Структура і функції білків
Вивчаючи цю тему ти, ти дізнаєшся про: макромолекули білків, їхню будову, властивості та функції.
Навчишся: пояснювати взаємозв`зок будови з їхніми функціями.
Навчишся: пояснювати взаємозв`зок будови з їхніми функціями.
Білки - це органічні сполуки, полімери, мономерами в яких є амінокислоти. Амінокислоти
- це невеликі за розміром органічні сполуки, у молекулі яких одночасно
містяться аміногрупа і карбоксильна група. (Мал.1) Білки також називають
протеїнами.
Мал.1
Загальна формула амінокислоти.
У процесі біосинтезу білка до його складу включаються 20 амінокислот (наприклад, аланін, гліцин, серин, тирозин та інші).
Є
амінокислоти , яких організми людини і тварини синтезувати не можуть,
вони називаються незамінними і обов`язково мають надходити до організму з
їжею.
Амінокислоти можуть з`єднуватись одна з одною. Якщо у такій сполуці декілька амінокислот, то цей зв`язок називають пептидним; якщо велика кількість - поліпептидним.
Рівні організації білкової молекули
- Первинна структура білка представлена поліпептидним ланцюгом. У цій структурі всі зв`язки між амінокислотами ковалентні, а отже, міцні. (мал.2, а)
- Вторинна структура білка - це спосіб упакування первинної структури в альфа-спіраль або бета-шар. Альфа-спіраль виникає в результаті утворення водневих зв`язків між групами -СО- та -NH, розташованих на різних витках спіралі. (мал.2, б) Бета-шар утворюється в результаті формування водневих зв`язків між СО-групами одного поліпептидного ланцюга та NH-групами іншого поліпептидного ланцюга (мал.2, в)
- Третинна структура - це спосіб упакування альфа-спіралі у просторову глобулу. Утворюється завдяки додатковим водневим зв`язкам, гідрофільно-гідрофобним взаємодіям та ковалентним дисульфід ним зв`язкам -S-S-, які виникають між двома молекулами цистеїну (мал.2, г).
- Четвертинна структура - спосіб спільного упакування декількох поліпептидних ланцюгів (мал.2, д).
Мал. 2
Рівні
організації білкової молекули: первинна структура (а); вторинна
структура: б - альфа-спіраль, в - бета-шар; третинна структура (г);
четвертинна (д)
Властивості білків
Денатурація -
це порушення природної структури білка. Якщо порушуються всі структури
білка, включаючи первинну, така денатурація називається необоротною.Ренатурація - це відновлення структури білка на початковій стадії руйнування.
Біологічні функції білків
- Ферментативна функція ( хімічні реакції у клітині відбуваються за участю біологічних каталізаторів - ферментів, що прискорюють їх у сотні разів).
- Структурна функція ( білки входять до складу всіх мембран і органел).
- Транспортна (перенесення кисню та вуглекислого газу в тілі, яке здійснює гемоглобін).
- Рухова, скоротлива функція ( усі види рухових реакцій клітини виконуються скорочувальними білками)
- Захисна (білки утворюють захисний покрив, що захищає організм від шкідливих впливів).
- Енергетична функція ( під час розпаду 1г білка виділяється 17кДж енергії)
- Запасаюча функція ( наприклад, казеїн молока)
- Гормональна ( білки можуть бути регуляторами фізіологічних процесів - гармонами).
- Регуляторна функція ( білки регулюють транскрипцію, трансляцію, активність інших білків)
- Сигнальна функція ( передають сигнали між тканинами, клітинами або організмами).
Перевір свої знання, виконавши тест:
Білок - це біополімер:
Мономерами білків є:
Між амінокислотами виникає зв`язок:
Первинна структура білка представлена поліпептидним ланцюгом:
У вторинній структурі білка виникає альфа-спіраль із водневими зв`язками:
Просторова глобула характерна для:
Порушення природної структури білка - це:
Ферментативна функція білка заклечається в:
Білки входять до складу клітинних мембран:
Інтерферон виконує функцію:
Під час розпаду 1 г білка виділяється:
До складу білків входить 20 амінокислот:
Немає коментарів:
Дописати коментар