неділю, 13 грудня 2020 р.

Малі небесні тіла. Матеріал для учнів 5 класу.

 

                   Відео


 Малі небесні тіла

Не менш цікаві й малі за розмірами небесні тіла, до яких належать комети, астероїди, метеороїди.

Комета - мале тіло Сонячної системи, яке обертається навколо Сонця по дуже витягнутій орбіті. Комета складається з твердого ядра - крижаної брили, утвореної з льодуй заморожених газів із твердим пилом, розміром від одного до десяти кілометрів. З наближенням до Сонця речови-

ни ядра комети починають випаровуватися. Так у комет виростає велетенський світний газовий хвіст. Завдяки такому довгому хвосту давні грекиназивали комету «зорею з волоссям», аза часів Київської Русі вона отрималаназву «хвостата зоря» (мал. 59).

Ти вже знаєш, що навколо Сонця обертається вісім планет. Раніше (до 2006 року) вчені вважали, що крім великих планет, навколо Сонця обертаються щей малі планети. У давнину їх називалипланетоходами. Та з часом за нимиміцно закріпилася назва - астероїди.

Є в Сонячній системі ще менші за розмірами небесні тіла, ніж комети іастероїди. Їх називають метеороїда-ми. Їхні розміри не перевищують 1 км.

Потрапивши в повітряну оболонку Землі, метеороїди згорають. При цьомувиникають світлові явища, які залежно від яскравостіназивають метеорами і болідами (мал. 60).

Проте якщо метеороїд не згорів у повітряній оболонці Землі і впав на її поверхню, то таке небесне тіло називають метеоритом (мал. 61). Метеорити отримуютьназву переважно за місцем їхнього падіння. Наприклад,є метеорити з назвами Бородіно, Горлівка, Гонолулу.

Небесні тіла - це все те, що знаходиться на небі.

Зорі - розжарені небесні тіла, що випромінюють світло.

Планети є небесними тілами, що не випромінюють світла.

До малих небесних тіл належать астероїди, комети, метеороїди.

Виконай удома завдання. Розпочни спостереження за змінами вигляду зоряного неба впродовж календарного року. Усе, що тобі знадобиться для цього, - це твої очі, хороша погода, фрагмент карти зоряного неба.

Дія 1. Ознайомся з картою зоряного неба. Зверни увагу на сім яскра -вих зір, які розташовані так, що нагадують ківш з ручкою. Давнім людям ці зорі та деякі менш яскраві, розташовані поруч, нагадували обриси ведмедя. Звідси й походить назва сузір’я - Велика Ведмедиця. Як ти знаєш, в Україні це сузір’я здавна називають ще Великий Ківш,

або Великий Віз.

Знайди також сузір’я зі схожими обрисами, але менших розмірів - Малу Ведмедицю. Сім яскравих зір цьогосузір’я теж нагадують ківш. Останнязоря ручки його ковша є Полярноюзорею (мал. 62).

Дія 2. Після ознайомлення з картою пізно ввечері в ясну погоду вийди здорослими на вулицю. Пам’ятай! Перед початком спостереження твій зірмає звикнути до темряви. Спробуйтеразом відшукати на зоряному небісузір’я Великої та Малої Ведмедиць,Полярну зорю.

Дія 3. Через 45-60 хв перевір, чи змінили сузір’я Великої та Малої Ведмедиць своє положення на небосхилі. Спробуй пояснити побачене.

Найвідомішою є комета Галлея (її відкрив у XVII ст. англійський астроном Галлей), що з’являється біля Землі приблизно через кожні 76 років. Востаннє вона наблизилася до нашої планети в 1986 р. Форма її ядранагадує яйце завдовжки 15 км та діаметром 10 км. Комета Галлея обертається навколо своєї осі, роблячи повний оберт за 53 години. Температура на її поверхні - 67 °С, а всередині -19 °С.

Немає коментарів:

Дописати коментар