вівторок, 6 жовтня 2020 р.

Чисті речовини та суміші. Матеріал для учнів 5 класу.

 





                                            

ПОНЯТТЯ ПРО ЧИСТІ РЕЧОВИНИ ТА СУМІШІ

.

• Чим чиста речовина відрізняється від суміші

Речовину, що не містить домішок інших речовин, називають чистою. У ній містяться лише ті частинки (наприклад, молекули, атоми), з яких вона утворилася. Інших частинок у простій речовині бути не може (мал. 28, а, б). Хай би яким способом одержували чисту речовину, хоч би де у природі вона перебувала, склад її лишається незмінним.

Мал. 28. Схема утворення суміші (в) із чистих речовин (а, б)

Слід зазначити, що абсолютно чистих речовин не існує. У кожній речовині є певна кількість домішок. Наприклад, ти добре знаєш таку речовину, як кухонна сіль. Це тверда речовина білого кольору, солона на смак, розчинна у воді. Кухонна сіль, яку ми купуємо в магазині, продається у пачках з надписами «Сіль екстра» та «Кам’яна сіль» (мал. 29). Достатньо поглянути на вміст кожної сільнички, щоб відразу ж сказати, що в кам’яній солі домішок більше. І це дійсно так, бо екстру добувають додатковим очищенням кам’яної солі від домішок інших речовин. Проте повністю позбутися інших речовин усе одно не вдається.

Мал. 29. Кухонна сіль - екстра і кам’яна

У природі та побуті значно більше сумішей, аніж чистих речовин. Повітря, ґрунт, граніт, морська вода - усе це приклади природних сумішей.

• Як приготувати суміш

Змішуванням двох чи більше чистих речовин можна приготувати будь-яку суміш (мал. 30). Розглянемо приклад приготування суміші цукру і залізних ошурок. Цукор білого кольору і добре розчиняється у воді. Залізо в порошку темно-сірого кольору, і, напевно, ти знаєш, що воно має властивість притягуватися магнітом.

Мал. 30. Дослід з розділення суміші цукру і заліза

Змішаємо однакові порції цукру і залізних ошурок. Відтепер це буде суміш цукру і заліза. У ній є структурні частинки двох речовин. Можна брати різні кількості однієї та іншої речовин. У будь-якому разі це буде суміш цукру і заліза. До їхнього складу входитимуть одні й ті самі складові частинки обох речовин, хоча і в різній кількості.

• Чи зберігають речовини свої властивості у складі суміші

Щоб з’ясувати, чи зберігають речовини свої властивості у складі суміші, виконаємо дослід.

Дослід. Суміш цукру і залізних ошурок висиплемо на аркуш паперу (мал. 30). Піднесемо до суміші магніт. Залізні ошурки притягнуться до магніту, а цукор залишиться на папері. І ми знову побачимо його білий колір. Залізо в складі суміші не втратило своєї властивості притягуватися до магніту. Цукор також зберіг свій білий колір і твердий агрегатний стан. Помістимо цукор у посудину з водою. Він досить швидко розчиниться. Тож і ця властивість цукру збереглася.

Так за допомогою досліду ми з’ясували, що в складі суміші цукор і залізо зберегли свої властивості. Отже, у складі будь-яких сумішей речовини зберігають свої властивості.

• Використання сумішей

Людина широко використовує суміші в повсякденному житті. Для ремонту приміщень готують суміш цементу і піску. У виробництві скла використовують суміш піску, соди і крейди. Пігулки є сумішшю речовини з лікувальними властивостями й речовини-наповнювача. Напій чай - це суміш, виготовлена з води, цукру й речовин, що надійшли у воду з листків чаю в результаті його заварювання. Йогурт, печиво, соки та інші продукти харчування, різні засоби повсякденного вжитку (наприклад, шампунь, зубна паста) - це теж суміші. У цьому ти легко переконаєшся, коли прочитаєш їхній склад на етикетках цих товарів

Немає коментарів:

Дописати коментар