вівторок, 8 грудня 2020 р.

Загальна характеристика Земноводних. Матеріал для учнів 7 класу.

 



До класу Земноводні, або Амфібії, належить нечисленна група найбільш примітивних наземних хребетних тварин (близько 2,5 тис. видів). В Україні є 19 видів.
Це перші наземні хребетні тварини, які ще не зовсім порвали з водним середовищем у процесі індивідувального розвитку вони проходять водну, личинкову стадію, на якій мають зябра. Амфібії живуть у воді і на суші. Розмноження і розвиток відбувається у воді.
Тіло розділене на головутулуб і кінцівки (п'ятипалі, важільного типу), покрито голою, слизової шкірою. Слиз є необхідним для шкірного дихання (близько 70 % кисню проникає через шкіру).
 
2-жаби.jpg
 
Зверни увагу!
У порівнянні з рибами земноводні мають наступні особливості:
  • скелет розділений на чітко виражені відділи, з'явилися шийний і крижовий відділи хребта.
  • У зв'язку з переходом до життя на суші у них сформувалися дві пари п'ятипалих кінцівок.
  • Головний мозок складається із стовбура і двох півкуль. Органи зору, слуху та нюху пристосовані до наземного способу життя (на додаток до внутрішнього з'явилося середнє вухо).
  • У земноводних з'явився друге — легеневе коло кровообігу і трикамерне серце, яке складається з двох передсердь і одного шлуночка, в якому міститься частково змішана кров.
  • Органи дихання представлені легенями і шкірою (у дорослих тварин), у личинок зберігається зяброве дихання (як у риб).
  • З рибами земноводних зближує зовнішнє запліднення, розмноження ікринками, схожість личинки (наприклад, пуголовка жаби) з мальком риби.
Класифікація Земноводних
Ряд Хвостаті (тритони, саламандри і аксолотлі);
 
хвостаті7.jpg
 
Ряд Безхвості
 (жаби, часничниці, жерлянки, квакші);
 
7-жаби.jpg
 
Ряд Безногі (тропічні черв'яги).

 червяга.jpg

 
Походження і значення земноводних
Вважається, що земноводні походять від однієї з груп стародавніх прісноводних кистеперих риб, що мешкали близько 300 млн. років тому у заболочених водоймах.
У кистеперих риб потужні плавці і подвійне дихання. Кістепері риби першими з риб у процесі еволюції навчилися переповзати з пересохших до найближчих водойм на плавцях, які згодом стали подібними до кінцівок наземних хребетних тварин. Для цих цілей у предків земноводних розвинулася мускулатура на основі плавців і з'явився примітивний легеневий мішок.
 
Земноводні є важливим компонентом водних і наземних біоценозів. Вони регулюють чисельність безхребетних тварин.


Органи чуття представників класу Земноводних пристосовані до наземного способу життя.

Очі мають дві рухомі повіки: верхня — рухлива шкіряна, нижня — прозора перетинка. Повіки з'явилися у процесі еволюції. Вони захищають око від пилу, бруду і висихання. Амфібії бачать далі риб, оскільки кришталик має форму лінзи (опуклий).
В органах слуху (крім внутрішнього вуха, яке було ще у риб) з'являється середнє вухо, відмежоване від зовнішнього середовища барабанною перетинкою. У середньому вусі земноводних є тільки одна слухова кісточка (стремінце).
 
органи чуттів підписи.jpg

Земноводні стали першими хребетними, що видають звуки. Для посилення звуків самці використовують спеціальні мішки — резонатори.
Органи нюху представлені нюховими капсулами, які зв'язані із ніздрями.
 
жаба самець.jpg

Немає коментарів:

Дописати коментар