понеділок, 28 вересня 2015 р.

Тип Кільчасті черви. Матеріал для 7 класу.



Кільчасті черви (кільчаки)



Малощетинкові черви
До цієї групи належить близько 4-5 тис. видів, серед яких є морські, прісноводні і ґрунтові тварини. Вони харчуються органічними рештками, іншими тваринами, є паразитичні види. Типовим представником є дощовий черв’як.
Зовнішня будова та спосіб життя. Дощові черв’яки харчуються рослинними рештками і перегноєм, пропускаючи через кишечник величезну кількість ґрунту, завдяки чому ґрунт збагачується органікою, насичується киснем і розпушується. Це значно підвищує його родючість.
Сегменти дощового черв’яка подібні між собою зовні і за внутрішньою будовою. Усе тіло тварини поділяють на три відділи: головний, тулубовий і анальний. У передній частині тіла є поясочок, необхідний для розмноження.
Зверху тіло вкрите шаром еластичної кутикули, під нею знаходиться шар клітин епітелію, а під ними — декілька шарів м’язів. Шкіра і м’язи зростаються, утворюючи шкірно-мускульний мішок. В епітелії містяться залози, які виділяють слиз. Слиз полегшує дихання і рух.
Кінцівок немає, проте з боків на кожному сегменті є по дві пари коротких щетинок, які можуть втягуватися та змінювати кут, що важливо для просування у ґрунті. Кільчакам притаманна регенерація.

Внутрішня будова. Травна система досить складна. Через рот і м’язисту глотку їжа потрапляє до стравоходу, потім — у воло і м’язистий шлунок. Там вона завдяки скороченням м’язів перетирається. У кишечнику поживні речовини всмоктуються в кров. Неперетравлені рештки виводяться назовні через анальний отвір.
Дихальної системи немає, дихання здійснюється дифузно через вологу поверхню тіла. З настанням посухи дощові черви глибоко закопуються і утворюють захисні капсули.
Кровоносна система складається із судин. Черевна, спинна і кільцеві судини розгалужуються й утворюють мережу найдрібніших судин — капілярів, через стінки яких легко проникають різні речовини. Серця немає, його замінюють декілька кільцевих судин з міцнішими стінками. Кров рухається тільки судинами, не виливаючись у порожнини тіла. Така кровоносна система називається замкненою.
Видільна система представлена метанефридіями — трубочками, через які продукти обміну речовин виводяться з організму.
Нервова система досить складна. Нервові клітини сконцентровані в навкологлоткове нервове кільце та черевний нервовий ланцюжок, який проходить уздовж усього тіла. Органи чуття у дощового черв’яка розвинені гірше, ніж в інших малощетинкових червів. Це пов’язано з ґрунтовим середовищем існування.
При нестатевому розмноженні тіло черв’яка розділяється на 4-5 зчеплених особин. Потім цей «ланцюжок» розпадається, і відокремлені особини починають самостійне існування.
Для статевого розмноження потрібні дві особини. Дощові черви — гермафродити: у кожної особини виробляються сперматозоїди і яйцеклітини, але необхідно, щоб сперматозоїди однієї особини злилися з яйцеклітинами іншої. Це відбувається так: черви поєднуються по двоє, обмінюються сперматозоїдами і розходяться. Поясочок виділяє слиз, у який кожний черв’як відкладає власні яйцеклітини. У слизі відбувається злиття сперматозоїдів з яйцеклітинами. Черв’як виповзає, а слиз із заплідненими яйцями залишається. Це і є кокон з яйцями, з якого через деякий час виходять молоді черви, які харчуються і ростуть. Такий розвиток називають прямим.
До малощетинкових червів належить австралійський земляний черв’як (до 3 м завдовжки) та добре відомий рибалкам і акваріумістам трубочник. Він живе в мулі, очищує забруднену воду і є чудовим кормом для риб.
Багатощетинкові черви
Тіло багатощетинкових червів укрите щетинками, а від кожного сегмента відходять органи руху — параподії. Типовим представником є нереїс, що живе в прибережній зоні моря. Це невеликий, завдовжки 10 см, черв’як. Він риє в піску ходи-нірки, живиться водоростями та дрібними тваринами.
Інший представник цього класу — палоло — живе в розколинах рифів, біля островів Самоа та Фіджі. Під час спаровування задня частина тіла черв’яка зі статевими продуктами підіймається на поверхню океану. В усіх червів це відбувається одночасно, тому протягом двох годин уся поверхня моря вкривається мільйонами яскраво забарвлених палоло. У «половинок» відростають параподії і з’являються очі. Для місцевих жителів це свято, бо палоло для них — делікатес. Їх смажать, солять, сушать.
Бродячі черви, до 3 м завдовжки, повзають по дну і плавають у товщі води. Вони поїдають водорості, рачків і самі є їжею для морських мешканців. Сидячі багатощетинкові черви мешкають тільки на дні. На головному кінці розташовані органи дихання — зябра. Живляться вони, фільтруючи воду.

П'явки
Сегментоване червоподібне тіло п’явок сплюснуте в спинно-черевному напрямі. Порожнини тіла і щетинок у п’явок немає. На передньому та задньому кінцях тіла є присоски. П’явки можуть плавати і пересуватися суходолом за допомогою присосків. У світі існує понад 400 видів п’явок, вони переважно паразити і хижаки.
Медичну п’явку здавна застосовували для лікування гіпертонії, варикозу, атеросклерозу та інших захворювань. Щелепами п’явки прогризають покриви жертви. Їхні залози виробляють гірудин, який перешкоджає зсіданню крові. Всмоктана кров може зберігатися в п’явці до 6 місяців. Несправжня кінська п’явка за розмірами більша за медичну, але не є кровососом. Вона хижак, нападає на інших червів і навіть на риб. У кінської п’явки, що живе в невеликих прісноводних водоймах, щелепи такі малі, що вона не може прокусити шкіру великих тварин. Але вона небезпечна, проникає в дихальні шляхи, коли тварини п’ють, що спричиняє кровотечу і може призвести до задушення.
Запам'ятайте найважливіше
Характерними ознаками кільчаків є кільчасте тіло, наявність вторинної порожнини. Добре розвинені всі системи органів. Серед кільчаків є роздільностатеві організми та гермафродити. Кільчастих червів поділяють на малощетинкових, багатощетинкових червів, п’явок.
Кільчасті черви мають велике значення: вони є частиною природи, важливими ланками харчових ланцюгів. Дощові черв’яки — гарні ґрунтоутворювачі. Серед водяних червів є фільтратори води. Існують паразитичні види, що завдають шкоди людині та тваринам, а також види, які використовуються в медицині.
Перевірте свої знання
1.    Як розмножуються дощові черви?
2.    Яке значення мають кільчасті черви у природі?
3*. Яке значення для дихання дощового черв’яка має той факт, що його шкіра густо пронизана капілярами?
4**. Яким чином пов’язані тип симетрії і рух тварини? У чому переваги двобічної симетрії над радіальною?

Немає коментарів:

Дописати коментар