суботу, 15 червня 2013 р.

Це цікаво.

Історія створення духів



.. Одного разу Афродіта подарувала поромнику Фаоне флакончик із запашною водою, за допомогою якого потворне на вигляд Фаоне вдалося підкорити серце неприступної красуні Сафо.
Красива легенда. Може бути історія створення духів і почалася з такої легенди. У всі часи людина прагнула до прекрасного. Скільки пам'ятає себе людина, він оточував себе ароматичними травами і квітами.

Звичайно, ніхто не зможе назвати точну дату виготовлення першого парфуму. Але перші документальні згадки датуються IV тисячоліттям до н. е.. Як з'явилися перші парфуми? Кажуть, що випадково, хоча любителі легенд стверджують, що немає нічого більш закономірного, ніж те, що здається випадковим. 

Наші предки помітили приємний аромат при спалюванні різних трав. І з'явилося мистецтво ... і таємниця складання пахучих сумішей. А сам запашний дим назвали 'per fumum' (у перекладі з латинської 'для диму' або як перекладають романтики - 'крізь серпанок').

Парфуми, або мистецтво створення духів, зародилося в двевней Месопотамії та Єгипті, але розвивалося і надалі удосконалювався римлянами і арабами. Хоча парфуми і парфумерія також існували у Східній Азії, багато східних аромати засновані на Ладані.

Нещодавно археологи відкрили на Кіпрі в Піргосі справжню 'фабрику' з виробництва парфумів. Цій фабриці площею 43 000 квадратних футів понад 4000 років. На ній було виявлено як мінімум 60 дистиляторів, ємностей для змішування, воронок і флакончиків для парфумів. Для виробництва парфумів там використовували трави та спеції, такі як мигдаль, коріандр, мирта, смолу хвойних дерев, бергамот, але не квіти.

Перська доктор і хімік Авіценна був родоначальником процесу витяжки масел з квітів за допомогою дистиляції (ця процедура застосовується до цих пір). Спочатку він проводив експерименти на трояндах. До цього рідкі парфуми представляли собою суміші олії і подрібнених трав, або ж пелюсток. Вода з троянд була більш м'якою, і відразу ж придбала популярність. Це дало поштовх не тільки розвитку парфумерії, але і науковим дослідженням в галузі хімії.

А першим у світі хіміком вважається творець парфумів Таппуті. Про це свідчить зроблена в Месопотамії ассирійська клиноподібна напис часів другого тисячоліття до нашої ери, дійшла до наших днів.

Але тріумфальний хід по світу духів почалося з римських аристократів, які відкрили даний призначення духів - приносити задоволення. Духами вони користувалися на повну котушку - не тільки для себе, але і для всього житла, басейнів, ванн і т.д. Цікаво, що в XI столітті парфюмерно справу практикували виключно ченці в закритих садах, що не дивно, тому що саме вони в основному утримували і квіткові сади навколо монастирів.

До Європи знання про парфумерії прийшло від арабів у XIV столітті.
Перші сучасні духи (справжні парфуми на основі ароматичних масел з додаванням спирту) були створені в 1370 році за наказом угорської королеви Єлизавети і сталі відомі у всій Європі як Угорська Вода.

Свою лепту в розвиток парфумерії внесла Італія епохи Відродження. Кажуть, що у Кетрін де Медічі був особистий парфумер Рене ле Флорентіно. Його лабораторія була пов'язана з її апартаментами секретним ходом, щоб виключити ймовірність крадіжки формул.

Але незабаром Франція стала європейським центром виробництва парфумів і косметики. До речі, і продовжує залишатися до сьогоднішнього дня, незважаючи на розвиток парфумерної промисловості в інших країнах.

Вирощування запашних рослин стало головною індустрією на півдні Франції. Особливо знаменитий в цьому плані місто Grasse в Провансі.

У XVII столітті духи почали користуватися величезним успіхом. У 1656 році у Франції виробники парфумів і рукавичок здійснили спільний проект з випуску ароматичних рукавичок. Використання парфуму у Франції стало настільки популярним, що навіть палац короля Людовика XV стали називати «ароматним двором», оскільки чудовими запахами там було просякнуте буквально все - не тільки одяг придворних, але й усі меблі. Втім, настільки активне використання духів було пов'язано не стільки з естетичними почуттями витончених французів, скільки з банальним прагненням приглушити інші, далеко не настільки витончені запахи, якими були просякнуті в той час міста.

XVIII сторіччя стало буквально революційним: був винайдений одеколон. Ця освіжаюча суміш з різних трав - розмарину, бергамоту, лимону використовувалася, де тільки можна. Наприклад, її додавали у ванну, використовували для полоскання рота і т.д. Приблизно в цей же час почали з'являтися упаковки для зберігання парфумів, які набували все більшої популярності, особливо після того як у Франції відкрили в 1765 році фабрику з виробництва упаковок-коробок.

А у 1921 році було створено перший штучний аромат - до цих пір найбільш популярний і улюблений у світі аромат Ернеста Бо для мадемуазель Коко Шанель - Шанель № 5. Треба відзначити, що відомими стали і виробники скляних пляшок для парфумів. Знаменитий флакончик для Шанель № 5 створила компанія Бросс.

А сьогодні парфуми доступні не тільки королям і придворним. І вибір наш пріктіческі нічим не обмежений.

Немає коментарів:

Дописати коментар