неділя, 21 лютого 2021 р.

Плоди. Матеріал для учнів 6 класу.

 




ПЛІД.

Супліддя — щільне зібрання плодів, утворене із суцвіття зі щільно розташованими квітками (супліддя шовковиці, інжиру, ананасу, у яких м'якоть утворена розрослими листками оцвітини довкола плодів-горіхів).

 

1. Що таке плід?

Плід – частина рослини, що розвивається із квітки при достиганні насінин.

Стін­ка плода розвивається зі стінки зав'язі і складається із зовніш­нього, середнього й внутрішнього шарів, під стінкою плода знаходиться одна або кілька насінин.





 

За допомогою плодів рослини поширюють свої насінини.

 

2. За якими ознаками виділяють види плодів?

Плоди розрізняють:

1) за кількістю маточок розвитку – прості (пшениця, вишня, горох, квасоля, жовта акація, багряник, сокирки, жито, рис, кукурудза, персик, абрикос) або складні (малина,ожина, лілія, мак, дзвоники, зірочник, гірчиця, грицики, ріпак, аґрус, смородина, помідор, лимон, апельсин, мандарин, горобина, яблуко, груша, гарбуз, кавун, диня, огірок, кабачок, калина, бузина, бук, ліщина, гречка, дуб, в’яз, ясень, кульбаба, соняшник, череда, волоський горіх, мигдаль, кокосова пальма);

2) за вмістом води та будовою стінки – сухі  або соковиті.

Сухі плоди: 1 – біб, насінини прикріплені до стулок (горох, квасоля, соя), 2 – стручок, насінини прикріплені до плівчастої перетинки, яка розділяє насінину (капуста, гірчиця, редька), 3 –  стручечок, коротший та ширший, подібний на стручок (грицики, рижій), 4 – коробочка, там багато насінин (мак, бавовник, петунія), 5 – горіх, вільно лежить одна насінина під твердою здерев’янілою стінкою (ліщина, бук, липа, волоський горіх), 6 – сім’янка, до насінини лише прилягає шкіряста стінка (соняшник, волошка, нагідки), 7 – зернівка, шкіряста стінка зростається з насіниною (жито, пшениця, ячмінь).   


 

Соковиті плоди: 1 – ягода, багатонасінний плід з соковитими середнім і внутрішнім шаром, зовнішній шар утворює захисну шкірку (смородина, виноград, аґрус, картопля, журавлина), 2 – яблуко, соковитий середній шар,  зовнішній шар утворює захисну шкірку, внутрішній шар ущільнений (яблука, груші, айва, горобина), 3 – кістянка, однонасінні плоди, зовнішній шар утворює тоненьку шкірку, середній шар – соковитий, внутрішній шар стінки плоду – тверда здерев’яніла кісточка (вишня, слива, абрикоса), 4 – гарбузина, середній та внутрішній шар стінки соковитий, а зовнішній – твердий (кавун, диня, гарбуз, кабачок, огірок).


 

 

3) за числом насінин у плоді – однонасінні (вишня, слива, роголисник, приворотень, родовик, пшениця, жито, рис, кукурудза, персик, абрикос, дуб, бук, ліщина, гречка, в’яз, кульбаба, соняшник, череда, мигдаль, кокосова пальма) або багатонасінні (яблуко, помідор, огірок, горох, квасоля, жовта акація, зірочник, лілія, мак, дзвоники, ріпак, аґрус, смородина, апельсин, лимон, мандарин, горобина, груша, гарбуз, кавун, огірок, кабачок, калина, бузина);

4) за здатністю плода розкриватися або розпадатися .


 

 


 


 Якщо плід розвивається з квітки з кількома простими маточка­ми, то відповідні плоди із кількома плодиками називають багатолистянка (орлики, калюжниця), багатогорішок (жовтець, суниця, шипшина), багатокістянка (ожина, малина)

 

3. За допомогою чого рослини можуть поширюватися на нові території?

Плід забезпечує поширення насінин. Насінини квіткових рос­лин висипаються із плодів або поширюється цілий плід чи його частина. Способи поширення вітром (орхідея, ясен, клен, кульбаба), води (кокосова пальма, осока, латаття, валіснерії), тварин, людей, сили тяжіння (дуб), самостійне поширення (мак, огірок-пирскач, бальзамін).

 

4. Які ознаки плодів і насінин характерні для рослин, що поширюються вітром?

Вітер розносить пилоподібні насінини (орхідеї), крилаті більші плоди (ясе­н, клен), вкриті волосками насінини (зніт, сім'янки кульбаби). Із розкритих коробочок на пружних сухих стеблах (як у маку) на­сінини катапультуються, коли їх розхитує вітер або тварини.

 

5. Які ознаки плодів і насінин характерні для рослин, що поширюються тва­ринами?

Плоди клейкі (шавлія клейка), чіпкі (реп'ях, череда, лопух ), вкриті гачечками (моркви), плоди з твердою шкірочкою насіння, що не перетравлюється твариною (вишня) поширюються тваринами.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар