неділю, 13 грудня 2020 р.

Групи крові. Переливання крові. Матеріал для учнів 8 класу.

 



Що потрібно знати про свою групу крові: особливості, сумісність і відповідне харчування


  

  • Типи крові

Як ми вже писали вище, існує чотири групи крові. Всі вони визначаються за системою AB0.

Перша група (0) - відповідний тип крові має близько 44% населення планети;

Друга група (А) - близько 42%;

Третя група (В) - 10% людей на планеті;

Четверта група (АВ) - 4% населення.

Варто відзначити, що тип крові також включає в себе резус-фактор (Rh). Від нього залежить чи є в крові людини антиген, який знаходиться на поверхні еритроцитів. Якщо резус-фактор у людини позитивний (Rh +) - це означає, що антиген в крові присутній, а якщо негативний (Rh-), то антигену в крові немає.

Дуже важливим фактором є сумісність кровей, тому що у кожного типу свої особливості крові, від цього залежить і процедур переливання. Отже, існує два види сумісності: по групі крові і по плазмі.

Сумісність за групою крові

1 група - ця кров вважається універсальною, її можна переливати будь-який інший групі, проте сама вона може приймати тільки таку ж кров 1 групи.

2 група - можна переливати в 2 і 4 групи, однак вона може приймати тільки 1 і 2 групи.

3 група - є донором для 3 і 4 групи, а приймає тільки від 1 і 3 групи.

4 група - цей тип крові приймає абсолютно всі групи крові, однак переливати її можна тільки в таку ж групу, четверту.

Сумісність за плазмою

1 група - віддавати плазму може тільки своєю 1 групи, а отримувати від будь-хто.

2 група - отримувати може від 2 і 4 групи, а бути донором для 1 і 2.

3 група - приймає плазму від 3 і 4 групи, а донором може бути тільки для 1 і 3.

4 група - є універсальним донором плазми, однак приймати її може виключно від своєї 4 групи крові.

Нагадуємо, існують два резус-фактори: позитивний (тобто антиген) і негативний (немає антигену).

Цей фактор є дуже важливим, так як він може вплинути на ваше подальше життя.

Якщо у майбутньої матері - негативний резус, а у батька - позитивний, то при зачатті може виникнути резус-конфлікт. Це призведе до серйозних наслідків: 1) у плода може виникнути гемолітична хвороба (розпад еритроцитів), вона стає причиною жовтяниці, анемії, і навіть викидня; 2) еритробластоз плода (вироблення незрілих еритроцитів), внаслідок чого у дитини в перші години життя може виникнути гемолітична анемія або недокрів'я.

Варто відзначити, що якщо під час звернутися до лікаря і почати лікування, то це допоможе зберегти дитину. У цьому випадку доктор на 28 тижні вагітності робить потрібну ін'єкцію плазми крові, щоб уникнути появи антитіл. Процедуру повторюють через 72 години після пологів.

По групі крові можна зрозуміти, яким є людина. Чотири групи крові показують, наскільки різними можуть бути люди.

На думку вчених, саме еволюція розділила людей на групи.

Найдавнішою є перша, потім друга, а вже потім визначилася третя і четверта.

1 група - у людей з цією групою крові дуже сильний і вольовий характер, вони завжди намагаються бути лідерами. Такі люди дуже болісно реагують на критику, дуже люблять себе, проте в той же момент виділяються чуйністю і готові прийти на допомогу в будь-який моменти.

Чоловіки дуже велелюбні, їх увагу привертають недоступні дівчата.

У свою чергу, жінки з 1 групою крові дуже ревниві, проте їм важко довіритися чоловікові.

2 група - такі люди є дуже доброзичливими і товариськими, хоча в той же час і злопам'ятними. Вони дуже глибоко сприймають будь-яку фразу і будуть пам'ятати образи протягом багатьох років. Людям з 2 групою крові дуже легко даються переїзди і зміни, так як вони не сильно прив'язуються до одного місця. Вони дуже "легкі на підйом".

Чоловіки цієї групи дуже сором'язливі і романтичні. Їм дуже складно відвикнути від материнської турботи, тому такі чоловіки часто шукають в коханій жінці риси матері.

Жінки з другою групою крові вважаються найкращими дружинами.

Вони господарські і віддані, проте зрідка бувають занадто сором'язливі.

3 група - для таких людей пригоди є сенсом життя. Вони дуже активні і розкуті, люблять свободу і незалежність, тому людям з 3 групою крові дуже складно знайти роботу, яка їх би влаштовувала.

Чоловіки з такою кров'ю дуже харизматичні. Вони вміють підкорити серце будь-якої дівчини.

А дівчата з 3 групою ризикують опинитися без чоловіка, тому що через їх привабливості та відкритості, чоловік часто бояться на них одружитися. Ця дівчина може підкорити будь-якого хлопця, однак ставши його дружиною без проблем швидко зміниться з привабливою кокетки в люблячу дружину.

4 група - люди з відповідною групою крові зустрічаються дуже рідко. Вони дуже спокійні і раціональні. Такі люди часто стають художниками, поетами або дизайнерами, тому що в їх крові тече творчість і багатогранність.

Чоловіки дуже пристрасні і привабливі, проте в глибині їх душі лежати щирі почуття і боязнь їх показати. Такі чоловіки є дуже ніжними і вразливими.

У свою чергу, дівчата з 4 групою крові дуже вимогливі. Таким дівчатам варто стримати запал, тому що не кожен чоловік витримає їх ряд вимог і бажань.

Дізнавшись більше про свою групу крові ви маєте можливість уникнути багатьох проблем, наприклад, набору зайвої ваги, адже потрібно вибирати харчування, яке підходить саме вашій групі.

Дієтологи створили список продуктів, які позитивно і негативно впливають на кожну групу крові.

1 група

Корисно: риба (в будь-якому вигляді), зелений чай, морепродукти, овочі і фрукти (але не кислі).

Шкідливо: всі страви з кукурудзи і пшениці, капуста (броколі - виняток), кетчупи і схожі соуси, алкогольні напої, міцний чай, кава.

2 група

Корисно: всі молочні і кисломолочні продукти, червоне вино, соки (особливо цитрусові, вишневі і морквяні), бобові, кавові напої.

Шкідливо: м'ясо (у великій кількості, щодня), пшеничні вироби, апельсиновий сік, тропічні фрукти, чорний чай.

3 група

Корисно: м'ясо (крім курячого і качиного), кисломолочні продукти, яйця, крупи (гречка - виняток), овочі (крім помідорів), фрукти.

Шкідливо: морепродукти, куряче та качине м'ясо, томатний сік, оливки, кукурудза, арахіс і газовані напої.

4 група

Корисно: м'ясо (червоне - виняток), риба, молочні продукти, бобові, оливкова олія, волоські горіхи, овочі (болгарський перець - виняток), фрукти (крім кислих), зелений і трав'яний чай.

Шкідливо: червоне м'ясо, бекон, насіння, гречка, пшеничні вироби, чай з липи і алое.

Немає коментарів:

Дописати коментар