неділю, 21 жовтня 2018 р.

Загальна характеристика типу тварин.Матеріал для учнів 10 класу.

Характеристика царства тварин, ознаки тварин, середовище проживання

У нашій статті ми розглянемо характеристикуцарства тварин. Представники цієї систематичної одиниці відрізняються великою різноманітністю і широко поширені в природі. До них відноситься понад 5 мільйонів видів, в тому числі і людина.

Царство тварин: загальна характеристика та різноманітність

За якими ознаками можна визначити, чи стосуєтьсяорганізм до тварин? Перш за все це гетеротрофних спосіб харчування, активне пересування в просторі, розвинена нервова система, яскраво виражена реакція на подразник. Це і є основні характеристики царства Тварин.
характеристика царства тварин
Кількість видів цих представниківорганічного світу в кілька разів перевищує разом узяті рослини і гриби. Серед тварин зустрічаються як мікроскопічні одноклітинні організми, так і справжні гіганти. Наприклад, горбатий кит, довжина тіла якого наближається до 15 метрам.

Середовище проживання

У природі тварин можна зустріти абсолютновсюди. Їх основне середовище проживання - наземно-повітряна. Вони бігають по землі, літають, повзають в найрізноманітніших умовах: від жарких пустель до холодної тундри. Велика кількість тварин мешкає у водоймищах. Це риби, кити і дельфіни. У деяких видів життя з водою пов'язана лише частково: моржі, тюлені, морські слони, нерпи. Грунтовими мешканцями традиційно вважаються багато видів хробаків. Але тут також живуть слепиши і кроти. Їх органи зору недорозвинені через пристосованості до відсутності сонячного світла.
характеристика царства тварини 7 клас
Характеристика царства тварини (7 клас детальновивчає дану тему в курсі зоології) була б неповною без представників, чиїм місцем існування є інші організми. Для них характерний паразитичний спосіб життя і висока плодючість. Це сосальщики, ціп'яки, ехінокок, аскариди, трихінели, гострики і інші види черв'яків.

живлення

Споживання готових органічних речовин -основна характеристика царства тварин. Даний ознака є визначальним в питаннях класифікації. Наприклад, одноклітинний організм хламидомонада активно пересувається за допомогою джгутиків і світлочутливого вічка. Але є він представником рослинного світу, оскільки здатний до фотосинтезу.
За типом гетеротрофного харчування серед тварин розрізняють наступні групи:
  • Хижаки - підстерігають і нападають на своїх жертв.
  • Паразити - живляться за рахунок інших організмів.
  • Сапротрофи - споживають залишки або продукти життєдіяльності інших видів.
  • Фітофаги - вважають за краще тільки продукти рослинного походження.

рух

Активне переміщення тіла в просторі - щеодна важлива характеристика царства тварин. Одноклітинні види здійснюють його за допомогою спеціальних структур. Вони називаються органелами руху. У інфузорії це численні війки, у евглени зеленої - джгутик. А ось амеба протей не має постійної форми тіла. Її цитоплазма постійно утворює тимчасові випинання - ложноножки, або псевдоподии.
царство тварини загальна характеристика
У багатоклітинних організмів рух здійснюютьбільш складні структури. Так, кишковопорожнинні мають шкірно-м'язові клітини. Скорочуючи, вони змінюють форму і положення тіла в просторі. Покрови черв'яків представлені шкірно-м'язових мішком. Він складається з покривного епітелію, а також одного або декількох шарів м'язів. Високоорганізовані тварини мають опорно-рухову систему. Це сукупність скелета і м'язів. Диференціація останніх дозволяє тваринам здійснювати найскладніші руху.

Зріст

Збільшення розмірів тіла більшості тваринвідбувається тільки протягом певного часу їх життя. Таке зростання називається обмеженим. Наприклад, формування людини припиняється приблизно до 25 років. Необмежене зростання також є характеристикою деяких представників царства тварин. Він характерний для крокодилів, черепах, деяких видів риб.
характеристика царства тварин ознаки тварин
У комах, ракоподібних і плазунів зростаннясупроводжується линянням. Справа в тому, що їх покриви не здатні до розтягування. І тільки скидання кутикули і хітину дозволяє тілу збільшуватися в розмірах.

Способи розмноження і розвиток

Для більшості тварин характерно статевий  тип розмноження. Воно відбувається за участю статевих клітин - яйцеклітин і сперматозоїдів. Процес їх злиття називається заплідненням. Залежно від місця, в якому воно відбувається, запліднення може бути зовнішнім або внутрішнім.
У першому випадку статеві клітини зливаються позаорганізму самки. Така особливість характерна для земноводних і риб. Оскільки запліднені яйцеклітини не захищені від несприятливих умов середовища, то самки метають в воду тисячі ікринок. У другому випадку і запліднення, і подальший розвиток здійснюється всередині жіночого організму. Тому у таких особин більше шансів вижити, а їх кількість менше.
У рідкісних випадках тварини можуть розмножуватисябрунькуванням. Наприклад, прісноводна гідра. Спочатку на її тілі утворюється невелике випинання, воно збільшується в розмірах, набуває рис дорослого організму, після чого переходить до самостійного існування. Деякі види рачків розмножуються партеногенетически. Це розвиток організму з незаплідненої яйцеклітини.
характеристика царства тварини кількість видів
Спосіб індивідуального розвитку - ще однахарактеристика царства тварин. Це якісні зміни організмів. При прямому розвитку народжується тварина, яке є копією дорослого організму. Воно характерно для птахів, плазунів, ссавців.
Якщо на світ з'являється особина, яказначно відрізняється від дорослої, то такий спосіб розвитку називається непрямим. Наприклад, личинки жаб зовні нагадують мальків риб і активно плавають у воді. Те ж можна сказати і про метеликів. Їх личинки, які називаються гусеницями, поїдають листя рослин, а дорослі особини - нектар квітів.

Най-най

Коротка характеристика царства тварин була бнеповною без знайомства з самими незвичайними з них. Рекордсменом за розміром є синій кит, що досягає в довжину понад 30 метрів. Вражає і вага цього гіганта - 190 тонн. А яка тварина найвище? Навіть школяр відповість, що це жираф. Найдивнішим є факт, що при зрості близько 6 метрів в його шийному відділі всього 7 хребців. Така ж кількість і у польової миші, і у шиншили.
коротка характеристика царства тварин
Титул найшвидших на планеті по праву займаютьгепард, антилопа, косатка, птиця сапсан і риба парусник. У своєму середовищі проживання за ними не вженеться ніхто. Серед силачів лідирує жук-носоріг, який здатний підняти вагу в 850 разів більше його власної маси.
Отже, основними характеристиками представників царства тварин є:
  • поширення у всіх середовищах існування;
  • гетеротрофное харчування;
  • активне пересування в просторі;
  • розвиток опорно-рухової і нервової системи;
  • обмежений зростання.

Немає коментарів:

Дописати коментар