четвер, 26 квітня 2018 р.

Протерозойська ера.Матеріал для учнів 11 класу.


Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі

Чи замислювалися ви коли-небудь над тим, що являла собою протерозойська ера? Швидше за все, немає. Хіба що давно пройденої шкільної програми хтось згадає якісь мізерні дані. Наприклад, про розвиток життя в протерозойську еру, про формування клімату або про початок льодовикового періоду. Звичайно, всього цього дуже мало, особливо якщо врахувати, яку роль відігравало цей час у подальшому житті нашої планети.




Дана стаття містить у собі масу цікавої інформації. А значить, читач отримає вичерпні відповіді на багато питань, які зачіпають розвиток життя на землі. Окремо ми поговоримо про незвичайних представників флори і фауни, про суворому кліматі, про особливості утворення різного роду корисних копалин.

Загальна інформація

Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
Вчені стверджують, що цей період почався понад 2600 млн. років тому, причому похибка в розрахунках може бути чималою і становити приблизно 100 млн. років. На думку фахівців, протерозойська ера на планеті існувала досить довго, протягом 2 млрд. років. Саме цей термін і зробив її найтривалішим періодом за всю історію існування нашої планети. Якраз тоді по поверхні планети почали повзати черв'яки і кишечнополостние, існували найпростіші вапняні раковини. Також протерозойська ера відома в історії як період, коли зародилися так звані углевие рослини.




Крім усього іншого, даний період часу славиться ще й такими дебютантами підводного світу, як джгутикові, які перебували на рубежі розвитку між тваринами і рослинністю. До речі, далеко не всім відомо про те, що під час еволюції, після певного розпаду, деякі частинки джгутикових стали водоростями або грибами. Інші ж, у свою чергу, поступово перетворилися на представників фауни. Тоді ж з'явилися і мікроскопічні радіолярії, губки, археоциати, брахіоподи, черевоногі молюски та інші багатоклітинні істоти. Вершиною еволюційного розвитку в протерозої стали великі хижі членистоногі, а саме — ракоскорпіони. Архейська і протерозойська ери – це час, коли велику територію Землі охоплювало безкрає море. До речі, в цей період масово з'явилися корисні копалини, а Світовий океан почав набувати більш або менш сучасний вигляд.




В цілому вчені періоди протерозою ділять на такі етапи:
  • Пелеопротерозой.
  • Мезопротерозой.
  • Неопреторозой.
  • Клімат Протерозойської ери

    Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
    Сміливо можна стверджувати, що в дану епоху клімат був дуже різноманітним. Підтверджує це велика кількість знайдених слідів від гір, пустель, озер, морів та ін. Морські відкладення в основному розташовані в два рівня і покриті вулканічними породами і додатковим морським шаром. В гірських породах все виглядає так, ніби планету зім'яла могутня рука. Тому вчені припустили, що в протерозой відбувалися бурхливі підземні процеси. До кінця раннього протерозою почався змінюватися клімат Землі, а саме – зменшився парниковий ефект. Це значно знизило температуру поверхні планети. До того ж Сонце світило на 10% менше, ніж зараз. У результаті настала перший в льодовиковий період. Потім через 1700 млн. років прийшов ще один більш масштабний, в результаті якого Земля майже вся покрилася льодом. А температури на екваторі зрівнялися з температурами сучасної Антарктиді. Тварини протерозойської ери почали розвиватися тільки з таненням льодів, саме тоді і настав сплеск біорізноманіття.

    Що відбувалося з земною поверхнею в цей час

    Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
    Незважаючи на величезні масиви льоду, що утворилися під кінець протерозойської ери на Землі тривала активна вулканічна діяльність, температура повітря потроху підвищувалася, частини материків повільно почали звільнятися від покладів льоду. Багато живі організми протерозою все-таки майже повністю зникли під час вічної мерзлоти. Але, швидше за все, у Світовому океані, тропічних широтах, де залишилися ділянки відкритої води з вільним доступом світла і вуглекислого газу, як і раніше було життя. Настільки глобальні зледеніння більше не повторювалися, вчені вважають, що це сталося через знову новостворених континентів, які вже не мали приекваторіальній конфігурації.

    Ароморфози протерозойської ери. Ходити чи не ходити?

    Всім істотам довелося в протерозойську еру зробити саме такий вибір: ходити чи ні. Вчені стверджують, що з нього й пішло розділення природи на рослинну і тваринну. Це сталося завдяки речовині хлорофілу, який виник у представників флори, оскільки він є найважливішим елементом для здійснення фотосинтезу. Майже всі живі істоти змогли пристосуватися до рухомого способу життя, так як їли інших тварин або рослини, а для того, щоб дістатися до обраної і такої необхідної їжі, потрібно було постійно переміщатися. Саме так і відбувалося розвиток життя на землі.

    Особливості флори

    Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
    Під час протерозою спостерігалася зміна хімічного складу атмосфери від активного вуглекислотного до нейтрального. Це стало поштовхом до виникнення еукаріотних форм життя, а також водоростей з відокремленим ядром та ін. Широкого різноманіття досягали і водорості, що вважалися першими справжніми рослинами. Особливо в протерозойську еру широко розвинулися одноклітинні, колоніальні синьо-зелені водорості, а також з'явилися червоні і зелені. Як можна було прийти до цього висновку? Вся справа в тому, що останки шульгита, виявлені археологами і приписувані протерозою, схожі на вугілля, який утворюється з рослин.

    Якою була фауна цього періоду?

    Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
    В протерозойську еру почали з'являтися перші черв'яки і кишечнополостние тварини. Початком для зародження багатьох видів стали грудочки цитоплазми, що знаходяться в морях. Крім того, на Землі мешкали тварини з вапняними раковинами. Найкраще свідчення цього факту – виявлені залишки древнього мармуру. Швидше за все, першими вапняними істотами були представники сімейства джгутикових. Згодом природа розпорядилася з них створити відразу кілька видів рослин і тварин. У протерозої також утворилися багатоклітинні організми з одноклітинних. Наприклад, археоциати або губки.

    Дивовижні ракоскорпіони

    Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
    Найбільш складними, але в теж час і найдосконалішими живими істотами протерозою вважалися так звані ракоскорпіони. Ці хижаки були закуті в своєрідну броню, добре озброєні і наводили справжній жах на все живе. Навіть міцні раковини не завжди рятували брахіопод або двостулкових молюсків від грізних і хижих ракоскорпіонів. Тіло цих істот було всіяне довгими і дуже гострими шипами, складалося з декількох сегментів, мало відразу 6 пар кінцівок. Голова і груди повністю ховалися під чотирикутним панциром, а на світ дивилися 4 невеликих очі. На кінці тіла у ракоскорпіонів як для захисту, так і для нападу. Їх розміри варіювалися від 10 см до 3 була довга пряма голка, поєднана з отруйною залозою. Вона застосовувалася, як для захисту, так і для нападу. Їх розміри варіювалися від 10 см до 3 м в довжину.

    Протерозойська ера і корисні копалини

    Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
    Фахівці стверджують, що як морські, так і континентальні відклади протерозою зараз поширені на всіх без винятку материках. Тисячоліттями в прогинах накопичувалися продукти руйнування порід, формуючи товщі кварцових пісковиків, глини, карбонатні породи та ін. В кінці протерозою отлагались моласи (наприклад, на Уралі). Тоді ж з'явилися родовища залізних руд, фосфоритів. В Екваторіальній Африці до породами протерозою зараховують багатющі родовища руд, міді, кобальту та урану.

    Початок Льодовикового періоду

    Протерозойська ера. Розвиток життя на Землі
    Сучасні дослідження вказали на ще одну причину зледеніння. Можливо, масове вимирання організмів на Землі відбулося ще приблизно за 16 млн. років до передбачуваного раніше зледеніння. Нестримне зростання різного виду водоростей міг погано позначитися на морських екосистемах, так як органіка не встигала розкладатися в товщі води, і водорості могли закрити всю поверхню води, тим самим повністю перекривши доступ кисню всередину. У результаті вийшло так, що аеробні морські мешканці вимерли з-за нестачі кисню, що могло призвести до скорочення виділення вуглекислого газу і стало причиною раптового похолодання. Хоча і традиційну теорію про зв'язування силікатами вуглекислого газу не відкидають. Якби Не сталося так, можливо, по-іншому пішло б і наш розвиток. Протерозойська ера насправді послужила основою для формування всього того, що ми маємо зараз в оточуючій нас дійсності.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар