вівторок, 4 червня 2013 р.

Дивовижні рослини.

Дивовижна Вікторія регія

     
Вікторія регія
Пам’ятаєш, як в одному мультфільмі Дюймовочка втікала від нареченого-жаби, пливучи на листочку латаття? Чи не хотів би і Ти разом з нею з вітерцем прокататися річковими хвилями? Якщо так, то радій — мріїздійснюються! У річках Південної Америки росте дивовижна рослина Вікторія регія — найбільше латаття у світі. Воно може стати прекрасним водним транспортом для Тебе і Твоїх друзів.
Вікторія регія
Таке незвичайне ім’я водна лілія отримала в 1837 році на честь молодої англійської королеви Вікторії, яка того ж року зійшла на трон.
Важко повірити, проте латаття здатне витримувати вагу до 50 кілограмів. Діаметр може досягати 2-х метрів. Саме тому місцеві жителі іноді використовують його замість одномісного човна, щоб перебратися на інший берег річки.
Вікторія регія
Латаття вражаючих розмірів уперше відкрив німецький натураліст Едуард Пеллінг у 1832 році. Це сталося неподалік від місця, де річка Тефе зливається з красунею-Амазонкою.
Вікторія регія
Квітка Вікторії амазонської (це її друга назва) розпускається раз на рік і лише вночі, а рано вранці її пелюстки закриваються, і вона ховається під воду. Цвіте латаття протягом трьох днів, поступово змінюючи колір цвіту від ніжно-білого до рожевого або фіолетового. Потім квітка ховається під воду і більше на поверхню не виходить.
Вікторія регія
Вікторія регія
Зустріти цю незвичайну рослину можна лише на річці Амазонка в Бразилії та Болівії, а також у річках Гаяни (Південна Америка). Ніде в світі Вікторія амазонська більше не росте.
Вікторія регія
Вікторія регія
Латаття має надійний захист від травоїдних риб — зовнішня сторона його листя покрита великими, гострими шипами. Вікторія амазонська може прожити цілих 5 років. Її листя із загнутими краями нагадує блюдце, зайва вода з якого витікає через невеличкі отвори по боках. Місцеві називають рослину «апоною», що в перекладі означає «сковорідка для птахів». І справді, вони дуже схожі, чи не так?
Вікторія регія
За свої колосальні розміри Вікторія регія навіть до Книги рекордів Гіннеса потрапила як «найбільша квіткова рослина на Землі».
Вікторія регія
Вікторія регія

Немає коментарів:

Дописати коментар