четвер, 19 грудня 2019 р.

Різноманітність земноводних.Матеріал для учнів 7 класу.


Різноманітність земноводних





Сучасні представники класу земноводних (Amphibia) за особливостями своєї будови та біології поділяються на 3 ряди: безногі, хвостаті та безхвості. 

Безногі земноводні (Apoda).
 Винятково тропічні тварини, представлені 174 видами 5 родин, в Україні не водяться. Як видно із назви, кінцівки в них зовсім відсутні. Тіло розділене на окремі сегменти (кільця), залози шкіри виділяють багато слизу, і тому ці тварини схожі на величезних червів довжиною до 120 см, часто їх так і називають – черв’яги (або червуги), до того ж вони ведуть прихований спосіб життя, зариваючись у ґрунт та лісову підстилку. У цих своєрідних тварин відсутні не лише кінцівки, але й їх пояси, хвіст і навіть очі, а орієнтуються вони виключно за допомогою органів нюху та дотику.









Хвостаті земноводні (Caudata)
Ззовні представники цього ряду схожі на ящірок і ще 200 років тому вважалися рептиліями. Цей ряд об’єднує тритонів та саламандр. Сюди входять приблизно 580 видів 9 родин світової фауни.
У хвостатих земноводних надзвичайно розвинута здатність до регенерації – відновлення втрачених або пошкоджених органів та частин тіла. Вони можуть повністю відновити навіть око чи кінцівку. Саме тому тритони та аксолотлі використовуються в експериментальній медицині та біології як моделі для дослідження процесів регенерації. 
На відміну від усім відомих жаб хвостаті земноводні ніколи не видають звуків. Між собою вони спілкуються виключно за допомогою запашних міток та «ритуальних танців» (особливо у шлюбний період). 
http://artflora.com.ua/autothumbs.php?img=/images/vodojma/obitateli/triton_300_209.jpg



Безхвості земноводні (Anura) – приблизно 5 тис. видів 27 родин, із них 14 видів 5 родин вітчизняної фауни. Представники цього ряду – це всім добре відомі жаби та ропухи, райки, землянки, кумки.Поширення безхвостих (зеленим)
Поширення безхвостих земноводних (зеленим)
http://www.museumkiev.org/images/zoo/Dscf1242_.jpg


ропуха зелена



Найбільшою за розмірами ропухою є ага (Bufo marinus), що досягає довжини 25 см та маси тіла 2,65 кг. Батьківщиною цього виду є Центральна та Південна Америка. Як і всі інші види ропух, ага приносить людині багато користі, знищуючи комах-шкідників. Тому її було завезено для боротьби з шкідниками плантацій цукрової тростини до Австралії, Нової Гвінеї, Японії, Тайваню, Філіппін, Антильських та Гавайських островів. Ага є й найотруйнішою серед ропух. Південноамериканські індіанці навіть змащували свої стріли виділеннями її шкірних залоз. 

Справжні жаби (Ranidae) на відміну від ропух мають гладеньку вологу шкіру, через яку добре проникає волога, зуби на верхній щелепі та відносно довгі задні кінцівки, що дозволяють їм здійснювати стрибки довжиною до кількох метрів. Наприклад, прудка жаба (Rana dalmatina), яка водиться у Карпатах та Буковині, може здійснювати стрибки завдовжки до трьох метрів, що приблизно у 33 рази довше довжини її власного тіла. Якби такою ж здатністю володіла людина, то вона могла б стрибати на 60 м. 
Кумка звичайна
 кумка звичайна

Немає коментарів:

Дописати коментар