понеділок, 21 жовтня 2019 р.

Бактерії. Матеріал для учнів 6 класу.


БАКТЕРІЇ – НАЙМЕНШІ ОДНОКЛІТИННІ ОРГАНІЗМИ.
Царство Дроб'янки.

1.  Чим клітини бактерій принципово відрізняються від клітин рослин та тварин?
Бактерії не мають ядра. Клітина бактерій вкрита клітинною мембраною, ззовні може знаходитись міцна клітинна оболонка, має цитоплаз­му з органелами рибосомами, та молекулу ДНК (носія спадкової інформації), яка розташовується безпосередньо в цитоплазмі, може мати джгутики (органели, що забезпечують рух одноклітинних організмів).  

2. Чому бактеріальну клітину називають прокаріотичною?
Через відсутність ядра клітини бактерій отримали назву прокаріо­тіічні (від грецького «про» — до, перед та «каріон» — ядро).
3. Які процеси, притаманні бактеріальній клітині, свідчать про те, що бактерії є живими організмами?
Клітини бактерій живляться (поглинають із зовнішнього середовища речовини, синтезують із них власні органічні речовини), ростуть, виділяють шкідливі продук­ти життєдіяльності у зовнішнє середовище, виробляють необхідну хімічну енергію, подвоюють ДНК і розмножуються шляхом поділу клітини навпіл.
ЗАВДАННЯ
1. Який максимальний період життя бактерії?
Клітина бактерії живе від поділу до поділу: за сприятливих умов — лише кілька десятків хвилин. Проте у стані анабіозу бактерії можуть перебувати необмежено довго.
2. Чому бактерії невидимі?
Через свої мікроскопічні розміри. Розмір бактеріальної кліти­ни зазвичай становить від 0,6 до 2 мкм. Це у 10-100 разів менше, ніж середні розміри клітини рослин чи тварин.
3. Чи є таке місце, де немає бактерій?
Такого місця немає. Ці організми присутні в кожній грудочці землі, в кожній краплині води, потрапляють в наше тіло при кожному подиху. Бактерії відсутні хіба що в деяких лабораторіях, де за допомогою спеціальних засобів забезпечується режим стерильності.
4. Чи присутні бактерії у воді?
Так. І кількість залежить від чистоти води. Чим чистіша вода, тим менше бактерій.
5. Чи вмирає бактерія, коли ми її заливаємо водою?
Ні, не вмирає. Як правило, навпаки, адже саме нестача вологи найчастіше стримує ріст бактерій, менше розмножуються.
6. Скільки ми вдихаємо бактерій за один лише вдих?
При розрахунку треба прийняти до уваги: по-перше, кількість бактерій в одиниці повітря залежить від того, наскільки чистим воно є; по-друге, об'єм повітря, яке вдихає людина за один раз, в середньому становить біля 0,5 л. Результати розрахунку: приблизно від 1-2 клітин у добре провітреному при­міщенні, до 150-500 клітин у приміщенні зі спертим та затхлим повітрям.

Немає коментарів:

Дописати коментар