РОЗПІЗНАВАННЯ ЇСТІВНИХ ТА ОТРУЙНИХ ГРИБІВ СВОЄЇ МІСЦЕВОСТІ.
Мета: ознайомитися з
їстівними та отруйними грибами своєї місцевості, навчитися їх
розпізнавати; усвідомити, що деякі їстівні та отруйні гриби важко
відрізнити.
Обладнання живі об'єкти, малюнки, фотографії, муляжі плодових тіл й матеріали: шапинкових грибів, підручник.
ХІД РОБОТИ 1. Роздивись живі об'єкти, малюнки, фотографії, муляжі
плодових тіл їстівних та отруйних грибів.
2. Запам'ятай назви, ознаки їстівних та отруйних грибів.
3. Підпиши під назвою гриба групу, до якої він належить (їстівний, отруйний).
4. У підсумку дай відповіді на запитання:
а) за якими ознаками розрізняють їстівні та отруйні гриби?
-
смертельно отруйні гриби (бліда поганка, білий та смердючий мухомори)
мають пластинчастий гіменофор білого кольору, два покривала — часткове
та загальне, пластинки не спускаються на ніжку, молочний сік відсутній.
-
дуже отруйні гриби з павутинчастим покривалом (гриби- павутинники
оранжево-червоний та найкрасивіший, плютка Патуйяра, несправжній опеньок
) мають пластинчастий іржасто-коричневий або брудно-жовто-коричневий
гіменофор, пластинки якого не спускаються на ніжку, спочатку гіменофор
прикритий тонким павутинчастим покривалом, яке швидко зникає, молочний
сік відсутній, в центрі шапинки наявний горбочок, який надає їм
дзвоникоподібного вигляду;
-
дуже отруйні гриби з частковим покривалом (лепіота
коричнево-червонувата та лепіота отруйна) мають білий пластинчастий
гіменофор, пластинки якого не спускаються на ніжку, добре помітне
часткове покривало, молочний сік відсутній, наявність коричневих лусочок
на шапинці та коричневого горбочка в центрі шапинки, а також відносно
невеликі розміри;
- небезпечних отруйних представників немає серед шапинкових грибів з трубчастим гіменофором;
-
небезпечних отруйних грибів немає серед хрящ-молочників — великої групи
шапинкових грибів, які мають пластинчастий гіменофор, позбавлені
покривал та на зламі плодового тіла виділяють молочний сік;
- отруйних грибів немає серед дощовикових та веселкових грибів, а також серед всіх трутовиків з м'якими плодовими тілами;
- за їх виглядом та назвами.
б) чи завжди легко відрізнити їстівні гриби від отруйних?
Їстівні гриби 1-ї категорії важко сплутати з отруйними, але бліду
поганку інколи помилково приймають за зеленуху або за зелену сироїжку,
білий та смердючий мухомори найчастіше плутають з печерицями.
в) як можна запобігти отруєнню грибами?
- перед збиранням грибів, слід дізнатися про види отруйних грибів, поширені у місцевості;
- не збирати до кошика незнайомого гриба;
- дотримуватися правил зберігання й приготування грибів.
Немає коментарів:
Дописати коментар