СПОСОБИ РОЗДІЛЕННЯ СУМІШЕЙ.
Компоненти суміші - окремі речовини у складі суміші.
Розділити суміш — означає виділити окремо її компоненти, тобто чисті речовини (щоб розділити суміш, необхідно знати властивості речовин, які входять до її складу).
Дослід 1. СПОСІБ ВІДСТОЮВАННЯ - компоненти суміші внаслідок відстоювання розшаровуються, тому їх легко розділяти (для нерозчинних речовин суміші).
Приготуємо суміш крейди й води, тобто на дно прозорої посудини помістимо 1 столову ложку порошку крейди, по скляній паличці додамо півсклянки води і перемішаємо. Утвориться суміш білого кольору, яка, постоявши кілька хвилин, розділиться на два шари. Шар крейди осяде на дно, а шар води перебуватиме над ним. Таке відбувається тому, що крейда у воді не розчиняється й важча за воду. Обережно зливши воду, розділимо цю суміш.
Дослід 2. СПОСІБ ФІЛЬТРУВАННЯ - це спосіб розділення суміші шляхом пропускання ії через фільтри, що здатні затримувати частинки одного з ії компонентів (для нерозчинних речовин суміші). Потрібне додаткове обладнання — звичайна лійка, фільтр, скляна паличка. Фільтри — це нещільні пористі матеріали, через які просочується рідина, але не проникають частинки твердого компонента суміші (папір, тканина, шар піску, вата).
Суміш залізних ошурків і води пропустимо крізь фільтр. Вода проникає через фільтр у посудину-приймач, а ошурки залишаються на фільтрі.
Дослід 3. СПОСІБ ВИПАРЮВАННЯ — це видалення при нагріванні рідкого компонента суміші (для розчинних речовин суміші).
Капнемо невелику кількість суміші води й кухонної солі на скло і почнемо знизу нагрівати його допоки вся вода не випарується. На склі залишиться пляма білого кольору – це і є кухонна сіль.
Дослід 4. СПОСІБ ЗА ДОПОМОГОЮ МАГНІТА (для твердих речовин суміші, які мають магнітні властивості).
Піднести магніт. Речовина, що має магнітні властивості (залізні ошурки), притягнеться до магніту.
Дослід 5. РОЗДІЛЕННЯ СУМІШЕЙ СУКУПНІСТЮ МЕТОДІВ.
Виділення азоту й кисню з повітря сукупністю методів.
Найчастіше використовують декілька способів розділення сумішей. Азот і кисень погано розчиняються у воді, не мають кольору і запаху. Але вони утворюють настільки однорідну суміш, що відстоюванням чи фільтруванням їх не можна розділити. Тому спочатку повітря переводять у рідкий стан, охолоджуючи його до дуже низької температури (близько -200 °С), а потім піддають випарюванню. Причому першим випаровується азот (його збирають у один балон), а після нього – кисень (його збирають у другий балон).
Очистка кухонної солі від домішок сукупністю методів.
Кухонну сіль розчиняють у воді, відфільтровують, бруд залишиться на фільтрі, потім випаровують, кухонна сіль залишиться на дні посудини.
ПРИКЛАДИ РОЗДІЛЕННЯ СУМІШЕЙ:
• відстоювання для води і крохмалю, води і крейди, води і піску, бензину і води, олії й води);
• фільтрування для піску і води, залізних ошурок і води, крейди і води, крохмалю і води, олії й води;
• випарювання для кухонної солі і води, цукру й води;
• магнітом для піску і залізних ошурок, алюмінієвих та залізних ошурок.
Немає коментарів:
Дописати коментар