понеділок, 23 квітня 2018 р.

Птах року 2018. Матеріал для учнів.

ПТАХ РОКУ - 2018




Припутень (Columba palumbus) - Дикий лісовий голуб

  1. Дикий лісовий голуб (Columba palumbus) або Припутень, або Вяхирь, птах ряду Голубоподібні, родини Голубові
2. Припутень - це найбільший з лісових голубів, що живуть у Європі. Населяє лісові місцевості материка на північ до 65° північної широти у Скандинавії, до південного берега Білого моря, до 61° північної широти на Уралі; Західний Сибір до Омська і Тюмені, Середню і Західну Азію, Гімалаї та Північну Африку. Зимують припутні у Західній і Південній Європі, південно-західній Азії та в Закавказзі.
3. На території України цей птах гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться скрізь, окрім високогір’я Карпат. Мігрує всюди, зимує на півдні. Середовище існування: різнотипні ліси, сади, парки. Велика кількість цих птахів трапляється в містах і передмістях. Проте частіше припутні живуть за містом, у густих лісах або сільській місцевості, де годуються на полях зернових культур.
4. Маса тіла: 0,4-0,6 кг, довжина тіла: 40-42 см, розмах крил: 75-80 см.
Дорослий птах бурувато-сірий, на боках шиї білі плями; шия спереду і воло бурувато-рожеві; шия ззаду і на боках із зелено-пурпуровим полиском; на крилі біла смуга; махові пера бурі; хвіст сірувато-бурий, на кінці темніший; восковиця біла; дзьоб червоний, на кінці жовтуватий; ноги червоні; райдужна оболонка ока жовта. Молодий птах буруватий, райдужна оболонка ока світло-коричнева.
5. Від інших видів голубів відрізняється більшими розмірами і білими смугами на крилах, а дорослий птах – також білими плямами на шиї. Часто гніздиться біля населених пунктів. Токуючи, шумно плескає крильми. Утворює великі зграї. Звуки: голосне "гуу-гу-гу".
6. У Червоному списку Міжнародного Союзу Охорони Природи дикий лісовий голуб або Припутень значиться як вид з найменшим ризиком. Наразі в Україні є об’єктом полювання. Слід зазначити, що припутень перебуває під охороною Бернської конвенції та Директиви Європейського союзу про захист диких птахів.

Як відрізнити припутня, голуба-синяка та сизого голуба?

       Розрізнити наших голубів, представників роду Columba - задача не проста. Особливо, коли йдеться про молодих птахів. В Україні в даний час можна зустріти три види птахів цього роду: голуба сизого, припутня та голуба-синяка. Доречі, й досі не існує одностайної думки чи сизий голуб та "міські" здичавілі голуби становлять один вид. 

Припутень (Columba palumbus)

Немає коментарів:

Дописати коментар