неділю, 11 жовтня 2020 р.

Ріст і розмноження клітин. Матеріал для учнів 6 класу.



 

Ріст і розмноження клітин


Чим характеризується ріст клітин? Усі новоутворені клітини поступово збільшуються в розмірах (мал. 47). Це стає можливим завдяки тому, що в них інтенсивно утворюються білки та інші органічні речовини. Ріст клітин не може тривати нескінченно. Щойно клітина сягає певних розмірів, її ріст припиняється, і вона знову набуває здатності до поділу.

Мал. 47. Збільшення розміру клітини завдяки росту

Як відбувається розмноження клітин? Один з важливих проявів життєдіяльності клітини - здатність до поділу. Поділ - дуже складний процес (мал. 48). Перед поділом у ядрі стають помітними хромосоми. Кожна хромосома ділиться поздовжньо на дві половини. Ці половини згодом розходяться до протилежних полюсів материнської клітини. Навколо них формується ядерна оболонка. У новому ядрі опиняється стільки хромосом, скільки їх було в материнській клітині. Далі ділиться цитоплазма. Увесь вміст клітини також рівномірно розподіляється між двома новими клітинами. Так з однієї материнської клітини утворюється дві дочірні.

Кожна з дочірніх клітин успадкувала по одній половині хромосом. Тому за набором спадкової інформації вони нагадують материнську клітину. У період між поділами кожна з дочірніх клітин відновлює другу половинку хромосом. Їх стає стільки, скільки перед початком поділу. Кожна дочірня клітина поступово росте, досягаючи розмірів материнської, і знову набуває здатності до поділу. Так організм росте й оновлює свій склад.

Здатність клітин до розмноження має виняткове значення для існування організмів. Клітина має свою тривалість життя. І якщо на її місці не з’являтимуться нові клітини, такий організм невдовзі неодмінно загине. Отже, багато клітин організму рослин, грибів і тварин здатні до періодичного поділу.

Мал. 48. Етапи поділу клітини:

1. Клітина готується до поділу, у ядрі видно складові хромосом у вигляді ниток (а).

2. Початок поділу: хромосоми (б) добре видно в мікроскоп, можна навіть порахувати їхню кількість.

3. Зникає оболонка ядра, хромосоми (б) прямують до центра клітини

4. Хромосоми (б) розташовуються в ряд по центру клітини.

5. Половини кожної хромосоми (в) розходяться до протилежних кінців клітини.

6. Навколо кожної з груп хромосом формується ядерна оболонка, ділиться цитоплазма. Утворюються дочірні клітини

Немає коментарів:

Дописати коментар