неділю, 13 грудня 2020 р.

Основні тканини рослин. Матеріал для учнів 6 класу.

 





Покривні тканини утворені живими або мертвими клітинами з щільно зімкнутими, потовщеними оболонками. Ці тканини знаходяться на поверхні коренів, стебел, листя.
 
Функції покривних тканин:
  1. Захист рослини від несприятливих умов навколишнього середовища, зайвого випаровування, механічних пошкоджень і т. д.
  2. Забезпечення газообміну.
  3. Забезпечення транспірації (випаровування води).
 
2vergrzw.png
 
22-white-pine-bark.png
Покривну тканину, що складається з живих клітин, називають шкіркою (або епідермою, епідермісом). Вона складається з одного ряду клітин і має вигляд тонкої прозорої плівки, що покриває органи рослини.
З часом на деяких органах рослин замість шкірки утворюється корок. Клітини короку мертві, порожнисті, мають потовщені оболонки.  
 
У епідермі листя знаходяться мікроскопічні отвори — продихи. Через них переміщуються водяний пар, вуглекислий газ і кисень.
 
c0052023-stomata_microscopic_pores-spl.png
 
Кожний продих оточує пара замикаючих клітин, яка регулює відкривання продихів. У
замикаючих клітинах є хлоропласти (на малюнку вони показані у вигляді зелених точок), які забезпечують процес фотосинтезу (поглинання вуглекислого газу і виділення кисню з утворенням органічних речовин і енергії, необхідної для роботи продихів).
 
устьице.bmp
Випаровування води через продихи рослин називають транспірацією.

У вологу погоду, замикаючі клітини набухають, згинаються, отвір між ними збільшується, також збільшується випаровування води.
 
У суху погоду, коли зменшується кількість води у клітинах, замикаючі клітини змикаються, отвір зменшується, і знижується транспірація.
Приклад:
Помістив на рослину закритий посуд або поліетиленовий пакет, можна побачити результат транспірації. (Всередині посудини будуть виникати водяні краплі).
seedling3.png
Через продихи також відбуваються процеси дихання рослини (поглинання кисню і виділення вуглекислого газу) і фотосинтезу (поглинання вуглекислого газу і виділення кисню).

Провідна тканина
Провідна тканина складається з живих або мертвих видовжених клітин, які мають вигляд трубок. У стеблі і листках рослин розташовані пучки провідної тканини, яка складається з судин і ситовидних трубок.
Судини — послідовно з'єднані мертві порожні клітини, між якими зникають поперечні перегородки. По судинах вода і розчинені в ній мінеральні речовини з коренів надходять до стебла й листя.
Ситовидні трубки — видовжені без'ядерні живі клітини, послідовно з'єднані між собою. По них органічні речовини з листя (де вони утворилися) переміщуються до інших органів рослини. 
древесина.bmp
 
 
 
На спилі стовбура дерева, серед інших шарів, можна виділити 2 шари, по яких переміщуються речовини: деревина і луб.
 
До складу деревини входять судини, по яких вода і мінеральні речовини з ґрунту піднімаються вгору.
  
До складу лубу входять ситовидні трубки, по яких органічні речовини переміщуються з листків (де вони утворюються) вниз.
nelkes.png
s.png
Якщо помістити білі квіти гвоздики до посудини з розчинами харчових барвників, то вода з барвниками по провідній тканині стебла піднімається вгору і забарвлює квіти у відповідний барвнику колір.
 
Ти теж можеш провести цей експеримент у домашніх умовах, купивши харчовий барвник у найближчому супермаркеті. Замість гвоздик можеш взяти будь-які інші білі квіти.
Навесні березовий сік із накопиченими запасами цукру починає надходити з провідної тканини (деревини) з коренів вгору. Це використовують люди, які свердлять отвір у стовбурі берези, поміщають у нього трубку і отримують березовий сік.
 
Твірна тканина
Утворювальна тканина знаходиться у всіх зростаючих частинах рослини.
 
обр. ткань.bmp
 
Вона складається із дрібних клітин, що мають тонку оболонку і відносно велике ядро, які безперервно діляться. З клітин утворювальної тканини формуються інші тканини рослини.
 
t.png     merystem-apikalny1.png
 
Розглянувши під мікроскопом верхівку або кінчик кореня рослин, можна побачити крихітні, щільно розташовані клітини утворювальної тканини.


Тканина — це сукупність клітин і міжклітинних речовин, що мають спільне походження, будову і виконують певні функції.
Основна тканина.
Основна тканина заповнює простір між іншими тканинами. На поперечному розрізі стебла рослини бачимо, що основна тканина заповнює простір між покривної і проводить тканинами.
 
ткани (2).bmp
 
Клітини основної тканини живі, мають тонкі клітинні стінки. У клітинах основної тканини відбувається створення поживних речовин, вони беруть участь у газообмініздійснюють накопичення речовин.
2010 10 o.png
карт.bmp
М'якоть картоплі складається з клітин основної тканини, у яких накопичується крохмаль.
Основна тканина м'якоті картоплі під єлектронним мікроскопом.
Механічна тканина.
Механічна тканина надає рослинам міцність. Вона знаходиться у всіх органах рослини. Багато механічної тканини розташоване у стовбурі і прожилках листу. Механічна тканина утримує стовбур і гілки дерев у вертикальному положенні.
 
Autumn-tree-a-different-perspective_art.png   Mixed Nuts NEW1.png
 
У клітин механічної тканини товсті клітинні стінки, у деяких клітин оболонки одревеснивают. Часто клітини механічної тканини подовжені і мають вигляд волокна. Клітини механічної тканини можуть загинути, но тверді, товсті клітинні стінки зберігаються.
 
Шкаралупа горіхів складається з механічної тканини.

Немає коментарів:

Дописати коментар