понеділок, 22 жовтня 2018 р.

Різноманітність членистоногих.Матеріал для учнів 7 класу.

                                          Різноманітність членистоногих

 лат. Arthropoda. Тип членистоногі - найбільша група первинноротих безхребетних тварин. До цього типу відносяться тварини, тіло яких розділене на членики і має членисті кінцівки. Зовнішня оболонка членистоногих покрита щільним хітиновим покривом, який складається з азотистої органічної речовини. У цей тип входить три класи тварин: павукоподібні, ракоподібні та комахи.


Павукоподібні - хижі безхребетні тварини, відносяться до типу членистоногих. Основна їжа павукоподібних тварин - це нутрощі комах, які вони висмоктують, залишаючи тільки зовнішню оболонку. Всі павукоподібні мають шість пар кінцівок: чотири пари ходильних ніг і дві пари щелеп. Павуки, кліщі, скорпіони, псевдоскорпіони і косарики є найбільш поширеними серед павукоподібних тварин. Тіло павука складається з головогрудей і черевця. Свою здобич павук вбиває за допомогою першої пари щелеп. Павук впорскує в  ранку жертви отруту залоз, що вбиває жертву. Поїдання видобутку здійснюється за допомогою другої пари щелеп. Кліщі також відносяться до павукоподібних безхребетним тваринам. Серед кліщів найпоширенішим можна вважати коростяний зудня. Є збудником такої хвороби як короста. Кліщ поселяється на тілі і, роблячи тоненькі ходи, заражає людину. Тіло скорпіонів також як і павуків складається з двох відділів: головогрудей і черевця. Скорпіон має чотири пари ніг і пару клешневидних кінцівок. Отрута скорпіона розташований у хвостовій частині тіла,  ділиться на два типи. Перший з них просто паралізує свою жертву, а другий, якщо під час не знайти протиотруту може призвести до смерті як тварини так і людини.
Ракоподібні - водні безхребетні тварини, відносяться до типу членистоногих, органи дихання  якихпредставлені у вигляді зябер. Вони мають по дві пари вусиків. Також деякі представники ракоподібних членистоногих можуть дихати всією поверхнею тіла. До ракоподібних тварин відносяться: краби, річкові ракициклопидафніїта інші безхребетні тварини. Тіло річкового рака складається з двох відділів: головогрудей і черевця. Зовнішній покрив складається з хітину . Річкові раки дуже корисні, тому що, харчуючись трупами тварин, очищають воду від їх розкладу. Краби мають чотири пари ніг і пару клешневидних кінцівок. Тіло краба також складається з двох відділів: перший покритий твердим захисним панциром - головогруди і другий - черевце. Краби можуть досягати великих розмірів.
Комахи - клас безхребетних членистоногих тварин. Комахи поширені по всій земній кулі. Тіло комах, як і в інших представників членистоногих вкрите спеціальним покривом - хітином. До класу комах відноситься більше 1,5 мільйонів видів тварин. Найбільш поширеними є: хрущі, мурашки, медоносні бджоликапустниці, метелики і інші. Травневий жук належить до типу членистоногих, так як тіло і кінцівки його членисті. Тіло хруща ділиться на три відділи: голова, груди і черевце. Хрущі заподіюють величезну шкоду сільському господарству, тому для їх усунення застосують спеціальні отруйні препарати. Бджоли відносяться до класу комах. За своїми функціями розрізняють три види бджіл: матку, трутня і робочу бджолу. Кожен вид виконує окремі функції.

Немає коментарів:

Дописати коментар