вівторок, 25 червня 2013 р.

Цікаве із світу науки.


Вчені довели, що рослинам під силу математика

Здавалося б, рослини тільки й створені для того, щоб ними милуватися; та якими б простими не здавалися вони на перший погляд, варто усвідомлювати, що щодня у них перебігає безліч складних процесів, які регулюють їх роботу. До цього часу було відомо, що за кожну з життєво важливих функцій рослини, а саме ріст, розвиток, дихання, обмін речовин, подразнення та розмноження, відповідає певна тканина чи орган. Проте навіть біологи недооцінювали розум рослини. Вивчаючи поведінку зразків у лабораторії, дослідники із Центра Джона Іннеса, Великобританія, встановили, що при визначенні швидкості використання крохмалю, який запасається у вакуолях, рослини фактично виконують математичну операцію ділення. Це докорінно перевернуло уявлення ботаніків про структуру рослинного організму.
Читати далі

Білий тигр - неймовірно красива і рідкісна тварина. 
Білий тигр – найрідкісніша і в той же час найкрасивіша тварина на планеті, яка здатна просто напросто приворожити своїм зовнішнім виглядом будь-яку людину. На відміну від звичайного тигра має яскраво білий колір шерсті, який перетинають чорні смужки. Що в свою чергу, створює тварині масу проблем, пов’язаних з маскуванням під час полювання.
Але зараз ми говоримо не про техніку полювання, а про спеціально виведену породу білих тигрів ще в 70-х роках, які призначені для прикраси зоопарків. Як пояснюють біологи, таке забарвлення у Бельгійського тигра обумовлено неймовірно малим, як для сімейства котячих, запасом мелатоніну – речовини, що відповідає за забарвлення шерсті. Читати далі
Firefox - Червона панда. 
Firefox – саме так в Китаї називають «Червону панду», так само відому, як hue-hub, або «Вогняна кішка». Як багато хто помітив, саме назва цієї тварини була використана знаменитою компанією Mozilla для назви свого браузера.
Саму ж тварину довгий час ніяк не могли класифікувати. Спочатку її відносили до сімейства пандових, трохи пізніше – до ведмежих, а ще через деякий час зовсім відокремлювали, як окреме сімейство. Пролити світло на це питання змогли тільки зовсім недавно, коли генетична експертиза показала, що «Червона панда» все ж таки створює окрему родину, яка називається Ailuridae. Читати далі

Косатка або "морський вбивця". Фото - Вікіпедія. 
Косатка (наукова назва “Orcinus Orca”) – велика морська тварина (ссавець), яка відноситься до зубастих китів. Довжина тіла самця може досягати до 10 метрів, а самки до 7. Косатка дуже красива і має унікальне забарвлення – чорна спина і боки, біле горло і живіт.
Косатки відомі, як нещадні морські вбивці. Тому, їх називають “вбивцями китів” (killer whale). Але одночасно вони є дуже лагідними у спілкуванні, щоправда не з іншими морськими тваринами, а з людьми. Так, навіть до сьогоднішніх днів, історія не знає жодного достовірного випадку, коли б косатки убили або поранили людину.
За інтелектуальними здібностями косаток прирівнюють до дельфінів. А деякі учені вважають, що у них є зачатки розуму. Читати далі
Мацутаке - король японських грибів. 
Мацутаке – це найбільш цінний гриб у Японії та інших країнах Азії. Великої цінності цим грибам надає їх рідкість, адже ростуть вони тільки у природних умовах на стовбурах червоної сосни. Ще більше цінується тим, що до сьогоднішніх днів штучно ці гриби ще ніхто не зміг виростити.
Гриб мацутаке відомий ще під назвою “сосновий гриб”, тому, що росте на стовбурах сосни. Також може називатися “королем японських грибів”, тому, що має неперевершений смак і насичений грибний аромат.
Даний вид грибів широко використовується у східній кухні, як делікатес. Мабуть, входить до меню кожного японського ресторану. Читати далі
Трюфель. 
Трюфель – делікатесний гриб, що росте під землею на глибині до 30 см. Це справжній їстівний шедевр природи, який славиться незвичайним ароматом.
У природі поширені два види трюфелів – білий та чорний. Чомусь так склалося, що білий трюфель більше ціниться в Італії, а чорний трюфель, або його ще називають «діамантом кулінарії», у Франції. Ці гриби збирають не лише в Італії та Франції, а й у Росії, Іспанії, Португалії, на півдні Німеччини, а також в інших країнах, де існує теплий і помірний клімат. Читати далі
Дельфіни - унікальні морські ссавці. Фото користувачів сайту flickr.com  
Наша природа дуже прекрасна і різноманітна. Вона має багато цікавих тварин, як у морі, так і на суші. Одними з найпопулярніших морських тварин серед науковців є дельфіни, які завжди дивують дослідників своєю унікальною поведінкою і характером. Науковці вже давно займаються вивченням цих морських жителів і завжди дізнаються багато нового про них.
Нині, завдяки минулим дослідженням учених, можна навести декілька цікавих фактів про цих незвичайних морських ссавців:
1. Дельфіни мають свою мову. Учені розділили їх мову на дві групи: – мова жестів або тіла; – мова звуків. Нині відомо, що вони використовують під час спілкування 32 види свисту

Немає коментарів:

Дописати коментар