вівторок, 15 грудня 2020 р.

Утворення глікогену. Матеріал для учнів 10 класу.

 

Презентація

Виконати

Глікоген в організмі, функції, джерела глікогену

глікоген в організмі функції джерела

Глікоген – сейф для зберігання глюкози. Його роль в організмі зумовлена постійною потребою людини в енергії, а також підтриманням процесів вироблення деяких гормонів. Так як ця речовина відповідає за мобілізацію всіх сил у разі високого ступеня навантаження, залишити його без уваги ніяк не можна.

Функції глікогену в організмі

Глікоген є полісахаридом, утворення якого відбувається на основі залишків глюкози, переробленої організмом. Він же являє собою дуже важливий і один з головних «сейфів для зберігання глюкози в тканинах, концентруючись, головним чином, у печінці і м'язових волокнах. Тому кажуть, що печінка любить солоденьке – вона один з головних центрів зберігання глікогену, який у свою чергу є головною формою збереження надходить з їжею глюкози. Із-за хімічних властивостей і розгалуженої структури іноді глікоген позначають як «тваринний крохмаль».

Основна функція глікогену в організмі людини – це формування енергетичного запасу, який може бути задіяний у таких ситуаціях, як різкий спад вмісту глюкози в крові або підвищення фізичної активності протягом короткого проміжку часу. При цьому тільки той глікоген, який концентрується в печінці, використовується організмом для мобілізації сил і підвищення активності систем. У середньому, вага цієї речовини в печінці становить 5% від її маси. У м'язової тканини глікоген виробляється локально і тільки в тих випадках, коли різко зростає навантаження. Іноді обсяг його концентрації істотно вище, ніж в печінці, що може бути обумовлено екстреним поведінкою людини у надзвичайній ситуації. Зовсім мало глікогену присутня в клітинах ниркової тканини, головного мозку і крові.

Здійснюючи функцію живлення, глікоген розщеплюється до глюкози під дією особливих ферментів і відразу ж всмоктується в кров. Цей процес підпорядкований діяльності нервової і ендокринної системи, тому порушення в роботі органів цих систем відразу ж веде до порушення синтезу і розпаду глікогену, а отже, і до порушення процесів живлення організму, що може призвести, наприклад, до розвитку дистрофії м'язів.

Без глікогену існування людського організму неможливо, тому різке скорочення вживання глюкозосодержащих продуктів призводить, перш за все, до розладу імунної системи.

Надлишок і недолік глікогену

Перш за все, слід сказати про добової потреби в гликогене, яка складає майже 100 грам. Однак не варто забувати, що ця кількість складається із загальної кількості вживаних продуктів, які містять глюкозу. До таких належать хлібобулочні вироби, солодощі, сухофрукти, багато овочі та інші продукти. Тому дана норма не повинна говорити вам про те, що ви можете легко дозволити собі стограмову шоколадку кожен день!

У той же час середня потреба в цьому речовині може зростати з деяких причин, серед яких:

  • різке збільшення фізичних навантажень;
  • підвищення розумової активності, інтелектуальної діяльності протягом дня;
  • при загальному недоліку харчування.

Зворотна ситуація спостерігається при надлишку глюкози в раціоні, що особливо характерно для ласунів і любителів консервів. Також знизити вироблення глікогену необхідно, коли порушена функція печінки або розвиваються інші захворювання, пов'язані з розпадом глюкози і її засвоєнням.

Незважаючи на те, що в раціоні сучасної людини цукрів дуже багато, він може зіткнутися з тим, що в організмі корисної глюкози буде недостатньо. Виражатися це може в ряді істотних факторів.

1. Розвиток апатії. Організму не вистачає енергії навіть на підтримання настрою! Разом з тим виникає відчуття нікчемність, непотрібність, розвивається лінощі, пригніченість, бажання сховатися від усіх і від усього, людина прагне «загорнутися в кокон» і сховатися від усіх проблем.

2. Знижується рівень пам'яті. Якщо раніше ви на зубок пам'ятали телефони всіх своїх друзів і знайомих, то тепер не можете повторити жодного. Разом з тим ви важче сприймаєте інформацію, що надходить ззовні, гірше запам'ятовуєте подробиці минулого дня, не до кінця сприймаєте поставлені перед вами завдання, в житті і в роботі. Разом з пам'яттю часто страждає і зір.

3. Зменшення м'язової маси, розвиток дистрофії м'язової тканини. Це пов'язано з тим, що клітини не отримують достатнього харчування, волокна слабшають і, спочатку стоншуються, а потім повністю руйнуються, якщо харчування не починає надходити в організм. Так розвивається дистрофія. Ті люди, які зовсім не дозволяють собі солодкого, навіть у сухофруктах і фруктах, шкодять собі не менше тих, хто вживає солодке безконтрольно!

4. Ослаблення імунітету. У зв'язку із загальною втратою тонусу і недоліком харчування страждає і імунна система, що відразу ж позначається на частоті захворювань на тлі міжсезонних загострень. Цей же чинник може призвести до погіршення розвитку деяких хронічних захворювань, які має людина. Наприклад, при цукровому діабеті, коли вироблення інсуліну і так порушена, недолік глікогену може просто вбити.

5. Розвиток депресії. Солодке – головний провокатор вироблення серотоніну, який відповідає за гарний настрій. Коли рівень глікогену різко знижується, клітини мозку не отримують належного харчування, рівень серотоніну повільно, але вірно падає вниз, що погіршує настрій, змінює світосприйняття і провокує розвиток глибокої депресії, вилікувати яку можна вже тільки з допомогою відповідних препаратів.

При надлишку глікогену спостерігається зовсім інша картина, яка часто може бути куди складніше і негативніше, ніж вищевикладене.

1. Підвищення густини крові.

2. Збої в роботі печінки. Як правило, супроводжуються інтоксикацією організму, так як припиняється безперервна очищення крові, і всі продукти переробки білка, а також інших речовин, продовжують блукати по організму, отруюючи його.

3. Розвиток захворювань тонкого кишечника, ризик зіткнення з онкологією ШКТ.

4. Набір ваги, ризик розвитку важкого ожиріння, цукрового діабету, інсульту.

Джерела глікогену

Прямим джерелом глікогену є продукти з високим вмістом глюкози, фруктози і сахарози, тобто все, що можна назвати солодким. Найбільш яскравими представниками з цього списку є фініки та інжир. За вмістом глюкози вони займають верхівку світового списку всіх солодких плодово-ягідних культур!

Звичайно, відмінними джерелами глікогену є натуральні фрукти (апельсини, ківі, полуниця, манго, персики, хурма), деякі овочі (буряк, морква).

Менш корисними з точки зору змісту легких вуглеводів є цукор рафінад і мед, заводські солодощі на їх основі (пряники, кекси, вафлі, цукерки з начинкою тощо). Хорошим варіантом поповнення глікогену є кавун або ірга (каринка). Для тих, хто має свій сад, варто звернути увагу на домашнє яблучне повидло. Крім глікогену, воно ще є джерелом корисних пектинів, які допомагають очищати організм від накопичених шлаків.

Глікоген можна отримати з більшості бобових, тому щотижня варто готувати собі суп із сочевиці або з овочів з квасолею. Корисними в цьому питанні можуть виявитися і цільнозернові вироби, пророщена пшениця, рисова, вівсяна, ячна, пшоняна каша з сухофруктами (курага, чорнослив, родзинки).

Немає коментарів:

Дописати коментар