четвер, 10 грудня 2020 р.

Дихання рослин , Основні процеси життєдіяльності. Матеріал для учнів 6 класу.

 




Теорія:

 
Дихання — складний процес, що протікає в клітинах живого організму. В ході цього процесу під дією кисню відбувається розпад органічних речовин на вуглекислий газ і воду. При цьому виділяється енергія, яка використовується рослиною для процесів життєдіяльності.
Як протікає процес дихання
Рослини, як і всі живі організми дихають. При цьому вони поглинають атмосферний кисень, а також використовують той кисень, який утворюється у них в процесі фотосинтезу і є в міжклітинниках.
 
Дихають рослини і вдень, і вночі. Вдень більша частина атмосферного кисню надходить до рослини через продихи листків і молодих пагонів, шкірку молодих кореніва також чечевички стебел.
Вночі 
майже у всіх рослин продихи закриті і рослини для дихання використовують, в основному, кисень, що утворився при фотосинтезі і накопичений у міжклітинниках. По міжклитинникам кисень проникає у всі живі клітини рослин.
pic118.png
При диханні складні органічні речовини розпадаються на більш прості, з яких вони утворилися, — воду і вуглекислий газ.
А енергія сонячного світла, яка була запасена рослинами у процесі фотосинтезу при утворенні органічних речовин, звільняється. Рослина використовує її на зростання, розмноження і інші процеси життєдіяльності.
Вуглекислий газ видаляється з організму через продихи, чечевички, або через всю поверхню клітин молодих коренів.
pic77.png
 
Зверни увагу!
Дихання рослин — процес протилежний фотосинтезу. Дихання — неодмінна умова життя рослин. Рослини отримують енергію в процесі дихання.

Немає коментарів:

Дописати коментар