерело вуглеводів, білків і жирів. Із зерен отримують борошно для випічки хлібобулочних виробів, виробляють макаронну і круп'яну продукцію. Цінуються в кулінарії і дієтичному харчуванні насіння зернобобових рослин.
Овочеві, плодово-ягідні та цукроносні культури
Рослини накопичують органічні сполуки про запас в плодах, цибулинах і бульбах, рідше - в стеблах, листках і кореневищах. Значення рослин у житті і харчуванні людини визначається тим набором сполук, які запасаються в соковитих частинах. Найбільше клітинного соку з вітамінами та іншими розчиненими речовинами міститься в плодах, цибулинах, бульбах і листі овочів, фруктових дерев і ягідних культур.Під час теплової обробки руйнуються деякі цінні сполуки, наприклад вітаміни. Тому лікарі-дієтологи рекомендують більше споживати свіжих овочів і фруктів. Є групи людей, повністю перейшли на харчування рослинами - вегетаріанці і вегани.
Значення рослин у житті людини полягає в багатстві вітамінного набору. Плоди, листя, кореневища і насіння містить багато важливих з'єднання. Найбільше в рослинах вітамінів, які відносяться до груп А, В, С, Е, К. Це речовини, що регулюють обмін речовин в зеленому організмі, а також в тілі людини, тварини. Відсутність або нестача біологічних каталізаторів призводить до захворювань. Наприклад, нестача вітаміну С, яким багаті свіжі овочі та фрукти, викликає ураження ясен і всього організму людини - цингу. Боротися з гіпо- й авітамінози складно, легше запобігти ці небажані стану, споживаючи свіжу рослинну продукцію.
Вирощують культури, накопичують в органах значна кількість солодкого сока- його згущують, випарюють і отримують цукор. Жирні кислоти насіння і плодів важливі як складові частини харчових масел. Вино, пиво, чай, кава, какао і фруктові соки отримують з плодів, ягід, овочів, насіння і листя.
Лікарські рослини
Крім перерахованих вище напрямків, що характеризують роль рослин у житті людини, є альтернативна медицина, яка використовує дикорастущее і культурні види. Лікарські рослини містять важливі з медичної точки зору з'єднання:- алкалоїди та глікозиди - надають регулюючий вплив на діяльність органів і систем;
- дубильні речовини - володіють терпкими і антимікробними властивостями;
- вітаміни і мікроелементи - незамінні для обміну речовин;
- ефірні масла - мають протизапальну і дезінфікуючу воздействіе;
- органічні кислоти - впливають на травлення, стан шкіри, волосся;
- флавоноїди - регулюють міцність кровоносних судин;
- фітонциди - діють проти мікробів.
Таким чином, роль рослин у житті людини полягає в здатності синтезувати речовини, необхідні для життєдіяльності. Медикаменти, одержувані з рослинної сировини, діють м'якше, рідко надають побічні впливу, в порівнянні з синтетичними речовинами. Лікувальні властивості притаманні сотням представників флори, особливо цінуються такі види:
- береза європейська (нирки, листя, береста, сік) ;
- шипшина коричний (несправжні плоди) ;
- подорожник великий (листя) ;
- валеріана лікарська (Корінь) ;
- ромашка аптечна (суцвіття) ;
- липа дрібнолиста (квітки).
Без рослин немислимо існування людства, тому зелене убрання планети потребує раціональному використанні, дбайливому ставленні та поновлення.
ваша инфармацыя памагла мне во многом паэтаму я очень благодарен вам за помащ
ВідповістиВидалити