неділю, 15 грудня 2019 р.

Фотосинтез.Дихання. Матеріал для учнів 6 класу.



Для виявлення дихання в рослин виконаємо дослід. Візьмемо дві склянки. В одну з них наллємо чисту воду, а в іншу - прозору вапновану воду. У кожну помістимо по гілочці елодеї. Накриємо склянки ковпаками та поставимо в темне місце. Через два-три дні побачимо, що вапнована вода стала каламутною. Це свідчить про те, що рослина під час дихання виділяє вуглекислий газ, який реагує з вапнованою водою (мал. 87).

Усі процеси життєдіяльності рослини відбуваються лише за наявності води. Рослини зазвичай поглинають багато води, але безпосередньо для утворення органічних речовин використовують лише незначну її кількість. Основна маса води випаровується.
Випаровування води - це виділення з рослини водяної пари. Воду випаровують усі частини рослини, а найінтенсивніше - листки. Здатність рослини випаровувати воду можна довести за допомогою нескладного досліду.
Візьмемо будь-яку кімнатну рослину. Помістимо гілочку з листками в колбу, яку щільно закриємо ватою (мал. 88, 1). Через деякий час на стінках колби з’являться краплини води, яку випарували листки (мал. 88, 2).
Рослини ростуть, поступово збільшуючись у розмірах. Як й інші організми, вони розмножуються.
Рослини від інших організмів відрізняються також своєю будовою. Організм більшості рослин складається з органів.
Орган - це частина організму, яка має певну будову та виконує певні функції.
З курсу природознавства ви знаєте, що органами рослини є пагони та корені (мал. 89). Пагін складається зі стебла та розміщених на ньому листків і бруньок.
Корені та пагони - це вегетативні органи рослини. Вони виконують функції росту, живлення, обміну речовин, виділення продуктів обміну тощо, тобто здійснюють різноманітні процеси життєдіяльності рослини.

Квітка, плід і насінина - генеративні (від латинського слова генеро -народжую, відтворюю) органи квіткових рослин (мал. 90). Вони забезпечують насінне розмноження. Квітка - це вкорочений та видозмінений пагін. У квітці формуються статеві клітини, що забезпечують утворення насіння.
Пригадайте, у чому полягають відмінності клітини рослин від клітин тварин і бактерій.

Немає коментарів:

Дописати коментар