вівторок, 25 червня 2013 р.

26 червня — Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх розповсюдженням

 
  
Щороку, 26 червня, відзначається Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх розповсюдженням.

Боротьба з незаконним розповсюдженням та споживанням наркотиків в усьому світі ведеться вже протягом кількох десятків років. Важко підрахувати, скільки людських життів забрало це неприродне прагнення. Наркотики виснажують, руйнують психіку та здоров'я людини, роблять залежною, слабкою. Рідко наркозалежна людина доживає навіть до 40 років — організм не витримує навантаження.
У 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним обігом на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність і співробітництво в цілях досягнення міжнародної спільноти, вільної від зловживання наркотиками.
За інформацією Міністерства охорони здоров’я, на початок цього року в Україні було офіційно зареєстровано 158, 6 тисяч наркозалежних людей. 80% офіційно зареєстрованих наркозалежних – молоді люди, 40% із них – неповнолітні.
Як зазначає головний нарколог Львівської області Мирослава Кабанчик, проблема молодіжного узалежнення потребує комплексного вирішення, зокрема окрім пропаганди здорового способу життя, потрібно виховувати непримиренність вживання наркотичних речовин, навчити протистояти цьому.
«Ні для кого не секрет, — розповідає головний лікар обласного клінічного наркодиспансеру Мирослава Кабанчик, — що зростає кількість осіб із молодіжного середовища, які вживають наркотики. Ми забули про профілактику, а її робити дешевше, ніж потім лікувати. Профілактика не може бути якоюсь короткотривалою акцією, оскільки акції не дають жодних результатів. Починаючи з дитсадочка, потрібно формувати у свідомості дітей, окрім здорового способу життя, непримиренність до наркотиків. У школі потрібно перейматися не лише успішністю і дисципліною, а й формувати особистість».
Кількість хворих на розлади психіки та поведінки внаслідок уживання психоактивних речовин, що перебувають під диспансерним спостереженням по районах області становить 273 особи, по м. Львову 582. Всього по містах і районах області — 1 158 осіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар