вівторок, 9 березня 2021 р.

Клітинна будова організмів. Матеріал для учнів 5 класу.

 

Відео


Презентація

 Клітинна будова організмів

З вивченого про будову речовин ти знаєш, що їхнім своєрідним будівельним матеріалом є атоми. Найменшими частинками, з яких побудовані організми, є клітини. Тож кажуть, що всі організми мають клітинну будову. За цією ознакою організми відрізняються від тіл неживої природи. З клітин побудовані тіла і великих за розмірами організмів (наприклад, слон, дуб), і маленьких, як-от бджола і ряска.

Якщо ти уважно подивишся на м’якоть кавуна чи лимона, то побачиш, що вона має численні комірочки. Це і є клітини.

Та зазвичай клітини мають маленькі розміри, тож роздивитися їх можна лише за допомогою збільшувального приладу мікроскопа (мал. 115, 116).

Мал. 115. Світловий мікроскоп

Мал. 116. Клітини під мікроскопом

Клітини рослин, тварин і грибів вирізняються багатоманітними формами і розмірами, проте кожна з них має подібну будову. Основними частинами клітини є оболонка (клітинна мембрана), цитоплазма і ядро (мал. 117). Докладніше про будову клітин ти дізнаєшся на уроках біології.

Мал. 117. Основні частини клітини

• Скільки клітин у складі організму

Існують організми, які складаються лише з однієї клітини, наприклад мешканці прісних водойм хламідомонада й амеба (мал. 118). Їх так і називають - одноклітинні. Незважаючи на крихітні розміри, єдина клітина тіла цих представників живої природи виявляє всі властивості організмів і здатна до самостійного існування.

Мал. 118. Одноклітинні організми: водорість хламідомонада (1) і тварина амеба (2)

Тіло більшості живих організмів нашої планети складається з величезної кількості клітин. Це багатоклітинні організми (мал. 119). Загалом кількість клітин у багатоклітинному організмі може сягати кількох мільярдів.

Мал. 119. Багатоклітинні організми

Немає коментарів:

Дописати коментар