неділю, 21 жовтня 2018 р.

Генетика статі.Задачі. Матеріал для учнів 11 класу.

ЗАДАЧІ НА ГЕНЕТИКУ СТАТІ. УСПАДКУВАННЯ ЗЧЕПЛЕНЕ ЗІ СТАТТЮ.

Чи бувають триколірні коти або тільки кішки? і про що говорить триколірний забарвлення кішок?
Прикладом зчепленої зі статтю ознаки у ссавців є «черепахове» (каліко) забарвлення кішок. Чорне забарвлення у цих тварин домінує над рудим, а ген, що визначає колір шерсті, локалізований у Х-хромосомі. Гетерозиготна за цим геном самка може мати черепаховий окрас внаслідок того, що в частині її клітин інактивується Х-хромосома з рецесивним алелем, а в частині — з домінантним.


Кішки каліко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігаціїПерейти до пошуку

Типове каліко
Каліко (англ. calico) — це вид забарвлення у кішок, в якому на білому хутрі переважають плями двох кольорів. Фактично кішка має три кольори. Найпопулярніший приклад — білий, чорний та руде таббі. За межами США це забарвлення частіше називають черепахово-білим. Інші назви також включають: chatte d'Espagne (з французького 'кішка з Іспанії'), триколірна кішкамі-кей (з японського 'потрійне хутро').
Часто каліко поєднується з таббі. Тоді такий тип забарвлення називається калібі (англ. caliby). Каліко не є породою, а лише забарвленням. У таких породах, як менксамериканська короткошерстабританська короткошерстаперськаяпонський бобтейлекзотична короткошерста та турецький ван, це забарвлення зустрічається дуже часто і вважається офіційним.
Оскільки деякі види забарвлень зберігаються в х-хромосомах, котів каліко майже не буває (див. Інактивація X-хромосоми). Самці, народжені із цим типом забарвлення, зазвичай або безплідні, або мають дуже ослаблене здоров'я. Тому це забарвлення переважає у самок.
Вважається, що кішка каліко приносить удачу. Наприклад, японський манекі-неко майже завжди має забарвлення каліко.

ЧЕРЕПАХОВЕ  ЗАБАРВЛЕННЯ КІШКИ: ФОТО, ПОРОДИ, ХАРАКТЕР, ПРИКМЕТИ

У людини описана велика кількість зчеплених з Х-хромосомою генів. Певні алелі деяких з них викликають спадкові захворювання. 

Немає коментарів:

Дописати коментар