четвер, 4 жовтня 2018 р.

Кільчасті черви.Матеріал для учнів 7 класу.

  


                                     "Тип Кільчасті черви, загальні ознаки"

Загальна характеристика кільчастих  червів
Цариця Клеопатра оголосила їх священними. Аристотель назвав їх кишечником землі. Чарльз Дарвін був впевнений, що вони відіграють важливу роль в світовій історії. Ким же захоплювались всі ці знаменитості?...Звичайними дощовими червами!



Ви самі можете в цьому переконатись, познайомившись із ними ближче. Це правда, вони слизькі і постійно звиваються. Але саме ці якості можуть викликати у нас захоплення, якщо ми дізнаємось більше про них та їхніх родичів представників типу Кільчастих червів. Все що для цього потрібно - це іншими очима подивитись на цих тварин, і ми потрапимо в дивовижний світ працьовитих істот.
1. Місце кільчастих червів в органічному світі

Розгляньте  схему і з'ясуйте місце кільчастих червів в  органічному світі.
ІМПЕРІЯ
Клітинні форми життя
НАДЦАРСТВО
Еукаріоти
ЦАРСТВО
Тварин
ПІДЦАРСТВО
Багатоклітинні тварини
ТИП
Кільчасті черви (11000 видів)
КЛАСИ
Багатощетинкові
Малощетинкові
П'явки
Представники:
нереїс, піскожил
дощовий черв'як, трубочник
медична п'явка

2. Особливості зовнішньої будови та покривів тіла
До кільчастих червів відносяться тварини, які мають видовжену форму тіла поділену на сегменти, які схожі на кільця (від чого і походить назва типу). Кільчаки як  плоскі та круглі черви -  тришарові тварини з двобічною симетрією тіла населяють прісні та солоні водойми, мешкають у ґрунті, рідше паразити.
Довжина тіла коливається від часток міліметра до 3м. Тіло складається з головного кінця, тулуба, утвореного різною кількістю сегментів (від декількох до кількох сотень) та анальної лопаті, на якій розташований анальний отвір. На сегментах тулуба у більшості кільчастих червів є щетинки, крім п'явок.  У багатощетинкових морських кільчаків щетинки разом з мускульними виростами сегментів тіла утворюють руховий апарат (параподії).
Покриви представленні шкірно-мускульним мішком з добре розвинутими повздовжніми і кільцевими м'язами. У покривах багато залоз, які виділяють слиз.
      Дощовий черв'як має ряд пристосувань до життя у ґрунті:
  • видовжена форма тіла;
  • загострений передній кінець тіла;
  • наявність щетинок;
  • волога і вкрита слизом шкіра;
  • добре розвинуті повздовжні і кільцеві м'язи.


3. Порожнина тіла
На відміну від первиннопорожнинних у кільчастих червів з'являється вторинна порожнина тіла. Виникає вона внаслідок розростання групи клітин, які є похідними мезодерми. Ці клітини діляться, утворюючи целомічні мішки, що мають вигляд пухирів, які поступово витісняючи первину порожнину оточують кишечник і таким чином утворюється епітеліальна стінка, яка відокремлює порожнину тіла. При цьому тіло тварини поділяється на сегменти, що має велике біологічне значення. Рухаючись у щільному ґрунті кільчаки ушкоджують стіночки тіла і порожнина рідина виливається назовні. В поділеному на сегменти тілі рідина витікає тільки з одного сегменту, що не загрожує життю тварини. Подібний тип будови виявився дуже вдалим і не тільки для червів, але й для конструкцій створених людиною(підводні човни).
 

4. Травна система
Ускладнення відбуваються і в травній системі. Передній відділ кишечнику поділений на глотку, стравохід, шлунок. Стравохід може утворювати розширення - воло. Зверніть увагу на опорну схему:
 

Немає коментарів:

Дописати коментар