середу, 31 січня 2018 р.

Мінеральні добрива. Матеріал для учнів 11 класу.

  



Мінеральні добрива — види, внесення


Сьогодні прийшов час розповісти про внесення мінеральних добрив і загалом про те, що вони собою представляють. Саме з того, що таке мінеральні добрива, мабуть, і почну. Мінеральні добрива являють собою сполуки неорганічної природи, які містять в собі елементи живлення необхідні для росту і розвитку рослин. Особливість даного виду добрив полягає у вузькій спрямованості поживних речовин.

Мінеральні добрива — види, внесення
Щоб було простіше зрозуміти поясню так: у більшості випадків це прості добрива, тобто вони складаються всього з одного елемента живлення, наприклад того ж азоту або фосфору. Але є і комплексні добрива, які містять кілька елементів живлення. Як зрозуміти, які з наведених добрив потрібно застосовувати? А це залежить від складу ґрунту, а також від того, який ефект ви хочете отримати. Як би там не було, але у кожного мінерального добрива є свої терміни та норми внесення, дотримання яких гарантуватиме успішність їх застосування.

Які існують види мінеральних добрив?

Для того щоб отримати від мінеральних добрив максимальну користь, потрібно розбиратися в їх видах, враховувати, що містяться в них за речовини знову-таки норми, способи і терміни внесення, а також правила змішування в залежності від типу грунту. Якщо їх не знати або нехтувати цим, то це призведе не лише до зниження врожаю, а й до зниження його якості. Якщо розглядати мінеральні добрива більш просто, то вони поділяються на азотні, калійні та фосфорні. Саме азот, фосфор і калій – це основні елементи живлення рослин. Звичайно ж, інші елементи також важливі, той же цинк або магній, але перераховані вище є основними. Пропоную докладніше дізнатися про кожного з них.

Азотні добрива

Недолік азоту — ознаки

Недолік азотних добрив, як правило, проявляється навесні, коли у рослин період росту і розвитку. При цьому зростання сповільнюється, суцвіть у рослин утворюється мала кількість, самі слабкі пагони, а листя дрібні, що для конкретної культури не характерно. Проблема на більш пізній стадії проявляє себе у вигляді блідого листя. Прояв цього ефекту починається з нижньої частини рослин, поступово піднімаючись вгору. У результаті листя, які повністю посвітлішали, опадають. Такі городні культури, як картопля, томат, а також садові – суниця, яблуня – найбільш помітно реагують на брак азоту. Варто зауважити, що дана проблема може спостерігатися незалежно від типу грунту, на якому вирощуються рослини.

Азотні добрива – види

До найпоширеніших азотних добрив відносяться сечовина та аміачна селітра. Сюди ж відносяться нітроамофоска, амофос, кальцієва і натрієва селітра, сірчанокислий амоній. Крім того, що вони мають різний склад, культури і на грунт вони також надають різний вплив. Наприклад, натрієва селітра аміачна роблять грунт більш лужним, а сечовина навпаки – підкислює. На внесення натрієвої селітри добре відгукується буряк, на аміачну такі культури, як цвітна капуста, салати, а також огірки і цибуля.

Внесення азотних добрив

Важливо розуміти, що саме азотні добрива з усіх мінеральних добрив при внесенні в ґрунт є найбільш небезпечними, оскільки в разі їх надлишку рослинами накопичується велика кількість нітратів. Це говорить про те, що азот потрібно застосовувати обережно, враховуючи культуру, під яку вноситься добриво, склад грунту, а також марку добрива. Крім цього внесення азоту в ґрунт має супроводжуватися обов’язковою його заробкою в ґрунт, оскільки для азоту характерно властивість випаровуватися. В осінній період азот вносити немає сенсу, тому що до весни більша його частина буде вимита дощами. Також важливо знати, що азотні добрива характеризуються підвищеною гігроскопічністю. Тому при зберіганні їх потрібно помістити в вакуумну упаковку, де доступ повітря буде виключений.

Фосфорні добрива

Недолік фосфору – ознаки

Прояв нестачі фосфору чимось схоже з нестачею азоту: аналогічно поганий ріст, затримка цвітіння і дозрівання плодів, нижня листя скидається, стебло формується слабкий. Але відмінність все ж є і полягає вона в тому, що листя не висвітлюються, а навпаки темніють. На ранніх стадіях черешки і жилки листя набувають фіолетовий і пурпурний відтінок. У більшості випадків недолік фосфору характерний для кислих ґрунтів. Томати, чорна смородина, персик і яблуня – найбільш чутливі до нестачі фосфору.
Фосфорні добрива

Фосфорні добрива – види

Серед фосфорних добрив, які застосовуються практично на будь-яких типах грунтів варто виділити саме суперфосфат. Гарну ефективність показує також монофосфат калію і фосфорне борошно.

Внесення фосфорних добрив

Вносити фосфорні добрива слід у відповідності з інструкцією на упаковці. Найкращим часом для внесення є осінь. Пов’язано це з тим, що фосфор є малорухливим елементом, який погано розчиняється у воді. Щоб даний вид добрив досяг коренів рослин проходить багато часу з моменту внесення. Після внесення фосфорних добрив їх слід закласти в грунт.

Калійні добрива

Недолік калію – ознаки

Що відбувається з рослинами при нестачі калію в грунті? Про те, що рослинам не вистачає калію можна зрозуміти не відразу. Десь до середини вегетації можна спостерігати у рослини, що листя стають блакитними, також рослина стає бляклою. Серйозна форма при калійному голодуванні проявляється у вигляді відмирання кінчиків листя або появі бурих плям. Якщо говорити про прояв калійного голодування на томатах і моркви, крім перерахованих ознак для молодого листя характерна курчавість. На картоплі бадилля передчасно відмирає.
Якщо ж недолік калію незначний, то у дерев спостерігається бурхливе цвітіння, при цьому в подальшому формуються дрібні плоди. При достатньому вмісті калію в клітинах рослин забезпечується стійкість до в’янення, коренева система добре розвивається. Також рослини забезпечуються стійкістю до хвороб і низьких температур, в плодах накопичуються повноцінно елементи живлення. Недолік калію, як правило, притаманний кислим ґрунтам. По груші, смородині, малині, яблуні визначити його набагато простіше.
Калійні добрива

Калійні добрива – види

До калійних добрив належать хлористий калій, калійна селітра, сірчанокислий калій, калімаг, калімагнезія. Також калій є частиною таких добривах як карбоаммофоска, нітрофоска і нітроамофоска.

Внесення калійних добрив

Калійні добрива повинні вноситися у відповідності з інструкцією, що в принципі забезпечує надійний результат. Даний вид добрив вносять у грунт і відразу ж закладають: навесні внесення здійснюється під посадку розсади, восени під перекопування. Хлористий калій вносять тільки восени, щоб хлор вивітрився. Під коренеплоди калій вносять у підвищених дозах, оскільки на внесення даний добрив вони відгукуються добре.
Внесення калійних добрив

Строки внесення мінеральних добрив

У першу чергу варто сказати, що строки внесення залежать від регіону. Внесення фосфорно-калійних добрив, а також 50% азотних в південних і центральних регіонах виконують зазвичай восени перед переорюванням, культивацією або перекопуванням. В інших же регіонах – навесні. У випадку з затапливаємимі ґрунтами у весняний час, піщаними, супіщаними і заплавними ґрунтами внесення основного мінерального добрива виконують ранньою весною. Зрошувані ділянки повинні отримувати мінеральні добрива восени 50-70% фосфорно-калійних, безпосередньо перед посівом навесні вноситься інша кількість і азотні добрива.
Строки внесення мінеральних добрив
У степових і лісостепових регіонах з глинистими та суглинистими ґрунтами внесення мінеральних добрив здійснюють перед зяблевою оранкою. У тих місцях, де випадає велика кількість опадів, а також з переважанням легких ґрунтів, даний тип добрив вносять навесні. Лише калійні і фосфорні вносять восени, оскільки вони важко розчиняються в грунті. При посіві в грунт додають трохи добрив, близько 50-100 мг на 10 м. кв. Щоб зробити це було зручніше, їх можна змішати з перегноєм у наступному співвідношенні: 1:5 або 1:10.

Підгодівля мінеральними добривами

Щодо підживлення варто сказати так, що краще всього давати мінеральні добрива в розчиненому вигляді. Для цього на 10 л води розбавляють 10-20 г хлористого калію, 30-40 г суперфосфату і 10-20 г аміачної селітри. Цей об’єм розчину розподіляють на 2 м. кв. землі. Після підгодівлі рослини потрібно полити. Процедура проводиться через тиждень після висадки розсади, після прополок, перед зав’язуванням, а також перед цвітінням плодів або ж при їх поганому рості при більш пізніх строках. Також підживлення досить ефективні при зрошенні.
Підгодівля мінеральними добривами
Кілька слів про золу. Не секрет що зола є дуже цінним калійно-фосфорним добривом. В її складі дуже багато кальцію, відповідно реакція у неї лужна. Золу в якості добрива можна без сумніву застосовувати під будь-які овочеві культури. В особливості це відноситься до кислих і слабокислих грунтів. Крім цього, її можна вносити для захисту капусти і редиски від хрестоцвітної блохи. На цьому моменті і закінчу статтю про внесення мінеральних добрив та їх види. Сподіваюся, все було дохідливо і зрозуміло.

Немає коментарів:

Дописати коментар