понеділок, 14 жовтня 2019 р.

Практична робота №5. Матеріал для учнів 11 класу.

Практична  робота    №5

Тема: Дослідження шляхів міграції мічених тварин.
                                                       Хід роботи
1. Розгляньте на карті основні напрямки сезонних міграцій кількох видів птахів, які були визначені шляхом спостережень за міченими тваринами.
(Див. мал. 19.4 у підручнику стор. 41)

2. Поміркуйте і поясніть, чим зумовлене переважання напрямку міграції південь- північ.
3. Порівняйте попередню карту з фізичною картою світу. Поясніть, чим можуть пояснюватися існуючі відхилення шляхів міграцій від прямої лінії північ- південь.
4. Висновок:

 Додатковий матеріал:


12 епічних міграцій тварин



12 епічних міграцій тварин
Довгоголова морська черепаха
1. Дві породи мігруючих морських черепах. Довгоголові морські черепахи (Caretta caretta) починають своє життя в Японії. Щоб харчуватися крабами в Мексиці, проходять понад 8000 миль через Тихий океан, а потім, щоб гніздитися, знову повертаються на пляжі Японії.

12 епічних міграцій тварин
Шкіряста черепаха
Шкірясті черепахи (Dermochelys coriacea), які народжуються в країнах Карибського басейну, в пошуках медуз пливуть на північ у крижані води Нової Шотландії, перетинаючи Атлантичний океан до берегів Західної Африки, переміщуються на 10000 миль (1 миля = 1,852 км). Вони байдужі до холоду, бо мають масивний розмір, ростуть до шести футів довжиною (1 фут = 30,48 см) з вагою більш ніж 1000 фунтів (1 фунт = 0,45 кг).
2. Горбатий кит (Megaptera novaeangliae)

12 епічних міграцій тварин
Горбатий кит
З південної півкулі горбатий кит покидає Антарктику щоб розмножуватися в теплих водах Центральної Америки на півночі Коста-Ріки. Потім повертається додому, щоб прогодуватися. Це найдовша міграція серед ссавців.
3. Блакитний гну (лат. Connochaetes)

12 епічних міграцій тварин
Блакитний гну Connochaetes
Щороку 1,4 мільйона блакитних гну зі Східної Африки мігрують на 1800 миль в напрямку за годинниковою стрілкою навколо національного парку Серенгеті в Танзанії і Масаї Мара в Кенії.
Міграція починається в сезон дощів. Одне із найбільших випробувань для блакитного гну є перетин річки Мара в Танзанії, яка кишить крокодилами.
4. Метелик Monarch (лат. Danaus plexippus)

12 епічних міграцій тварин
Метелик Monarch Danaus plexippus
Метелик Monarch кожного року на літо подорожує від Мексики до Канади. Один метелик Монарх живе менше трьох місяців. Розмножуються вони у дорозі.

12 епічних міграцій тварин
Міграція Метеликів Monarch Danaus plexippus
Протягом одного міграційного циклу проходить чотири покоління, але все одно щороку вони повертаються до тих же дерев.
5. Американські олені (лат. Odocoileus)

12 епічних міграцій тварин
Американські олені Odocoileus
Американські олені мігрують найдальше за будь-якого іншого наземного ссавця, подорожуючи на відстань понад 3000 миль з Айдахо (взимку) до північної Канади (влітку). За день переміщуються на 20 миль.
6. Нерка або червоний лосось (Oncorhynchus nerka)

12 епічних міграцій тварин
Нерка або червоний лосось
Нерка подорожує далі, ніж будь-який інший вид лосося – сотні кілометрів вгору за течією річками Аляски. Нерка проводить п’ять років у морі, потім пливе розмножуватися назад вгору за течією, де вони народилися. Відкладають яйця, а потім вмирають.
7. Китова акула (Rhincodon typus)

12 епічних міграцій тварин
Китова акула Rhincodon typus
Китова акула є найбільшою рибою на нашій планеті, досягає 12 метрів в довжину, може жити у всіх теплих водах світу. Китова акула в пошуках корму мігрує від Юкатану в напрямку до Західної Африки і назад.
8. Ластівки (Hirundinidae)

12 епічних міграцій тварин
Ластівки Hirundinidae
Ластівки літають до 12 000 миль за рік, мігруючи на зиму з Великобританії до Південної Африки.
9. Північні морські слони (Mirounga angustirostris)

12 епічних міграцій тварин
Північні морські слони
Північні морські слони розмножуються на узбережжях Каліфорнії, але проводять більшу частину свого часу у водах поблизу Аляски. Самці і самиці північних морських слонів мають різні шляхи міграції – самці притримуються певних траєкторій, в той час як самиці рухаються переслідуючи здобич.
10. Бабки (Anisoptera)

12 епічних міграцій тварин
Бабки Anisoptera
Бабки мігрують далі за будь-яку комаху. Як і у метелика монарха, шлях міграції бабки займає чотири покоління, розмножується комаха під час міграції. В сезон дощів вони мігрують з Індії до Уганди.
11. Гуска гірська, індійська гуска (Anser indicus)

12 епічних міграцій тварин
Гуска гірська Anser indicus
Гуска гірська здійснює найвищий у світі політ серед птахів, навіть вище ніж Еверест (8 848 м). Вони проводять літо в Монголії і, щоб зиму провести на півдні Індії, мігрують через Гімалаї.
12. Крячка полярна (Sterna paradisaea)

12 епічних міграцій тварин
Крячка полярна Sterna paradisaea
Полярні крячки роблять найдовшу міграцію за будь-яку тварину – 44000 милі за рік. Розмножуються вони в Гренландії протягом літа, потім летять на інший кінець світу, щоб провести південне літо в Антарктиді.

Немає коментарів:

Дописати коментар