ПОДРАЗЛИВІСТЬ ЯК ЗАГАЛЬНА ВЛАСТИВІСТЬ ТВАРИН. ОРГАНИ ЧУТТЯ, ЇХ ЗНАЧЕННЯ
Безхребетні тварини.
Примітивні тварини | Органи чуття не розвинені, а їх функцію виконують окремі клітини або групи клітин, чутливі до тих або інших подразників |
Кишковопорожнинні (гідра, актинії, коралові поліпи) | Органи чуття не розвинені, їх функцію виконують чутливі клітини містяться переважно на щупальцях |
Кишковопорожнинні медузи | Органи рівноваги – статоцист (мішечок, вкритий чутливими волосинами, з кристаликами, на зміщення яких реагують волосини). Орган зору – вічка, що реагують на світло, розміщені біля основ щупалець |
Паразитичні черви (котячий сисун, людська аскарида) | Органи чуття не розвинені, а чутливі клітини містяться у поверхневому шарі й рівномірно розподілені по всьому тілу |
Багатощетинкові кільчасті черви (нереїд) | Органи зору – очі. Органи дотику, смаку, нюху – вусики |
Малощетинкові кільчасті черви (дощовий черв'як) | Органів чуття нема, є рецептори на шкірі |
Двостулкові молюски (мідії, устриці, беззубка) | Орган рівноваги у нозі. Органи нюху та смаку в нюхових ямках та мантійній порожнині тіла. Орган слуху та рівноваги – статоцист, орган зору – вічка |
Черевоногі (слимаки, слизні, рипана) | Орган зору – пара очей. Органи дотику – щупальця на голові. в нюхових ямках та мантійній порожнині тіла органи хімічного чуття, орган слуху та рівноваги – статоцист, орган зору – пара очей |
Головоногі молюски (восьминоги, кальмари, каракатиці) | Орган зору - добре розвинуті пара очей. Орган нюху та смаку в нюхових ямках та мантійній порожнині тіла. Орган слуху та рівноваги – статоцист. Органи дотику на щупальцях |
Ракоподібні (раки, краби, креветки) | Органи нюху (та хімічного аналізу складу води) - пара коротких вусиків з чутливими щетинками на голові перед ротовим отвором. Органи дотику – пара довгих вусиків на голові перед ротовим отвором. Органи смаку – щелепні щупики. Органи зору - пара складних фасеткових очей. Орган слуху - мембрана |
Павукоподібні | Орган зору – прості очі (часто більше двох). Органи дотику для орієнтації - на тілі й кінцівках численні дотикові волоски. Орган слуху – мембрана |
Комахи | Органи зору - очі (бувають двох типів — фасеткові і прості). Органи дотику – чутливі волосини на покривах. Органи смаку – щупики (вирости на щелепах), органи нюху – вусики. Орган слуху – мембрана на черевці (у коників на ногах). У літаючих комах в основі вусиків е спеціальні органи для контролю за швидкістю й напрямком польоту |
Хребетні тварини.
Риби | Орган зору – пара простих очей. Орган слуху – внутрішнє вухо. Орган рівноваги - півколові канали у внутрішньому вусі. Орган нюху – пара міхурів в передній частині голови, які назовні відкриваються ніздрями. Орган смаку – смакові бруньки у роті. Бічна лінія - ряд отворів на тілі пов'язані з каналом під шкірою, у якому є чутливі клітини реагування на коливання води
|
Амфібії (земноводні) | У пуголовків жаб є бічна лінія. Органи зору – пара очей, захищена трьома повіками від пересихання. Орган слуху – вухо (внутрішнє та середнє з барабанною перетинкою). Орган рівноваги - півколові канали у внутрішньому вусі. Орган смаку – смакові бруньки, що містяться на язику та ротовій порожнині. Органи дотику – рецептори шкіри. Орган нюху – пара міхурів в передній частині голови, які назовні відкриваються ніздрями, та всередину в ротову порожнину, є ділянкою дихальних шляхів |
Рептилії (плазуни) | Органи зору – пара очей, захищена трьома повіками від пересихання. Орган слуху – вухо (внутрішнє та середнє з барабанною перетинкою). Орган рівноваги - півколові канали у внутрішньому вусі. Орган смаку – смакові бруньки, що містяться на язику та ротовій порожнині. Органи дотику – довгий язик, рецептори шкіри. Орган нюху – пара міхурів в передній частині голови, які назовні відкриваються ніздрями, та всередину в ротову порожнину, є ділянкою дихальних шляхів |
Птахи | Серед органів чуття птахів найкраще розвинені органи зору, слуху та рівноваги. Органи зору – пара очей, захищена трьома повіками від пересихання (зазвичай малорухлива, тому птах повертає голову). Орган слуху – вухо (внутрішнє та середнє з барабанною перетинкою). Орган рівноваги - півколові канали у внутрішньому вусі. Орган смаку, нюху недорозвинуті. Органи дотику – рецептори шкіри. По магнітному полю Землі орієнтуються в просторі |
Ссавці | Органи зору – пара очей, захищена трьома повіками від пересихання. Орган слуху – вухо (внутрішнє; середнє з трьома слуховими кісточками та барабанною перетинкою; зовнішнє з вушною раковиною дозволяє визначати напрямок на джерело звуку та оцінити відстань до нього). Багато дрібних ссавців, кажани, китоподібні чують ультразвук. Орган рівноваги - півколові канали у внутрішньому вусі. Орган смаку – смакові бруньки, що містяться на язику та ротовій порожнині. Органи дотику – вібриси (довгі й жорсткі волосини – вуса біля носа і очей), рецептори шкіри. Орган нюху – пара міхурів в передній частині голови, які назовні відкриваються ніздрями, та всередину в ротову порожнину, є ділянкою дихальних шляхів |
1. Що таке подразливість?
Подразливість — це здатність живих організмів реагувати на різні впливи відповідними змінами на рівні клітин, тканин або всього організму (на присутність поживних речовин тварини відповідають процесами, що забезпечують засвоєння даної речовини; у відповідь на негативні впливи, що можуть нашкодити організму проявляється захисна реакція організму).
2. Які особливості будови тіла тварин, що відповідають за функцію подразливості, відрізняють їх від інших живих істот?
Органи чуття (зору, слуху, нюху, смаку, дотику, рівноваги) за допомогою чутливих нервових клітин (рецепторів) сприймають відповідні сигнали і завдяки допоміжним структурам передають їх у головний мозок нервової системи.
Механорецептори сприймають різні механічні подразники із зовнішнього середовища і внутрішніх органів (входять до складу органів слуху, рівноваги, шкіри, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів тощо).
Хеморецептори сприймають вплив хімічних сполук (до них належать рецептори смаку, нюху).
Фоторецептори реагують на дію світлових променів (входять до складу органа зору).
Терморецептори сприймають зміни температури зовнішнього та внутрішнього середовища; вони розташовані в шкірі та внутрішніх органах (допомагають зміям полювати вночі за гризунами, а містяться в заглибленнях між оком і носом з кожного боку голови).
Електрорецептори властиві водяним мешканцям — акулам, сомам,
вуграм тощо (сконцентровані в бічній лінії).
Магніторецептори мають бджоли, мухи, жуки, метелики, птахи (сприйняття магнітного поля Землі для орієнтування).
Особлива група рецепторів відповідає за больові відчуття (у хребетних тварин вони входять до складу шкіри та внутрішніх органів).
3. Які органи чуття тварин ви знаєте?
Органи чуття: зір (реагує на світло), слух (реагує на звук), нюх (реагує на запах речовин, хімічне чуття), смак (реагує на поживні речовини, хімічне чуття), дотик (реагує на фізичний вплив), рівноваги (дозволяє зберігати положення). Органи чуття з віддаленим сприйняттям (зір, слух, нюх), органи чуття з контактним сприйняттям (смак, дотик, рівноваги).
4. Які органи чуття найкраще розвинені у павукоподібних?
Органи зору – прості очі, органи дотику - на тілі й кінцівках численні дотикові волоски.
5. Які органи чуття найкраще розвинені у птахів?
Найкраще розвинені органи зору, слуху та рівноваги. Гострота зору в деяких хижих птахів у вісім разів вища, ніж у людини; степовий орел бачить ховраха з висоти кількох сотень метрів, сокіл-сапсан бачить голуби за кілометр; канюк може побачити комаху (коника) зі стометрової висоти.
6. Які структури використовуються ссавцями в якості органів дотику?
Органи дотику – вібриси. На дотик реагують рецептори шкіри.
7.1. Спираючись на текст параграфа та інформацію про тварин із Теми 1 випишіть, які органи чуття розвинені у таких тварин:
1) річковий рак;
2) павук-хрестовик;
3) бджола медоносна;
4) кальмар;
5) ящірка прудка;
6) кріль європейський.
7.2. Які особливості будови органів чуття у крота та дельфіна відрізняють їх від інших ссавців і пов'язані з умовами середовища, у яких вони мешкають?
У дельфінів добре розвинутий зір, слух (ловлять ультразвук), рівновага, дотик.
У крота недорозвинутий зір, слух.
Немає коментарів:
Дописати коментар