вівторок, 3 грудня 2019 р.

Адаптації до фізичного навантаження.Матеріал для учнів 11 класу.



Адаптації до фізичного навантаження

Адаптаційно-трофічна функція симпато-адреналової системи
Організм сприймає фізичне навантаження як якийсь сторонній подразник, і першою на цей подразник реагує симпатична нервова система, яка стимулює викид адреналіну над-нирниками. Ці органи — симпатична нервова система та мозковий шар наднирників — складають так звану симпато-адреналову функціональну систему, що терміново готує організм до праці в екстремальних умовах. Під дією адреналіну збільшуються частота й об’єм дихання. Кровоток у м’язах суттєво посилюється, тому кровопостачання більш повно задовольняє підвищену потребу в кисні.
Але симпато-адреналова система не лише ініціює термінову реакцію на подразник. Вона також виконує адаптаційно-трофічну функцію — готує організм у цілому до під
вищеної функціональної активності. Це здійснюється шляхом змін в обміні речовин. По-перше, посилюється енергетичний обмін (гліколіз, цикл трикарбонових кислот, розпад ліпідів) і стимулюється синтез АТФ у клітинах. По-друге, стимулюються процеси, що підвищують у крові вміст глюкози — головного субстрата реакцій енергетичного обміну. Зокрема, адреналін посилює розпад глікогену в печінці до глюкози і сприяє захопленню й утилізації глюкози тканинами.
Симпатична нервова система впливає на різні відділи центральної нервової системи, підтримуючи збудливість і регулюючи рефлекторну діяльність. Добре відомо, що в умовах творчого підйому, що супроводжується виділенням норадреналіну, збільшується не тільки фізична, а й розумова працездатність. Але пізніше настає фізична і розумова втома.
Дізнайтеся більше
Як ви знаєте, кисень необхідний клітинам для процесів енергетичного обміну і синтезу АТФ. Під час інтенсивної м'язової роботи, однак, потреба в кисні не може бути повністю задоволена. Тому більшу частину енергії клітини починають одержувати шляхом безкисневого гліколізу. Інтенсивний гліколіз призводить до утворення молочної кислоти. У разі накопичення великої кількості молочної кислоти настає м'язова втома. Болісні відчуття в м'язах після сильного навантаження спричиняються саме накопиченням молочної кислоти.
Довготривале пристосування до підвищеної м'язової діяльності
Якщо фізичні навантаження повторюються регулярно, на тлі збережених результатів термінової адаптації від попереднього навантаження, то в результаті систематичних повторень системи організму, що забезпечують такий вид діяльності, зазнають довгострокових змін. Тож у процесі регулярних фізичних навантажень тренованість організму підвищується, і він може витримувати більші навантаження.
Один зі способів адаптації до силового тренінгу — це збільшення розміру м’яза (мал. 44.1). Також у м’язових клітинах накопичується більше молекул АТФ, ферментів енергетичного обміну, збільшується кількість мітохондрій, накопичується білок міоглобін (який акумулює кисень у м’язовій тканині).
Гіпокінезія й гіподинамія
Для забезпечення нормальної життєдіяльності організму людини потрібна достатня активність скелетних м’язів. Робота м’язового апарату сприяє розвитку мозку. Рухова діяльність підвищує енергопродукцію й утворення тепла, поліпшує функціонування дихальної, серцево-судинної та інших систем організму. Нестача руху порушує нормальну роботу всіх систем і спричиняє появу особливих станів — гіпокінезії й гіподинамії.
Гіпокінезія — це знижена рухова активність. Вона може бути пов’язана з фізіологічною незрілістю організму, з особливими умовами роботи в обмеженому просторі, з деякими захворюваннями. В окремих випадках (у разі постільного режиму, наприклад) може бути повна відсутність рухів.
Існує й близьке поняття — гіподинамія. Це зниження м’язових зусиль, коли рухи здійснюються, але за вкрай малих навантажень на м’язовий апарат.
В обох випадках скелетні м’язи мало навантажені. Виникає величезний дефіцит
біологічної потреби в рухах. Усе це знижує працездатність організму.
За малорухливого способу життя людини м’язи слабшають і втрачають тонус, зменшуються витривалість і сила. Відсутність м’язового навантаження зменшує інтенсивність енергетичного обміну. З’являється надмірна вага, розвивається ожиріння. Слідом за цим відбуваються й інші ендокринні порушення.
Атрофуються не тільки скелетні, але й серцевий м’яз. Як наслідок — зменшується кровопостачання тканин, стінки судин утрачають тонус, розвивається гіпертонія, варикозне розширення вен. Хрящі поступово стають менш еластичними, тіло втрачає гнучкість.
Знижується тонус нервової системи, адже вона проводить менше імпульсів.
Гіподинамія й гіпокінезія найнегативні-шим чином позначаються на здоров’ї.
Причини гіподинамії
До прямих причин гіподинамії належать малорухомий і неактивний спосіб життя. Гіподинамія є наслідком звільнення людини від фізичної праці, поширення офісної сидячої роботи, широкого використання транспорту. Гіподинамія на сьогодні є проблемою для всього світу. Це не хвороба, але серйозний виклик для суспільства.

Немає коментарів:

Дописати коментар